Biblioteksforskare i globalt projekt om skogsbränder

11 jan 2022 • 2 min

Skogsbränder är ett globalt problem. Ett tvärvetenskapligt projekt där forskare från Bibliotekshögskolan ingår, ska förbättra bekämpningen av bränder och stärka skogens förmåga att tåla klimatförändringar.

Bibliotekshögskolan är med bland annat i den del av forskningen som handlar om att engagera medborgare att förhindra skogsbränder, berättar Nasrine Olson, universitetslektor på Bibliotekshögskolan i Borås.

Med en budget på närmare 25 miljoner euro, mestadels pengar från EU:s forsknings- och innovationsprogram Horizon 2020, ska forskningsprojektet Silvanus ta sig an skogsbränder med hjälp av 49 olika parter från EU, Brasilien, Indonesien och Australien.

Tanken är att projektet ska leda till nya tekniska lösningar som ska underlätta skogsförvaltning tålig för klimatförändringar, som i sin tur ska förebygga och bekämpa skogsbränder. Nasrine Olson, universitetslektor på Bibliotekshögskolan i Borås, är medveten om att projektets tema, förebyggande av skogsbränder, kan tyckas ligga långt från institutionens vanliga fokus. Men hon påpekar att biblioteks- och informationsvetenskapen kommer väl till pass när det handlar om att förmedla och förklara kunskap och metoder som går att applicera på många olika områden.

– Vi har varit med i flera liknande projekt tidigare, bland annat Suitceyes som avslutades 2021, det handlade om dövblindhet. Jag tycker om komplexa, kollaborativa projekt där man tittar på samma fråga ur många olika vinklar, konstaterar Nasrine Olson som leder forskningsaktiviteterna på Bibliotekshögskolan.

Hon talar sig varm för vikten av samarbete för det nödvändiga i, som hon uttrycker det, att när vår framtid designas ska alla möjliga synpunkter vägas in. Tekniken påverkar oss alla och det är viktigt att även humaniorasidan, samhällsvetare, beslutsfattare och ”vanligt folk” är med och analyserar konsekvenserna, poängterar Nasrine Olson.

Bibliotekshögskolan medverkar också i den del av projektet som ska engagera medborgare att förhindra skogsbränder. Så mycket information och kunskap som möjligt ska samlas in, även expertis från brandmän och lokalbefolkning med erfarenhet av skogsbränder. I nästa steg är tanken att sprida information för att få människor att förändra sitt beteende. Många skogsbränder orsakas av mänskliga misstag eller försummelser.

– Kunskapsinsamling är ju en jättestor del av biblioteks- och informationsvetenskapen och i projektet ska information samlas in från många olika håll. Det är allt från satelliter, drönare och landbaserade robotar till väderkartor till information om hur människor agerar före, i samband med skogsbränder och efteråt. Den här stora kunskapsbasen ska göra det lättare att fatta beslut, säger Nasrine Olson.

Hon tror att tvärvetenskapliga forskningsprojekt är rätt väg att gå i framtiden. Risken med små, lokala projekt är att man bara tittar på en liten del av problemet.

– Jag har aldrig varit med i ett så här stort projekt. Här är inte bara EU-länder inblandade utan också Australien, Brasilien och Indonesien och det är bra för de har stor erfarenhet av skogsbränder, poängterar Nasrine Olson.

Projektet drogs igång med ett möte i Neapel i december 2021 och kommer att pågå till våren 2025.

0 kommentarer

Senaste nytt

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min