Forskningspengar till ny teknik för talteknologi

7 jan 2020 • < 1 min

Hela Kungliga bibliotekets mediearkiv ska bli sökbart med hjälp av teknik som ännu inte finns. KTH-forskare får drygt 20 miljoner kronor för att göra arkivet sökbart samt för att utveckla teknik som kan förvandla tal till text och text till tal.

Ny teknik ska utvecklas för att göra Kungliga bibliotekets mediearkiv sökbart. Foto: Biblioteksbladet

Den stora samling ljud och rörlig bild som finns i Kungliga bibliotekets mediearkiv ska bli sökbart med hjälp av ny teknik som ska utvecklas på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm (KTH). Enligt KTH skulle det ta 120 personers hela arbetsliv att lyssna igenom hela arkivet som samlas in som en följd av pliktlagstiftningen. Men med hjälp av teknik för taligenkänning ska det bli möjligt att söka i arkivet direkt i informationsinnehållet. I stället för att som i dag då man måste förlita sig på hur det är katalogiserat och beskrivet. Målet är att kunna använda materialet enklare och bättre. Pengarna kommer från Riksbankens jubileumsfond.

Pengar anslås också till att utveckla bättre taligenkänning för att göra om exempelvis föreläsningar till text i realtid. Här är det Post- och telestyrelsen som delar ut medel.

Men pengar går också till det motsatta, att omvandla text till tal. Vinnova anslår pengar för att skapa teknik som ska kunna läsa upp avancerade texter för personer som inte kan tillgodogöra sig skriven text.

Totalt för de tre projekten handlar det om drygt 20 miljoner kronor i anslag.

0 kommentarer

Senaste nytt

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min