Forskningspengar till ny teknik för talteknologi

7 jan 2020 • < 1 min

Hela Kungliga bibliotekets mediearkiv ska bli sökbart med hjälp av teknik som ännu inte finns. KTH-forskare får drygt 20 miljoner kronor för att göra arkivet sökbart samt för att utveckla teknik som kan förvandla tal till text och text till tal.

Ny teknik ska utvecklas för att göra Kungliga bibliotekets mediearkiv sökbart. Foto: Biblioteksbladet

Den stora samling ljud och rörlig bild som finns i Kungliga bibliotekets mediearkiv ska bli sökbart med hjälp av ny teknik som ska utvecklas på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm (KTH). Enligt KTH skulle det ta 120 personers hela arbetsliv att lyssna igenom hela arkivet som samlas in som en följd av pliktlagstiftningen. Men med hjälp av teknik för taligenkänning ska det bli möjligt att söka i arkivet direkt i informationsinnehållet. I stället för att som i dag då man måste förlita sig på hur det är katalogiserat och beskrivet. Målet är att kunna använda materialet enklare och bättre. Pengarna kommer från Riksbankens jubileumsfond.

Pengar anslås också till att utveckla bättre taligenkänning för att göra om exempelvis föreläsningar till text i realtid. Här är det Post- och telestyrelsen som delar ut medel.

Men pengar går också till det motsatta, att omvandla text till tal. Vinnova anslår pengar för att skapa teknik som ska kunna läsa upp avancerade texter för personer som inte kan tillgodogöra sig skriven text.

Totalt för de tre projekten handlar det om drygt 20 miljoner kronor i anslag.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min