OA-tidskrifterna som gick i fällan
14 nov 2013 • 2 min
När en vetenskapsjournalist kan förmå 157 Open Access-tidskrifter att acceptera en bluffartikel kan det ses som exempel på överhettningen i...
När en vetenskapsjournalist kan förmå 157 Open Access-tidskrifter att acceptera en bluffartikel kan det ses som exempel på överhettningen i den globala publiceringsindustrin.
Kraven på att publicera så många forskningsresultat som möjligt alstrar inte bara ett snabbväxande och svåröverblickbart ”resultatberg”. Här finns också risken att publiceringshets i kombination med kommersialisering inbjuder till genvägar, slarv och fusk.
– Det är bra när någon sätter fingret på det skumrask och de gråzoner som finns i publiceringsekonomin, säger Ulf Kronman, ansvarig för KB:s arbete med Open Access, om journalisten John Bohannon som i början av oktober lyckades skaka om forskarvärlden med sin artikel ”Who´s afraid of Peer Review” i tidskriften Science.
John Bohannon beskriver hur han erbjöd de vetenskapliga tidskrifterna att publicera forskningsresultat rörande en potentiell mirakelmedicin, baserat på ett påhittat ämne som skulle kunna användas för att bota cancer. 157 tidskrifter tackade alltså ja.
Bohannons bluff kan ses som ett test som pekar på svagheterna i peer-review, det system som innebär att forskningsresultat som publiceras i vetenskapliga tidskrifter granskas av sakkunniga forskare.
Resultatet av Bohannons wallraffande som publiceringshungrig forskare visade att flera tidskrifter sannolikt struntat i att granska. Artikeln hade nämligen försetts med så uppenbara brister kring metod och resultat att detta, som Bohannon beskriver det, borde ha upptäckts och genomskådats av vem som helst som har något mer än gymnasiekunskaper i kemi.
Alltså en högst pinsam historia, som bland annat inneburit att flera tidskrifter nu rensats ut från DOAJ, Directory of Open Access Journals, som samlar och tillhandhåller nära tusen tidskrifter, varav drygt 5 600 är sökbara på artikelnivå.
Den fejkade artikeln skickades till 304 OA-Gold-tidskrifter, som är den OA-modell där forskaren får betala för att bli publicerad.
167 av dessa valdes från DOAJ och 121 från ”Bealls list”, där Jeffrey Bealls, bibliotekarie vid University of Colorado i Denver i USA, listar mindre seriösa tidskrifter. Bealls kallar dem ”predatory publishers”, lycksökare och rena bluffmakare som använder OA-publiceringsfenomenet som kommersiella jaktmarker. Sexton av de tidskrifter som fick motta Bohannons fuskartikel återfanns både på DOAJ- och Bealls-listan.
Av tidskrifterna på Bealls varningsflaggande lista var det 82 procent som accepterade och ”granskade” artikeln. Det som väckte mer bestörtning är ändå att 45 procent av DOAJ-tidskrifterna ansåg att blufforskningen klarade granskningen.
John Bohannon har fått kritik för hur han genomförde sitt experiment. Det har uppfattats som att han gillrade en fälla enkom för OA-tidskrifterna och i synnerhet då Gold OA-tidskrifter. De som ifrågasätter Bohannon vänder sig bland annat mot att bluffutskicket inte också gick till en kontrollgrupp av prenumererade tidskrifter. Ingen kan alltså veta i vilken utsträckning de prenumerationsbaserade tidskrifterna skulle ha gått i fuskfällan.
– Bohannons artikel är bra och läsvärd. Men det finns tyvärr risk att den väcker den gamla misstänksamheten mot OA-publiceringar. Det har ju funnits en helt felaktig föreställning om att OA-publicering sker utan peer review, säger Ulf Kronman.
Förklaringarna till varför 157 var beredda att publicera Bohannons uppenbart ofullständiga ”forskning” är givetvis flera.
Hur ska då lärosätesbiblioteken och bibliotekarier förhålla sig för att – utöver att navigera i publiceringsutbudet – också bistå forskare att undvika eventuella fällor i form av oseriösa tidskrifter?
Läs mer BBL nr 9
Senaste nytt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism
Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.
7 dec 2023 • 3 min

Extra pengar för kompetens inom läsfrämjande
Det treåriga regeringsuppdraget Läsfrämjandelyft för folkbibliotek går mot sitt slut. Nu fördelar Kulturrådet 23 miljoner till 253 kommuner och 19 regioner. Här är kommunerna som får mest – och minst. Hela listan!
6 dec 2023 • 2 min

Besvikelse över tystnaden från biblioteken efter den 7 oktober
Hamas brutala attack i Israel den 7 oktober drabbar även den judiska minoriteten i Sverige. På resursbiblioteket för jiddisch finns både en rädsla för den ökade hotbilden och en besvikelse över biblioteksvärldens tystnad.
5 dec 2023 • 4 min

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min
0 kommentarer