Biblioteken – bra plats för medborgarforskning
4 jul 2022 • 2 min
Vilken roll kan biblioteken spela för medborgarforskning? En stor roll, enligt panelen som pratade i Almedalen. Men andra länder har kommit längre.

Andreas Hedberg, handläggare på KB, höll i samtalet med riksbibliotekarie Karin Grönvall och Martin Bergman, utredare vid Vetenskap & allmänhet.
Med hjälp av medborgarna kan forskare samla in uppgifter på ett sätt som enskilda forskare eller forskargrupper inte själva skulle mäkta med. Och om medborgarna är delaktiga i forskningen skapar det större förståelse för forskningsprocessen och därmed den kunskap som forskningen leder till.
– Det är ett sätt att komma bort från fake news, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall, som tillsammans med Andreas Hedberg, också från KB, och Martin Bergman från Vetenskap & allmänhet samtalade om medborgarforskning i Visby under Almedalsveckan.
– Hur hanterar vi fake news och hur ska vi få medborgarna att förstå hur forskning skapas? Vi har pratat länge om källkritik och informationskompetens, men det blir alltmer komplext. Då är vägen framåt att också förstå hur kunskap skapas. Det bästa sättet är att vara en del av processen, säger Karin Grönvall.
Medborgarforskning, där allmänheten är delaktig i insamlandet av data, är inte en ny företeelse. Medborgare har i många år hjälpt till att rapportera in in uppgifter om exempelvis olika arter i Artportalen. På så sätt får Artdatabanken en uppfattning om vilka arter som är hotade.
Men digitaliseringen har skapat nya möjligheter att ta hjälp av allmänheten. Stora samhällsfrågor som kräver gemensamma insatser pekas ut som områden där medborgarforskning skulle komma till nytta, exempelvis klimatförändringarna.
I höstas fick KB i uppdrag av regeringen att kartlägga och analysera allmänhetens delaktighet i forskningen och i vilken utsträckning biblioteken är delaktiga. Uppdraget ska redovisas i januari. En genomgång har gjorts av Martin Bergman, utredare på Vetenskap & Allmänhet, föreningen för dialog mellan forskare och omvärlden. Han konstaterar att svenska bibliotek inte är delaktiga i medborgarforskning i någon större utsträckning. Andra länder som Danmark, Spanien och USA har kommit längre.
Vilken roll kan då biblioteken spela?
– Jag tror att det finns stora möjligheter, säger Karin Grönvall.
– Internationellt finns det ett stort engagemang på bibliotek, men i Sverige är vi kanske inte riktigt där än. Vi ska främja forskning och jag tror att det finns mycket att göra.
Men det finns givetvis också utmaningar. En är hur kvaliteten på datan som samlas in ska säkras.
– Det förs diskussioner kring det. Det gäller att ha tydliga och raka instruktioner. Det finns också ett problem med att det inte är ett representativt urval av befolkningen som deltar, säger Martin Bergman.
– Vilka är det som engageras i medborgarforskningsprojekt? Det är en överrepresentation av välutbildade personer. Det är ett problem: Hur når vi ut till hela befolkningen?
Senaste nytt

Medieprofessorn: Passiviteten är inte neutral
Allt är ett val, även att förbli tyst. Det säger professorn Jesper Strömbäck och reflekterar över hur det offentliga samtalet alltmer drivs av felaktigheter och direkta lögner.
• 8 min

BBC: För många fel i AI-genererade nyheter
AI-assistenter levererar ofta felaktigheter och förvrängt innehåll när de sammanfattar journalistiska texter. Det visar en undersökning från BBC. Svenska medieföretag betonar vikten av att en journalist alltid måste granska innehållet.
26 mar 2025 • 4 min

Forskar om hur kulturkriget påverkar biblioteken
Forskaren Hanna Carlsson, som ofta har fokus på bibliotekspolitik och politisk styrning, efterlyser en mer aktiv bibliotekssektor som vågar hänvisa till vetenskapligt baserad forskning. "Dags att våga säga att det finns information som är bättre än annan."
25 mar 2025 • 7 min

Bibliotekspolitiken hindrar viktiga lösningar på problem
Det är bra att Sverige har en bibliotekslag. Men ambitionen att inkludera alla typer av verksamheter i en lagstiftning är inte oproblematisk, skriver Johanna Hansson.
24 mar 2025 • 3 min

Nytt uppdrag för folkbiblioteket – ”En lättnad att få säga ja”
”Vi har varit benhårda.” Folkbiblioteken kan inte göra skolornas jobb utan medföljande budget, konstaterar Carina Bergsten, bibliotekschef i Kiruna. Men från och med i höst ansvarar hon även för skolbiblioteksverksamheten.
20 mar 2025 • 2 min

Snart väntas besked om bibliotekets framtid
Medicinska biblioteket betyder mycket för studenterna på Umeå universitet. När de fick höra om den planerade omgörningen var det många som protesterade. Nu hoppas de att protesterna ger effekt.
19 mar 2025 • 3 min

Biblioteket "lite bortprioriterat" i Habo
Biblioteket ”var lite bortprioriterat” när budgeten för 2025 spikades. Ansvariga politiker hänvisar till lagkrav som måste följas innan satsningar på biblioteket kan göras.
18 mar 2025 • 3 min

Ont om lokala satsningar på skolbibliotek
I sommar får alla skolelever rätt till ett bemannat skolbibliotek. Betyder det att frågan är prioriterad? ”Jag ser inte det”, säger skoldebattören Linnéa Lindquist som går igenom samtliga kommuners skolbudgetar.
18 mar 2025 • 2 min

Bristen på bibliotekarier består
Om fem år kommer det fortfarande att vara ont om bibliotekarier och gott om jobb att välja för den som väljer bibliotekarieutbildningen. Inte minst till följd av nya lagen om skolbibliotek.
17 mar 2025 • < 1 min

Starka reaktioner på högerkrönika
Magnus Johanssons krönika om att vara höger och bibliotekarie ledde till ovanligt många reaktioner. Vissa tyckte att det var Biblioteksbladets sämsta publicering på länge, andra tackade för inspelet.
14 mar 2025 • 2 min

Källkritikens dag: folkbibliotekarien prisas
”Folkbibliotekarien” tilldelas i dag utmärkelsen Det gyllene förstoringsglasets hederspris för sina insatser för källkritiken i Sverige. "En grundbult för demokratin”, skriver juryn i sin motivering.
13 mar 2025 • < 1 min

Stora kunskapsluckor i digital källkritik
En av fyra har det senaste året litat på information i sociala medier, om samhällsfrågor, information som senare har visat sig vara falsk. Det visar en ny undersökning från Internetstiftelsen.
13 mar 2025 • 4 min
0 kommentarer