Väcker barns lust till språk och läsning

27 sep 2018 • 2 min

Bibliotek, barnhälsovård och logopedi samarbetar i Blekinge och Kronobergs län för att nå ut med läsning till de allra minsta. ”Det borde vara en dröm för folkbiblioteken att nå ut så brett och till så många icke användare”, säger projektledaren Sara Wijk.

Sara Wijk. Foto: Stina Loman.
Sara Wijk. Foto: Stina Loman.

När sjuksköterskor från barnhälsovården gör hembesök hos familjer med 8 månaders-bäbisar i Blekinge och Kronoberg tar de med sig pekboken ”Knacka på” av Anna-Clara Tidholm.

Sjuksköterskorna läser högt ur boken med barnen och pratar sedan med föräldrarna om läsningens betydelse för språkutveckling. De ger konkreta tips på hur man kan stimulera språket med hjälp av läsning och berättar om bibliotekets programverksamhet. Familjen får sedan behålla boken.

Nästa gång, när barnet är 18 månader, kommer familjen till BVC. Då läser sjuksköterskan igen och ger ett presentkort på en bok som familjen kan hämta ut på biblioteket.

Så fungerar Språkstegen, en språkutvecklingssatsning som drog i gång 2016 och som riktar sig till barn mellan 0 till 3 år. Här samverkar barnhälsovård, bibliotek och logopedi för att stärka språkutveckling, läsande och läsförståelse.

De når drygt 4 000 barn per årskull varje år.

– Det borde vara en dröm för folkbiblioteken att nå ut så brett och till så många icke användare, säger Sara Wijk som jobbar på Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg och är projektledare för Språkstegen.

Under torsdagen höll hon en presentation om satsningen på Bokmässan i Göteborg.

– De flesta sjuksköterskor som jobbat ett tag ser ett otroligt behov av språkfrämjande insatser, och menar att något måste göras. Föräldrar tar sig inte alltid tid till detta, säger Sara Wijk och berättar att alla barnhälsovårdssjuksköterskor har fått utbildning i läsfrämjande via Språkstegen.

Tanken med Språkstegen är att det ska bli en del av barnhälsovårdens och bibliotekens ordinarie verksamhet.

– Därför har vi inga riktade insatser där bibliotekarier följer med hem till familjerna, för det har vi inte råd med.

Men för att det ska lyckas behövs en fungerande struktur, något som Sara Wijk tycker att de lagt en god grund för.

– Vi har hittat nyckelpersoner så att projektet inte blir en dagslända. En annan viktig sak är att vi ordnat styrdokument som alla bibliotekschefer enats kring, det har gjort bibliotekscheferna väldigt engagerade.

Men en utmaning med Språkstegen är att faktiskt öka antalet barnfamiljer på biblioteket.

– Vi försöker göra allt vi kan. Sjuksköterskorna har fått mycket bibliotekskunskap och berättar för föräldrarna att barn är VIP på biblioteket och att bebisar gärna får bita på böckerna. Sedan delar de också ut en folder med det lokala bibliotekets program för de yngsta.

I satsningen ingår det även att sjuksköterskor och bibliotekspersonal deltar vid ett tillfälle i alla föräldragrupper för att prata om läsning, böcker och bibliotek.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min

Essä

Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?

Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”

4 sep 2024 • 5 min

Nyheter

Prischanser för Biblioteksbladet

Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

2 sep 2024 • < 1 min