KB ska kartlägga allmänhetens delaktighet i forskningen

20 okt 2021 • 2 min

Kungliga biblioteket får ett nytt uppdrag av regeringen och ska kartlägga allmänhetens delaktighet i forskningsprocessen samt användandet av öppna lärresurser.

Anja Dahlstedt. Foto: Elisabeth Ohlson

– Det känns väldigt spännande, säger Anja Dahlstedt, avdelningschef på KB.

– Det nya uppdraget är helt i linje med KB:s uppdrag, både det samordningsuppdrag vi har kring öppen tillgång till vetenskapliga publikationer, och att främja samverkan inom det allmänna biblioteksväsendet.

Regeringen vill alltså att KB ska kartlägga och analysera hur allmänheten är delaktig i forskningsprocesser. Exempel på hur allmänheten kan bidra till forskningen är när Artdatabanken uppmanar folk att bidra med artobservationer och när personer med specifika sjukdomar bidrar till att ta fram nya hjälpmedel.

– Det är spännande att allmänhetens deltagande uppmärksammas och roligt att det förenar två av KB:s centrala uppdrag som biblioteksmyndighet.

KB ska också kartlägga och analysera hur öppna lärresurser används. Det handlar om pedagogiska läromedel som är öppna för allmänheten, framför allt på lärosätesbibliotek.

– Det finns exempel på lärosätesbibliotek som jobbar med öppna lärresurser. Till att börja med ska vi kartlägga förekomsten och analysera användandet, säger Anja Dahlstedt.

På onsdagen presenteras nyheten på KB tillsammans med Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

Matilda Ernkrans (S)

– Att forskningsbaserad kunskap sprids och används i samhället är något vi behöver värna. Framför allt för att klara av att förstå och möta våra stora samhällsutmaningar, både nu och för framtida generationer, säger forskningsministern.

Regeringens förhoppning är att få underlag för vad som behövs för att fler människor ska förstå och använda sig av vetenskap till vardags och att färre ska uppleva att forskning inte berör dem. Och med uppdraget till KB vill regeringen skaffa sig mer kunskap om hur tillgången till och användningen av forskningen kan stärkas i hela samhället.

– Kunskap är makt. Vi har därför ett ansvar att inte få ska sitta på vetenskapligt kapital medan andra kommer allt längre ifrån det. I förlängningen kan också känslan av delaktighet i samhället öka. Ett öppet vetenskapssystem är därför i grunden en demokratifråga, säger Matilda Ernkrans.

KB tilldelas dock inga extra medel för uppdraget, enligt den budgetproposition som presenterades i september.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min