Tydligare struktur i Lund
8 dec 2011 • 2 min
Det blir en sammanslagning av Biblioteksdirektionen och Universitetsbiblioteket i Lund. Enheten ska ledas av en universitetsbibliotekarie. Därtill slås dagens 31...
Det blir en sammanslagning av Biblioteksdirektionen och Universitetsbiblioteket i Lund. Enheten ska ledas av en universitetsbibliotekarie. Därtill slås dagens 31 bibliotek ihop till cirka åtta fakultetsbibliotek. Dessa kan ha flera serviceställen men enbart en organisation. Bibliotekarierna på fakultetsbiblioteken kommer även fortsättningsvis vara anställda av fakulteterna.
Det är i korta drag resultatet av den omorganisation vid Lunds universitetsbibliotek som träder i kraft nästa år i samband med att en ny universitetsbibliotekarie tillträder. Rekryteringsprocessen pågår och ambitionen är, eller har åtminstone varit, att en ny kraft ska vara utsedd till 1 januari 2012.
Den nya organisationen följer i stort de förslag som lades fram i Michael von Cotta Schönberg och Jan Nilssons organisationsöversyn ”Visionsarbete för biblioteksverksamheten vid Lunds universitet” (delvis refererad i BBL nr 4/2011) för att komma till rätta med en ”dysfunktionell” och ”djupt uppsplittrad” organisation (se även BBL nr 8/2011). Följer i stort men inte helt. Utredningen förordade att fakultetsbibliotekens verksamheter och personal skulle vara den centrala enhetens ansvar under universitetsbibliotekarien. Detta var de flesta remissinstanser emot och det har man från ledningens sida hörsammat i så motto att bibliotekspersonalen även fortsättningsvis kommer att vara anställda av fakulteterna.
Idag finns 31 fakultets-, institutions- och centrumbibliotek i Lund, Malmö och Helsingborg. Men efter årsskiftet kommer det alltså istället att finnas ett universitetsbibliotek och åtta fakultetsbibliotek (vissa med flera serviceställen). Varje fakultet kommer att ansvara för sammanslagningen av ”sina” bibliotek till ett enhetligt fakultetsbibliotek.
Läs mer i LUM
LUB i siffror 2010
- Omsättning 219 miljoner
- På de 31 enheterna i LUB-nätverket fanns 2 666 studieplatser och 530 publika datorer
- Samlingarna av tryckta böcker och tidskrifter utgjorde ca 173 000 hyllmeter
- Löpande prenumerationer var 13 819 i tryck och 19 014 elektroniska tidskrifter
- Andra digitala resurser var 138 databaser och 50 364 e-böcker
- Sammanlagda förvärvskostnader var 11,8 miljoner för tryckt och 37,9 miljoner för elektroniskt material
- Utlån 590 235, varav fjärrutlån 42 016
- På biblioteken anordnades undervisning 2 596 timmar med 18 552 deltagare
- De digitala pedagogiska resurserna (läranderesurserna) ökade under året från 88 till 104
- 189 helårsanställda på biblioteken deltog i kompetensutveckling för 1,1 miljoner kronor
Senaste nytt
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Tillgång till bibliotek en mänsklig rättighet
En lag som får papperslösa att dra sig för att gå till biblioteket, hade varit ett brott mot internationell rätt. Det slås fast av FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter.
28 nov 2024 • 3 min
Förslag: Ge biblioteken uppdrag att informera om AI
Hundra miljoner kronor om året till folkbiblioteken för att sprida kunskap om AI. Det är ett av förslagen i AI-kommissionens slutrapport.
26 nov 2024 • < 1 min
53 878 ska rapportera papperslösa – sista ordet är inte sagt
Bibliotekarier och andra yrkesgrupper undantas från plikten att rapportera papperslösa. Men så länge andra offentliganställda förväntas ägna sig åt angiveri kan företeelsen sprida sig.
26 nov 2024 • 2 min
0 kommentarer