Fördelar när bibliotekarier möter författare
2 sep 2021 • 2 min
Varför hyra in utomstående moderatorer när en bibliotekarie lika gärna kan hålla i författarsamtalen? ”Bibliotekarier har många styrkor”, säger Kerstin Önnebo som ger kurser i författarsamtal.
Kerstin Önnebo har själv hållit i författarsamtal, bland annat på bibliotek. Här med författaren Louise Alvarsson.
I samband med att Biblioteksbladet berättade om författares upplevelser av bibliotekssamtal för ett par år sedan fick Kerstin Önnebo kontakt med Region Skåne. De hade tänkt på samma sak på var sitt håll och hon fick frågan om hon ville hålla utbildningar om författarsamtal för bibliotekarier. Hon tackade ja och sedan dess har intresset spridit sig.
– Region Skåne såg ett tryck från författarna som gärna ville ha en samtalsperson. Många bibliotek hyr in moderatorer, exempelvis journalister, men tanken var att bibliotekarier kanske kunde göra det.
När utbildningen blev digital på grund av pandemin var det en lång rad regioner som hörde av sig. Och en av frågorna som diskuteras på kursen handlar om bibliotekens och bibliotekariernas styrkor jämfört med om man skulle hyra in en kändis eller journalist som moderator.
– Vilka av bibliotekariernas kunskaper kan användas vid författarsamtal? Och vilka är bibliotekens styrkor jämfört med andra medier?
Erfarenheten hon har efter de kurser som nu har hållits är att det finns många bibliotekarier som inte inser vilka styrkor de sitter på.
– Ofta ser de inte det, så belästa som de är. Det är lätt att glömma allt man har med sig.
Kerstin Önnebo är i grunden fysiker, men har sadlat om till författare, podmakare och moderator. Hon driver bland annat Skrivarpodden sedan 2014. Hon har också själv hållit i författarsamtal inför publik på exempelvis bibliotek.
Efter den första kursen i Skåne kom pandemin och Kerstin Önnebo stöpte om kursen till digitalt format. Det gav den en skjuts och plötsligt var en lång rad regioner intresserade. Sedan dess har det rullat på och under våren 2021 var utbildningen det enda hon hann jobba med.
Kursdeltagarna träffas (på plats eller digitalt) vid fyra tillfällen. Till sista träffen bjuds även en författare in och deltagarna får öva på samtal i kortformat och får sedan återkoppling på hur det har gått.
Tanken är att kursdeltagarna efteråt ska känna sig trygga i sina samtal med författare, samt att de ska ha med sig nyttiga verktyg och checklistor med bra tips. Men även att de med kursen ska känna att de har ett mandat att hålla dessa samtal.
Kerstin Önnebo tycker att fler bibliotekarier borde pröva på att hålla i samtalen med författare som besöker biblioteken.
– Det finns många som vill testa och jag tycker att fler borde släppas fram och få möjligheten.
Några av Kerstins bästa tips
- Utgå från dig själv och din person. Det går inte att vara som någon annan.
- Se din styrka som bibliotekarie.
- Fundera över vad besökarna kan förvänta sig. Det kan vara unikt för varje bibliotek och varje bibliotekarie.
- Låt varje tanketråd ta sin tid och låt författaren tala klart om varje fråga.
- Skapa en bubbla kring dig. Var närvarande och fokusera fullt ut.
- Låt någon annan vara ansvarig för tekniken, det kan vara väldigt splittrande att behöva tänka på den samtidigt.
- För den som är nervös: Sakta ner och rör dig långsamt. Titta personen du pratar med i ögonen.
- För att släppa självmedvetenheten: Fokusera på andra i lokalen.
Senaste nytt
Ljudboken har tagit över
Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.
9 okt 2024 • 10 min
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
Agnes Török ny läsambassadör
Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.
26 sep 2024 • 2 min
0 kommentarer