Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
10 apr 2024 • 2 min
Kulturens betydelse för hälsan har bekräftats i många studier. Men effekten av läsande och skrivande är mindre beforskat. Och forskning om bibliotekens betydelse för folkhälsan saknas.
Hur påverkar biblioteken människors hälsa? Det saknar forskningen svar på, konstaterar Grethe Fochsen vid Folkhälsomyndigheten.
Forskningen är tydlig: Kultur kan få människor att må bättre. När Folkhälsomyndigheten sammanfattar forskning på området visar det sig att både fysisk och psykisk hälsa kan förbättras av musik och sång. Körsång kan dessutom lindra smärta och att måla och teckna kan hjälpa mot psykiska besvär. Även dans och teater tycks främja hälsa och välbefinnande.
– Det är viktigt att titta på flera studier. Man kan inte dra slutsatser från en enda liten studie, utan det behövs många med samma resultat, säger Grethe Fochsen, utredare vid Folkhälsomyndigheten som tillsammans med kollegor har sammanfattat forskningen på området i en rapport.
Och resultaten är alltså tydliga. Men det som kan vara svårt att säga med säkerhet är i vilken utsträckning det är kulturutövandet i sig som ger positiva hälsoeffekter och i vilken utsträckning det är gemenskapen den bidrar till.
Vilken betydelse biblioteken har för folkhälsan finns dock inte någon forskning om, men det är något som skulle behövas, tycker Grethe Fochsen.
– Man har tittat på läsning, skrivning och läsgrupper av olika slag. Det ger en möjlighet att uttrycka tankar och känslor och kan utveckla måendet och hälsan. Det kan också ge en mening i tillvaron. Men det finns få studier, så vi är försiktiga med att gå ut med några tvärsäkra slutsatser.
Däremot konstaterar hon att biblioteken självklart är viktiga för att göra kultur tillgänglig för befolkningen. Detta leder också in på en av de stora utmaningarna med folkhälsan i Sverige, nämligen de allt större skillnaderna mellan befolkningsgrupper.
– Det är den största utmaningen för folkhälsan just nu. Hälsan blir generellt bättre, men skillnaderna kvarstår och i vissa områden ökar de. Det finns till exempel stora skillnader i medellivslängd som tydligt är ett mått på hälsan.
Bibliotekens roll att nå ut till alla i befolkningen och att tillgängliggöra litteratur är därmed viktig.
– Nästa steg, frågan om de också kan ha betydelse för människors mående. Hur påverkar det olika grupper att ha tillgång till bibliotek? Hur hänger det ihop med kombinationen att vi känner gemenskap och delaktighet?
Återigen frågan om vad som är bra för hälsan, själva kulturutövandet eller den gemenskap det för med sig.
– Det gäller generellt när vi tittar på kulturen. Men det blir mer en teoretisk diskussion, det är inte säkert att den distinktionen är så viktig att göra.
1 kommentarer
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.
19 dec 2024 • 2 min
På Södertörns högskola har 26 procent av studenterna tillgång till talbokstjänsten Legimus. Bibliotekschefen Lotta Janson är trygg med att behoven bedöms tillräckligt noggrant.
19 dec 2024 • 3 min
Ovanstående artikel skulle tjäna på några förtydliganden tycker jag. Eftersom det inte finns någon referens till publikationen som intervjun handlar om får jag anta att det är följande: ”Kulturens betydelse för hälsa och välbefinnande – En sammanfattning av en kartläggande litteraturöversikt” (artikelnummer 24010).
Som undertiteln antyder är det inte Folkhälsomyndigheten (Fohm) själva som sammanfattat/kartlagt forskningen på kultur- och hälsa-området, utan det myndigheten kommenterar en tidigare publicerad litteraturöversikt från 2022. Påståendet att resultaten är tydliga tycker jag är missvisande då Fohm själva är tydliga med att publikationen från 2022 varken innehåller granskning av kvalitet eller tillförlitlighet i de inkluderade studierna.
Det är positivt att det finns forskning på området och att den pekar åt ett visst håll. Däremot är det viktigt att forskningen skärskådas enligt samma metoder som man använder för andra insatser inom hälso- och sjukvården. Annars finns det en risk att forskning på området framstår som oseriös för beslutsfattare, är jag rädd. Viktigt att kalla en spade för en spade i detta sammanhang.