Kulturen viktig för hälsan – men bibliotekens roll oklar
10 apr 2024 • 2 min
Kulturens betydelse för hälsan har bekräftats i många studier. Men effekten av läsande och skrivande är mindre beforskat. Och forskning om bibliotekens betydelse för folkhälsan saknas.
Hur påverkar biblioteken människors hälsa? Det saknar forskningen svar på, konstaterar Grethe Fochsen vid Folkhälsomyndigheten.
Forskningen är tydlig: Kultur kan få människor att må bättre. När Folkhälsomyndigheten sammanfattar forskning på området visar det sig att både fysisk och psykisk hälsa kan förbättras av musik och sång. Körsång kan dessutom lindra smärta och att måla och teckna kan hjälpa mot psykiska besvär. Även dans och teater tycks främja hälsa och välbefinnande.
– Det är viktigt att titta på flera studier. Man kan inte dra slutsatser från en enda liten studie, utan det behövs många med samma resultat, säger Grethe Fochsen, utredare vid Folkhälsomyndigheten som tillsammans med kollegor har sammanfattat forskningen på området i en rapport.
Och resultaten är alltså tydliga. Men det som kan vara svårt att säga med säkerhet är i vilken utsträckning det är kulturutövandet i sig som ger positiva hälsoeffekter och i vilken utsträckning det är gemenskapen den bidrar till.
Vilken betydelse biblioteken har för folkhälsan finns dock inte någon forskning om, men det är något som skulle behövas, tycker Grethe Fochsen.
– Man har tittat på läsning, skrivning och läsgrupper av olika slag. Det ger en möjlighet att uttrycka tankar och känslor och kan utveckla måendet och hälsan. Det kan också ge en mening i tillvaron. Men det finns få studier, så vi är försiktiga med att gå ut med några tvärsäkra slutsatser.
Däremot konstaterar hon att biblioteken självklart är viktiga för att göra kultur tillgänglig för befolkningen. Detta leder också in på en av de stora utmaningarna med folkhälsan i Sverige, nämligen de allt större skillnaderna mellan befolkningsgrupper.
– Det är den största utmaningen för folkhälsan just nu. Hälsan blir generellt bättre, men skillnaderna kvarstår och i vissa områden ökar de. Det finns till exempel stora skillnader i medellivslängd som tydligt är ett mått på hälsan.
Bibliotekens roll att nå ut till alla i befolkningen och att tillgängliggöra litteratur är därmed viktig.
– Nästa steg, frågan om de också kan ha betydelse för människors mående. Hur påverkar det olika grupper att ha tillgång till bibliotek? Hur hänger det ihop med kombinationen att vi känner gemenskap och delaktighet?
Återigen frågan om vad som är bra för hälsan, själva kulturutövandet eller den gemenskap det för med sig.
– Det gäller generellt när vi tittar på kulturen. Men det blir mer en teoretisk diskussion, det är inte säkert att den distinktionen är så viktig att göra.
1 kommentarer
Senaste nytt
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek
Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. Många uttrycker ambitioner men, ”ambitionsnivån ser väldigt olika ut”.
2 sep 2024 • < 1 min
Här lånar biblioteket ut konsertbiljetter
Carmen eller Beethovens första är några alternativ som erbjuds när biblioteket i Jönköping lånar ut biljetter till föreställningar med Jönköpings sinfonietta.
30 aug 2024 • 2 min
Tips för att läsa och förstå finansiella nyheter
Genom att ha en bättre förståelse för att läsa och förstå finansiella nyheter, kan man enklare fatta bättre ekonomiska beslut. Den här artikeln kommer närmare gå in på grundläggande begrepp att känna till, hur man får en förståelse av aktiemarknadens rörelser samt vikten av att läsa mellan raderna i analytikerrapporter.
28 aug 2024 • 2 min
Pliktlagstiftningen – från censur till resurs för demokratisk utveckling
Även om dagens pliktlagstiftning inte har hängt med i tiden med sociala medier och internet är det mycket som har hänt de senaste 500 åren då pliktlagstiftning infördes för att ha kontroll. Häng med på en tillbakablick!
28 aug 2024 • 3 min
Ovanstående artikel skulle tjäna på några förtydliganden tycker jag. Eftersom det inte finns någon referens till publikationen som intervjun handlar om får jag anta att det är följande: ”Kulturens betydelse för hälsa och välbefinnande – En sammanfattning av en kartläggande litteraturöversikt” (artikelnummer 24010).
Som undertiteln antyder är det inte Folkhälsomyndigheten (Fohm) själva som sammanfattat/kartlagt forskningen på kultur- och hälsa-området, utan det myndigheten kommenterar en tidigare publicerad litteraturöversikt från 2022. Påståendet att resultaten är tydliga tycker jag är missvisande då Fohm själva är tydliga med att publikationen från 2022 varken innehåller granskning av kvalitet eller tillförlitlighet i de inkluderade studierna.
Det är positivt att det finns forskning på området och att den pekar åt ett visst håll. Däremot är det viktigt att forskningen skärskådas enligt samma metoder som man använder för andra insatser inom hälso- och sjukvården. Annars finns det en risk att forskning på området framstår som oseriös för beslutsfattare, är jag rädd. Viktigt att kalla en spade för en spade i detta sammanhang.