Biblioteken – bra plats för medborgarforskning
4 jul 2022 • 2 min
Vilken roll kan biblioteken spela för medborgarforskning? En stor roll, enligt panelen som pratade i Almedalen. Men andra länder har kommit längre.

Andreas Hedberg, handläggare på KB, höll i samtalet med riksbibliotekarie Karin Grönvall och Martin Bergman, utredare vid Vetenskap & allmänhet.
Med hjälp av medborgarna kan forskare samla in uppgifter på ett sätt som enskilda forskare eller forskargrupper inte själva skulle mäkta med. Och om medborgarna är delaktiga i forskningen skapar det större förståelse för forskningsprocessen och därmed den kunskap som forskningen leder till.
– Det är ett sätt att komma bort från fake news, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall, som tillsammans med Andreas Hedberg, också från KB, och Martin Bergman från Vetenskap & allmänhet samtalade om medborgarforskning i Visby under Almedalsveckan.
– Hur hanterar vi fake news och hur ska vi få medborgarna att förstå hur forskning skapas? Vi har pratat länge om källkritik och informationskompetens, men det blir alltmer komplext. Då är vägen framåt att också förstå hur kunskap skapas. Det bästa sättet är att vara en del av processen, säger Karin Grönvall.
Medborgarforskning, där allmänheten är delaktig i insamlandet av data, är inte en ny företeelse. Medborgare har i många år hjälpt till att rapportera in in uppgifter om exempelvis olika arter i Artportalen. På så sätt får Artdatabanken en uppfattning om vilka arter som är hotade.
Men digitaliseringen har skapat nya möjligheter att ta hjälp av allmänheten. Stora samhällsfrågor som kräver gemensamma insatser pekas ut som områden där medborgarforskning skulle komma till nytta, exempelvis klimatförändringarna.
I höstas fick KB i uppdrag av regeringen att kartlägga och analysera allmänhetens delaktighet i forskningen och i vilken utsträckning biblioteken är delaktiga. Uppdraget ska redovisas i januari. En genomgång har gjorts av Martin Bergman, utredare på Vetenskap & Allmänhet, föreningen för dialog mellan forskare och omvärlden. Han konstaterar att svenska bibliotek inte är delaktiga i medborgarforskning i någon större utsträckning. Andra länder som Danmark, Spanien och USA har kommit längre.
Vilken roll kan då biblioteken spela?
– Jag tror att det finns stora möjligheter, säger Karin Grönvall.
– Internationellt finns det ett stort engagemang på bibliotek, men i Sverige är vi kanske inte riktigt där än. Vi ska främja forskning och jag tror att det finns mycket att göra.
Men det finns givetvis också utmaningar. En är hur kvaliteten på datan som samlas in ska säkras.
– Det förs diskussioner kring det. Det gäller att ha tydliga och raka instruktioner. Det finns också ett problem med att det inte är ett representativt urval av befolkningen som deltar, säger Martin Bergman.
– Vilka är det som engageras i medborgarforskningsprojekt? Det är en överrepresentation av välutbildade personer. Det är ett problem: Hur når vi ut till hela befolkningen?
Senaste nytt

Skrytsam AI för dialog med ungdomar
Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.
5 jun 2023 • 3 min

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min
0 kommentarer