Förbjudna böcker i fokus när Bokmässan firar 40
28 maj 2024 • < 1 min
Den 40:e bokmässan har två huvudteman: Sápmi och rymden. Men i biblioteksspåret riktas strålkastarljuset bland annat på förbjuden litteratur.
Årets bokmässa har två stora teman: Sápmi och rymden.
Så var programmet för Bokmässan 2024 släppt. Och det är mastigt, med två teman, 300 seminarier, 862 medverkande och 113 utländska gäster från 29 länder.
Årets två stora teman är Sápmi och rymden. Vad händer med alla ord om snö när klimatet förändras? Kan AI lära sig jojka? Vad händer med de samiska stjärnbilderna när rymden förorenas av ljus från satelliter? Det är några frågor som kommer att dryftas.
Och fyra astronauter besöker bokmässan där några punkter berör kolonisation av rymden, bosättningar på Mars och liv på andra planeter.
Utöver två stora teman finns liksom tidigare år flera spår, bland annat det för bibliotek. Här lyfts förbjudna böcker där bibliotekarierna står i skottlinjen när allt fler böcker plockas bort från bibliotekshyllorna. Jens Zingmark från Dawit Isaak-biblioteket kommer att finnas på plats och tala om detta. Dessutom ska det pratas läskris, bibliotekslån, AI och läsande.
Hela programmet finns att läsa här.
Fakta Ur Bokmässans program
- Banned books och böckernas frihet. Torsdag klockan 11. Samtal med Jens Zingmark, Tricina Strong-Beebe från New Jersey Association of School Librarians och Ida Ölmedal från Svenska Dagbladet.
- Hur ska skolbiblioteken bemannas? Torsdag klockan 13. Samtal med Dik, Ulrika Centerwall och Madelaine Jakobsson samt skolminister Lotta Edholm.
- Läskris? Inte i Vännäs. Fredag klockan 11. Samtal med bland andra bibliotekschef Erik Enström, Dilsa Demirbag-Sten, bibliotekarie Anna-Lena Hedman och forskare Linnéa Lindsköld.
- Att navigera i en digitaliserad värld. Fredag klockan 12. Samtal med bland andra Ola Nilsson från Digiteket, Elin Wihlborg, professor i statsvetenskap och Andreas Krutholm från Linköpings stadsbibliotek.
- Debattbiblioteket – det nya torget eller ekokammare? Fredag klockan 16. Samtal med bland andra Ann-Marie Rauer från stadsbiblioteket i Lund, Jonas Ljung, bibliotekschef i Oskarshamn, Olof Berge-Kleber från Borås bibliotek och Hanna Grahn från Borås tidning.
Senaste nytt
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
0 kommentarer