Forskare: Viktigt att prata om pandemistressen
20 dec 2021 • 4 min
Pandemin har utmanat och skapat stress bland personal på många bibliotek. Något som medarbetare och chefer måste prata om för att undvika sjukskrivningar. ”Vi har varit i kris under lång tid.”

På Helsingborgs bibliotek pågår ett arbete för att skapa en hållbar organisation där medarbetarna orkar jobba trots svårigheter som inträffar. Pandemin har för många anställda inneburit oro, förändringar och osäkerhet. Det är något som måste hanteras, annars finns risk för att ohälsa och sjukskrivningar ökar, säger Catharina Isberg, bibliotekschef i Helsingborg.
– Vi har varit i kris under lång tid och det har varit en stark påfrestning, säger hon.
– Vi måste anpassa hur vi arbetar framöver, vi kan inte gasa på för fullt. Vi behöver ge oss själva den återhämtning som behövs efter så lång tid av kris och vi behöver hitta återhämtning som en del av vår vardag.

På Helsingborgs bibliotek pågår ett arbete för att skapa en hållbar arbetsplats. Det görs i samarbete med institutionen för psykologi vid Lunds universitet. Målet är att skapa en organisation med motståndskraftiga medarbetare, en organisation som är anpassningsbar och inte går under om något oväntat inträffar.
All personal deltar i workshops där olika teman diskuteras. Det handlar om tillit, hur personalen hanterar osäkerhet på arbetsplatsen, hur man kan skapa en gemensam gruppidentitet och hur man kan arbeta med personliga styrkor. Hittills har de arbetat med de två första teman och två återstår.
– Det har kommit massor av intressanta lärdomar av detta. Vi har exempelvis sett att tillit kan kopplas till mer innovation, engagemang och välbefinnande, säger Magnus Lindén, docent och lektor vid Lunds universitet.
Det har varit många olika bud, ska vi ha öppet eller inte? Det har funnits många tankar om vad som är rätt och inte
Fakta Tips till personalen
- Hitta ett förhållningssätt till din roll på arbetet och försök att tänka på ”good enough”.
- Ha inte för många bollar i luften på en gång.
- Försök bygga in återhämtning och vila i arbetet.
- Försök att se negativa situationer som utmaningar. I stället för att se situationen som hotfull, se den i stället som en utmaning som man kan lära sig av.
- Släpp taget – Vissa saker går bra, andra går dåligt, det är viktigt att släppa taget om gamla saker.
– Innan var det mycket frihet under ansvar, men under pandemin blev det mycket pekpinnar som kom uppifrån. Restriktionerna krävde att vi skulle följa vissa strukturer, ibland på dagsbasis. Jag tror det har varit ett bekymmer överlag.
För anställda på bibliotek har det funnits flera orosmoment. Utöver rädslan för att utsättas på smitta fanns en osäkerhet hur biblioteken skulle agera. Inte minst inför förra julen då beskedet från regeringen var att alla bibliotek skulle stänga, ett besked som efter bara några dagar drogs tillbaka.
– Kommunikationen är viktig och tvetydiga budskap brukar slå tillbaka på cheferna. Det har varit en jobbig situation för många i branschen och det finns många parametrar. Tillit är en parameter för att man bättre ska kunna hantera en sådan situation, säger Magnus Lindén.

Hur ska man då göra på en arbetsplats för att hantera stressen som osäkerheten under pandemin har inneburit? Förutom att prata om det och diskutera olika teman, som i projektet i Helsingborg, är det viktigt att bygga in återhämtning i det dagliga arbetet. Detta glöms ofta bort och kan i värsta fall leda till sjukskrivningar.
– Vi kan vara i gång ganska länge, men någon gång måste man gå ner i varv och vila lite. Annars blir man till slut utbränd. Det är ett problem för många att återhämtning inte byggs in i arbetet, säger Magnus Lindén.
Ett sätt att göra det är att fundera över vad som är tillräckligt bra, eller ”good enough”.
– Många har flera projekt i gång samtidigt och kan man behöva välja vilka som räcker att göra lagom bra. Allt måste kanske inte vara perfekt.
Under workshopen som handlade om att hantera osäkerhet formulerade deltagarna flera förslag. Nedan följer ett urval:
- ”I en organisation som riktar sig till alla målgrupper måste vi sätta tydliga gränser på vad vi kan och ska göra”.
- ” Acceptans är viktigt och jobba med good enough”
- ”Använda de erfarenheter och metoder vi använt/fått under pandemin för att, om det behövs, snabbt kunna ställa om igen i ett pandemiläge”.
- ”Det finns också en gruppkänsla som vi ser som en viktig del för att orka vidare om vi nu skulle hamna där igen. Att vi gör detta tillsammans även om alla reagerar olika och måste få lov att reagera olika”.
- ”Lyfta det positiva med kollegor, och tänk på varför vi gör det. (mycket tacksamhet från besökare, vi erbjuder demokrati, samhällets sista utpost, vikten av bibliotek blev väldigt tydligt och gav en känsla av stolthet).
- ”Ha tillit till processen, att vi har förmågan, viljan och kapaciteten att hantera svåra/komplexa situationer. Ha tillit på att våra chefer vill vårt och verksamhetens bästa.”
Chefen bör givetvis vara involverad i diskussionerna. Som chef bör man också hålla sig informerad om hur personalen mår och se till att skapa en kultur som gör att negativ information kommer till deras kännedom.
– Dialogen kring arbetsmiljön är en viktig del för att skapa en välmående arbetsplats. Att lyfta och kartlägga förväntningar och stressnivå är ett första steg, säger Magnus Lindén.
Vi kan vara i gång ganska länge, men någon gång måste man gå ner i varv och vila lite. Annars blir man till slut utbränd
– Om jag som chef pratar om det blir det mer okej för alla i personalen att prata om det, säger Catharina Isberg.
Hon har pratat med sin personal och understryker att den långa period som pandemin har pågått gör situationen extra påfrestande.
– Det har varit många olika bud, ska vi ha öppet eller inte? Det har funnits många tankar om vad som är rätt och inte samt stor oro. En sak är att gå in i en kris en dag eller en vecka, men pandemin har pågått lång tid och det sätter sina spår.
Fakta Tips till cheferna
- Prata om stressen som skapades under pandemin.
- Kartlägg hur personalen mår och kartlägg stressnivån.
- Bygg in återhämtning och vila i arbetet.
Senaste nytt

Vi ses i Visby!
Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.
7 jun 2023 • 2 min

Skrytsam AI för dialog med ungdomar
Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.
5 jun 2023 • 3 min

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min
0 kommentarer