KB ska ta fram nationell policy för öppen vetenskap

17 jun 2022 • < 1 min

Regeringen ger Kungliga biblioteket ett nytt uppdrag i arbetet med att göra vetenskapen mer tillgänglig. Nästa höst ska en nationell policy presenteras för regeringen.

Det var KB som i sin kartläggning tidigare i år föreslog att det behövdes en nationell policy i linje med Unescos rekommendation. Regeringen köpte resonemanget och har i veckan beslutat att ge uppdraget till KB.

– Vi har förespråkat att vi ska jobba mer övergripande på nationell nivå som en av åtgärderna, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

Med vetenskap som är tillgänglig för många ökar forskningens möjlighet att bidra till en demokratisk utveckling. Det handlar om bland annat tillgång till forskningsresultat, data och källkod. En öppen vetenskap kan också bidra till en förståelse för vetenskapliga processer, enligt KB.

Karin Grönvall, riksbibliotekarie.

Den nationella policyn som arbetet ska utmynna i är en av många åtgärder som behövs för att tillgängliggöra vetenskapen för fler, säger Karin Grönvall.

– Det är många steg som behövs och jag hoppas att det här kan innebära ökad tydlighet och bli en plattform som vi kan förhålla oss till och samla krafterna.

Exakt vad arbetet utmynnar i och hur arbetet ska gå till är inte klart än, men den 15 september 2023 ska resultatet rapporteras till regeringen.

– Exakt på vilken nivå det blir får vi se, men det viktiga är att vi ska göra det i bred samverkan. Dels med universitet och högskolor, dels med civilsamhället. Bibliotekssektorn är också viktig för att få tillgång till informationen.

KB får inga extra pengar för uppdraget.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättsskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min