Rörlig 200-åring

5 mar 2013 • < 1 min

Gymnastik- och idrottshögskolan firar 200 år i år och det gör också dess bibliotek som därtill kan ståta med att...

Gymnastik- och idrottshögskolan firar 200 år i år och det gör också dess bibliotek som därtill kan ståta med att vara det äldsta idrottsbiblioteket i världen.

Den 5 maj 1813 fick Pehr Henrik Ling (1776-1839) Kungl. Maj:ts uppdrag att upprätta ett gymnastiskt centralinstitut (GCI). Då fanns bara tre läroanstalter på vad som idag skulle motsvara högskolenivå. Det var universiteten i Uppsala (1497) och Lund (1668) samt Karolinska Institutet (1810).

Högskolans bibliotek grundades även det av P H Ling och firar jämte lärosätet också 200 år i år. I bibliotekets ungdom växte samlingarna i blygsam skala genom förvärv och donationer, bl a från L G Branting – Hjalmar Brantings far.

I samband med 200-årsjubileet passar biblioteket också på att fira att man sedan augusti 2012 finns i nya fräscha lokaler belägna i högskolans entréplan. I biblioteket arbetar fyra personer fördelade på 3,5 tjänster som servar 650 helårsstudenter och högskolans lärare – biblioteket har omkring 300 besökare dagligen. I samlingen som stadigt växer årligen (med omkring 1000 volymer) finns idag cirka 59 000 medier och än mer finns i magasin som rymmer sällsynta och unika verk i anatomi, fysiologi, fäktning, illustrerade böcker i gymnastik – somligt härrör ända från 1500-talet.

Under de senaste decennierna har bibliotekets pedagogiska roll successivt ökat och det faktum att högskolan inte är så stor har haft en gynnsam inverkan på samarbetet mellan fakultet och bibliotek.

Mer om GIH och dess bibliotek i BBL nr 3.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min

Essä

Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?

Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”

4 sep 2024 • 5 min

Nyheter

Prischanser för Biblioteksbladet

Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

2 sep 2024 • < 1 min

Annons

Annons

Tips för att läsa och förstå finansiella nyheter

Genom att ha en bättre förståelse för att läsa och förstå finansiella nyheter, kan man enklare fatta bättre ekonomiska beslut. Den här artikeln kommer närmare gå in på grundläggande begrepp att känna till, hur man får en förståelse av aktiemarknadens rörelser samt vikten av att läsa mellan raderna i analytikerrapporter.

28 aug 2024 • 2 min