Forskare kritiska till Plan S
25 feb 2019 • 3 min
All forskning ska göras öppen och tillgänglig för alla utan kostnad. Det vill europeiska forskningsfinansiärer via initiativet Plan S. Men forskarna själva ser faror med planen.


I september förra året lanserades det europeiska initiativet Plan S. Målet är att all offentligt finansierad forskning från och med år 2020 ska publiceras utan fördröjning med öppen tillgång, så kallad open access.
Bakom initiativet står Science Europe, en organisation för europeiska forskningsfinansiärer. Formas, Forte och andra nationella forskningsråd runt om i Europa har skrivit under för att påskynda övergången till öppen tillgång.
I nuläget tjänar forskningsförlagen stora pengar på att hålla forskningen instängd i prenumerationsbaserade tidskrifter. Förlagen tar inte bara betalt för prenumerationerna i sig utan även för att släppa materialet fritt tillgängligt. Det här vill Plan S få bukt med.
Ingrid Petersson, generaldirektör för Formas, menar att det rör sig om en demokratifråga.
– Offentligt finansierad forskning ska kunna testas och replikeras av andra forskare, resultaten ska kunna användas till ny forskning och forskningen ska komma hela samhället till del. Vi forskningsfinansiärer vill bidra med förändring, och enda sättet att sätta press på systemet är att gå samman, säger hon.
Men alla har inte varit positiva. Ett stort antal forskare anser att Plan S införs för snabbt och att konsekvenserna är för dåligt utredda. ”Att finansiärer och institutioner vill driva igenom en plan vars effekter man enbart kan spekulera om är ett riskfyllt spel med svensk forskning, svenska universitet och svenska forskare. Och i slutändan även med offentliga pengar”, skriver forskare på SvD Debatt den 31 januari 2019.
I dagarna krävde också 111 professorer att forskningsråden backar från Plan S. I tidningen Universitetsläraren skriver de: ”Det nuvarande systemet är inte perfekt – ett välkänt problem är till exempel att prenumerationskostnaderna är höga och behöver pressas ner. Men att systemet har problem innebär inte att vad som helst är bättre, och Plan S är tyvärr ett hastverk baserat på önsketänkande. Eftersom Plan S-finansiärerna är för få för att kullkasta det globala publiceringssystemet kommer vi att få ett tudelat system, där de flesta forskare publicerar som förr medan forskare som tvingas följa Plan S missgynnas. Viktiga resultat kommer inte att få det inflytande som de förtjänar, unga forskare får sämre karriärmöjligheter, och svenska forskningsmiljöer blir mindre attraktiva som samarbetspartner för internationella forskare”.
Vetenskapsrådet har inte skrivit under Plan S, berättar generaldirektör Sven Stafström.
– Vetenskapsrådet arbetar aktivt för att nå målet om öppen tillgång till vetenskapliga publikationer. Men det finns i dagsläget flera oklarheter i de lösningar som ska realisera detta mål vilket gör att en så snabb övergång som Plan S innebär, kan komma att hota forskningens kvalitet. Vetenskapsrådet har i en utredning till den svenska regeringen angett 2025 som lämplig tidpunkt för omställningen, säger han och fortsätter:
– Övergången till öppen tillgång måste ske på ett sätt som säkerställer publikationernas vetenskapliga kvalitet samt att vetenskapliga publikationer kan användas för forskares meritvärdering på ett sätt som är rättvisande. För att åstadkomma detta krävs en mer utvecklad dialog med forskarna, den viktigaste aktörsgruppen i det tänkta systemskiftet. Vetenskapsrådet kommer att vara drivande för att lärosäten och finansiärer tillsammans skapar ett system där forskningen värderas på egna meriter och inte på tidskriftens prestige.
Men Ingrid Petersson på Formas menar att det finns gott om tid för omställning. Hon hänvisar till den implementeringsguide som innehåller förslag på hur open access kan tillämpas. Implementeringsguiden är däremot inte klar än då remissrundan just avslutats.
– Vi tänker oss att Plan S börjar gälla från och med utlysningar år 2020. De första resultaten kommer därmed tidigast först år 2022. Därför är inte tidpunkten så dramatisk som man kan tycka, säger Ingrid Petersson.
I förra forskningspropositionen slog regeringen fast att en omställning till öppen tillgång till forskningsresultat, vetenskapliga publikationer, konstnärliga verk och forskningsdata bör vara genomförd fullt ut senast år 2026.
Kungliga biblioteket har i uppdrag att samordna arbetet med öppen tillgång till vetenskapliga publikationer. De har förhållit sig till Plan S i sitt utredningsarbete och ser positivt på att finansiärerna samarbetar internationellt. KB lämnar sin slutrapport samt fem utredningar till regeringen i slutet av mars.
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/kb-drar-igang-open-access-uppdrag/
http://biblioteksbladet.test/bibsam-vill-vanta-ut-elsevier/
http://biblioteksbladet.test/forskning-for-alla/
Senaste nytt

M-politikers svar på SD-kritik om dragqueens: "Långsökt"
I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”
8 dec 2023 • 3 min

Saknas: Kunskap om AI och källkritik
AI gör det lättare att luras. Vilken beredskap har folkbiblioteken för det? Inte tillräcklig, visar Biblioteksbladets enkät.
8 dec 2023 • 2 min

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism
Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.
7 dec 2023 • 3 min

Extra pengar för kompetens inom läsfrämjande
Det treåriga regeringsuppdraget Läsfrämjandelyft för folkbibliotek går mot sitt slut. Nu fördelar Kulturrådet 23 miljoner till 253 kommuner och 19 regioner. Här är kommunerna som får mest – och minst. Hela listan!
6 dec 2023 • 2 min

Besvikelse över tystnaden från biblioteken efter den 7 oktober
Hamas brutala attack i Israel den 7 oktober drabbar även den judiska minoriteten i Sverige. På resursbiblioteket för jiddisch finns både en rädsla för den ökade hotbilden och en besvikelse över biblioteksvärldens tystnad.
5 dec 2023 • 4 min

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min
0 kommentarer