Förbjudna böcker i fokus när Bokmässan firar 40
28 maj 2024 • < 1 min
Den 40:e bokmässan har två huvudteman: Sápmi och rymden. Men i biblioteksspåret riktas strålkastarljuset bland annat på förbjuden litteratur.
Årets bokmässa har två stora teman: Sápmi och rymden.
Så var programmet för Bokmässan 2024 släppt. Och det är mastigt, med två teman, 300 seminarier, 862 medverkande och 113 utländska gäster från 29 länder.
Årets två stora teman är Sápmi och rymden. Vad händer med alla ord om snö när klimatet förändras? Kan AI lära sig jojka? Vad händer med de samiska stjärnbilderna när rymden förorenas av ljus från satelliter? Det är några frågor som kommer att dryftas.
Och fyra astronauter besöker bokmässan där några punkter berör kolonisation av rymden, bosättningar på Mars och liv på andra planeter.
Utöver två stora teman finns liksom tidigare år flera spår, bland annat det för bibliotek. Här lyfts förbjudna böcker där bibliotekarierna står i skottlinjen när allt fler böcker plockas bort från bibliotekshyllorna. Jens Zingmark från Dawit Isaak-biblioteket kommer att finnas på plats och tala om detta. Dessutom ska det pratas läskris, bibliotekslån, AI och läsande.
Hela programmet finns att läsa här.
Fakta Ur Bokmässans program
- Banned books och böckernas frihet. Torsdag klockan 11. Samtal med Jens Zingmark, Tricina Strong-Beebe från New Jersey Association of School Librarians och Ida Ölmedal från Svenska Dagbladet.
- Hur ska skolbiblioteken bemannas? Torsdag klockan 13. Samtal med Dik, Ulrika Centerwall och Madelaine Jakobsson samt skolminister Lotta Edholm.
- Läskris? Inte i Vännäs. Fredag klockan 11. Samtal med bland andra bibliotekschef Erik Enström, Dilsa Demirbag-Sten, bibliotekarie Anna-Lena Hedman och forskare Linnéa Lindsköld.
- Att navigera i en digitaliserad värld. Fredag klockan 12. Samtal med bland andra Ola Nilsson från Digiteket, Elin Wihlborg, professor i statsvetenskap och Andreas Krutholm från Linköpings stadsbibliotek.
- Debattbiblioteket – det nya torget eller ekokammare? Fredag klockan 16. Samtal med bland andra Ann-Marie Rauer från stadsbiblioteket i Lund, Jonas Ljung, bibliotekschef i Oskarshamn, Olof Berge-Kleber från Borås bibliotek och Hanna Grahn från Borås tidning.
Senaste nytt
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek
Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. Många uttrycker ambitioner men, ”ambitionsnivån ser väldigt olika ut”.
2 sep 2024 • < 1 min
Här lånar biblioteket ut konsertbiljetter
Carmen eller Beethovens första är några alternativ som erbjuds när biblioteket i Jönköping lånar ut biljetter till föreställningar med Jönköpings sinfonietta.
30 aug 2024 • 2 min
Tips för att läsa och förstå finansiella nyheter
Genom att ha en bättre förståelse för att läsa och förstå finansiella nyheter, kan man enklare fatta bättre ekonomiska beslut. Den här artikeln kommer närmare gå in på grundläggande begrepp att känna till, hur man får en förståelse av aktiemarknadens rörelser samt vikten av att läsa mellan raderna i analytikerrapporter.
28 aug 2024 • 2 min
Pliktlagstiftningen – från censur till resurs för demokratisk utveckling
Även om dagens pliktlagstiftning inte har hängt med i tiden med sociala medier och internet är det mycket som har hänt de senaste 500 åren då pliktlagstiftning infördes för att ha kontroll. Häng med på en tillbakablick!
28 aug 2024 • 3 min
Hur effektiva är egentligen skolbiblioteken? – Åsikterna går isär
En reform som inte når de elever som läser sämst – eller en central satsning för alla elevers rätt till läsning? Åsikterna går isär medan propositionen om bemannade skolbibliotek väntar på omröstning i riksdagen.
27 aug 2024 • 5 min
Filmfestivaler skyldiga leverera pliktexemplar – hotades av böter
När filmfestivaler under pandemin började sända över nätet för att överleva blev konsekvensen att de blev skyldiga att leverera pliktexemplar. Annars hotades de av böter. "Det var ett jättestort jobb", säger Julia Granath från Föreningen Sveriges filmfestivaler.
26 aug 2024 • 2 min
0 kommentarer