Biblioteksforskare i globalt projekt om skogsbränder
11 jan 2022 • 2 min
Skogsbränder är ett globalt problem. Ett tvärvetenskapligt projekt där forskare från Bibliotekshögskolan ingår, ska förbättra bekämpningen av bränder och stärka skogens förmåga att tåla klimatförändringar.

Med en budget på närmare 25 miljoner euro, mestadels pengar från EU:s forsknings- och innovationsprogram Horizon 2020, ska forskningsprojektet Silvanus ta sig an skogsbränder med hjälp av 49 olika parter från EU, Brasilien, Indonesien och Australien.
Tanken är att projektet ska leda till nya tekniska lösningar som ska underlätta skogsförvaltning tålig för klimatförändringar, som i sin tur ska förebygga och bekämpa skogsbränder. Nasrine Olson, universitetslektor på Bibliotekshögskolan i Borås, är medveten om att projektets tema, förebyggande av skogsbränder, kan tyckas ligga långt från institutionens vanliga fokus. Men hon påpekar att biblioteks- och informationsvetenskapen kommer väl till pass när det handlar om att förmedla och förklara kunskap och metoder som går att applicera på många olika områden.
– Vi har varit med i flera liknande projekt tidigare, bland annat Suitceyes som avslutades 2021, det handlade om dövblindhet. Jag tycker om komplexa, kollaborativa projekt där man tittar på samma fråga ur många olika vinklar, konstaterar Nasrine Olson som leder forskningsaktiviteterna på Bibliotekshögskolan.
Hon talar sig varm för vikten av samarbete för det nödvändiga i, som hon uttrycker det, att när vår framtid designas ska alla möjliga synpunkter vägas in. Tekniken påverkar oss alla och det är viktigt att även humaniorasidan, samhällsvetare, beslutsfattare och ”vanligt folk” är med och analyserar konsekvenserna, poängterar Nasrine Olson.
Bibliotekshögskolan medverkar också i den del av projektet som ska engagera medborgare att förhindra skogsbränder. Så mycket information och kunskap som möjligt ska samlas in, även expertis från brandmän och lokalbefolkning med erfarenhet av skogsbränder. I nästa steg är tanken att sprida information för att få människor att förändra sitt beteende. Många skogsbränder orsakas av mänskliga misstag eller försummelser.
– Kunskapsinsamling är ju en jättestor del av biblioteks- och informationsvetenskapen och i projektet ska information samlas in från många olika håll. Det är allt från satelliter, drönare och landbaserade robotar till väderkartor till information om hur människor agerar före, i samband med skogsbränder och efteråt. Den här stora kunskapsbasen ska göra det lättare att fatta beslut, säger Nasrine Olson.
Hon tror att tvärvetenskapliga forskningsprojekt är rätt väg att gå i framtiden. Risken med små, lokala projekt är att man bara tittar på en liten del av problemet.
– Jag har aldrig varit med i ett så här stort projekt. Här är inte bara EU-länder inblandade utan också Australien, Brasilien och Indonesien och det är bra för de har stor erfarenhet av skogsbränder, poängterar Nasrine Olson.
Projektet drogs igång med ett möte i Neapel i december 2021 och kommer att pågå till våren 2025.
Senaste nytt
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer