Rörlig 200-åring

5 mar 2013 • < 1 min

Gymnastik- och idrottshögskolan firar 200 år i år och det gör också dess bibliotek som därtill kan ståta med att...

Gymnastik- och idrottshögskolan firar 200 år i år och det gör också dess bibliotek som därtill kan ståta med att vara det äldsta idrottsbiblioteket i världen.

Den 5 maj 1813 fick Pehr Henrik Ling (1776-1839) Kungl. Maj:ts uppdrag att upprätta ett gymnastiskt centralinstitut (GCI). Då fanns bara tre läroanstalter på vad som idag skulle motsvara högskolenivå. Det var universiteten i Uppsala (1497) och Lund (1668) samt Karolinska Institutet (1810).

Högskolans bibliotek grundades även det av P H Ling och firar jämte lärosätet också 200 år i år. I bibliotekets ungdom växte samlingarna i blygsam skala genom förvärv och donationer, bl a från L G Branting – Hjalmar Brantings far.

I samband med 200-årsjubileet passar biblioteket också på att fira att man sedan augusti 2012 finns i nya fräscha lokaler belägna i högskolans entréplan. I biblioteket arbetar fyra personer fördelade på 3,5 tjänster som servar 650 helårsstudenter och högskolans lärare – biblioteket har omkring 300 besökare dagligen. I samlingen som stadigt växer årligen (med omkring 1000 volymer) finns idag cirka 59 000 medier och än mer finns i magasin som rymmer sällsynta och unika verk i anatomi, fysiologi, fäktning, illustrerade böcker i gymnastik – somligt härrör ända från 1500-talet.

Under de senaste decennierna har bibliotekets pedagogiska roll successivt ökat och det faktum att högskolan inte är så stor har haft en gynnsam inverkan på samarbetet mellan fakultet och bibliotek.

Mer om GIH och dess bibliotek i BBL nr 3.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min