KB ska kartlägga allmänhetens delaktighet i forskningen

20 okt 2021 • 2 min

Kungliga biblioteket får ett nytt uppdrag av regeringen och ska kartlägga allmänhetens delaktighet i forskningsprocessen samt användandet av öppna lärresurser.

Anja Dahlstedt. Foto: Elisabeth Ohlson

– Det känns väldigt spännande, säger Anja Dahlstedt, avdelningschef på KB.

– Det nya uppdraget är helt i linje med KB:s uppdrag, både det samordningsuppdrag vi har kring öppen tillgång till vetenskapliga publikationer, och att främja samverkan inom det allmänna biblioteksväsendet.

Regeringen vill alltså att KB ska kartlägga och analysera hur allmänheten är delaktig i forskningsprocesser. Exempel på hur allmänheten kan bidra till forskningen är när Artdatabanken uppmanar folk att bidra med artobservationer och när personer med specifika sjukdomar bidrar till att ta fram nya hjälpmedel.

– Det är spännande att allmänhetens deltagande uppmärksammas och roligt att det förenar två av KB:s centrala uppdrag som biblioteksmyndighet.

KB ska också kartlägga och analysera hur öppna lärresurser används. Det handlar om pedagogiska läromedel som är öppna för allmänheten, framför allt på lärosätesbibliotek.

– Det finns exempel på lärosätesbibliotek som jobbar med öppna lärresurser. Till att börja med ska vi kartlägga förekomsten och analysera användandet, säger Anja Dahlstedt.

På onsdagen presenteras nyheten på KB tillsammans med Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

Matilda Ernkrans (S)

– Att forskningsbaserad kunskap sprids och används i samhället är något vi behöver värna. Framför allt för att klara av att förstå och möta våra stora samhällsutmaningar, både nu och för framtida generationer, säger forskningsministern.

Regeringens förhoppning är att få underlag för vad som behövs för att fler människor ska förstå och använda sig av vetenskap till vardags och att färre ska uppleva att forskning inte berör dem. Och med uppdraget till KB vill regeringen skaffa sig mer kunskap om hur tillgången till och användningen av forskningen kan stärkas i hela samhället.

– Kunskap är makt. Vi har därför ett ansvar att inte få ska sitta på vetenskapligt kapital medan andra kommer allt längre ifrån det. I förlängningen kan också känslan av delaktighet i samhället öka. Ett öppet vetenskapssystem är därför i grunden en demokratifråga, säger Matilda Ernkrans.

KB tilldelas dock inga extra medel för uppdraget, enligt den budgetproposition som presenterades i september.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättsskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min