Ungas läsvanor var inte bättre förr

23 okt 2019 • < 1 min

När Anna Lundh vid Bibliotekshögskolan i Borås jämförde ungas läsvanor på 1960-talet med hur det ser ut i dag visade det sig att det mesta är sig likt.

Anna Lundh vid högskolan i Borås har studerat ungas läsvanor.

Stämmer det att barn och ungas läsvanor går utför, från koncentrerad djupläsning till ytlig och fragmentarisk läsning?  Den frågan har Anna Lundh, docent vid Bibliotekshögskolan i Borås, tillsammans med två andra forskare, tagit sig an i forskningsprojektet LÄST, som är finansierat av Vetenskapsrådet.

Underlaget för projektet är ett stort antal videoinspelningar från lektioner på svenska grundskolor som gjordes som en del i ett pedagogiskt forskningsprojekt på 60-talet. Inspelningarna har analyserats med fokus på hur läsvanorna såg ut då, jämfört med i dag.

Resultatet visar att det mesta är sig likt, oavsett om barnen läser digitalt eller i tryckt form. ­Eleverna på 60-talet använde visserligen tryckta böcker, men de skumläste för att snabbt hitta fakta och samtal om läsupplevelse och det litterära verkets betydelse var sällan i fokus i klassrummet.

Forskarna konstaterar att föreställningen om en läsandets guldålder, då barn satt och fördjupade sig i ”god” litteratur, möjligen har funnits – men att den i alla fall inte ägde rum i slutet av 60-talet.

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min