Ungas läsvanor var inte bättre förr

23 okt 2019 • < 1 min

När Anna Lundh vid Bibliotekshögskolan i Borås jämförde ungas läsvanor på 1960-talet med hur det ser ut i dag visade det sig att det mesta är sig likt.

Anna Lundh vid högskolan i Borås har studerat ungas läsvanor.

Stämmer det att barn och ungas läsvanor går utför, från koncentrerad djupläsning till ytlig och fragmentarisk läsning?  Den frågan har Anna Lundh, docent vid Bibliotekshögskolan i Borås, tillsammans med två andra forskare, tagit sig an i forskningsprojektet LÄST, som är finansierat av Vetenskapsrådet.

Underlaget för projektet är ett stort antal videoinspelningar från lektioner på svenska grundskolor som gjordes som en del i ett pedagogiskt forskningsprojekt på 60-talet. Inspelningarna har analyserats med fokus på hur läsvanorna såg ut då, jämfört med i dag.

Resultatet visar att det mesta är sig likt, oavsett om barnen läser digitalt eller i tryckt form. ­Eleverna på 60-talet använde visserligen tryckta böcker, men de skumläste för att snabbt hitta fakta och samtal om läsupplevelse och det litterära verkets betydelse var sällan i fokus i klassrummet.

Forskarna konstaterar att föreställningen om en läsandets guldålder, då barn satt och fördjupade sig i ”god” litteratur, möjligen har funnits – men att den i alla fall inte ägde rum i slutet av 60-talet.

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min