Tydligare struktur i Lund
8 dec 2011 • 2 min
Det blir en sammanslagning av Biblioteksdirektionen och Universitetsbiblioteket i Lund. Enheten ska ledas av en universitetsbibliotekarie. Därtill slås dagens 31...


Det blir en sammanslagning av Biblioteksdirektionen och Universitetsbiblioteket i Lund. Enheten ska ledas av en universitetsbibliotekarie. Därtill slås dagens 31 bibliotek ihop till cirka åtta fakultetsbibliotek. Dessa kan ha flera serviceställen men enbart en organisation. Bibliotekarierna på fakultetsbiblioteken kommer även fortsättningsvis vara anställda av fakulteterna.
Det är i korta drag resultatet av den omorganisation vid Lunds universitetsbibliotek som träder i kraft nästa år i samband med att en ny universitetsbibliotekarie tillträder. Rekryteringsprocessen pågår och ambitionen är, eller har åtminstone varit, att en ny kraft ska vara utsedd till 1 januari 2012.
Den nya organisationen följer i stort de förslag som lades fram i Michael von Cotta Schönberg och Jan Nilssons organisationsöversyn ”Visionsarbete för biblioteksverksamheten vid Lunds universitet” (delvis refererad i BBL nr 4/2011) för att komma till rätta med en ”dysfunktionell” och ”djupt uppsplittrad” organisation (se även BBL nr 8/2011). Följer i stort men inte helt. Utredningen förordade att fakultetsbibliotekens verksamheter och personal skulle vara den centrala enhetens ansvar under universitetsbibliotekarien. Detta var de flesta remissinstanser emot och det har man från ledningens sida hörsammat i så motto att bibliotekspersonalen även fortsättningsvis kommer att vara anställda av fakulteterna.
Idag finns 31 fakultets-, institutions- och centrumbibliotek i Lund, Malmö och Helsingborg. Men efter årsskiftet kommer det alltså istället att finnas ett universitetsbibliotek och åtta fakultetsbibliotek (vissa med flera serviceställen). Varje fakultet kommer att ansvara för sammanslagningen av ”sina” bibliotek till ett enhetligt fakultetsbibliotek.
Läs mer i LUM
LUB i siffror 2010
- Omsättning 219 miljoner
- På de 31 enheterna i LUB-nätverket fanns 2 666 studieplatser och 530 publika datorer
- Samlingarna av tryckta böcker och tidskrifter utgjorde ca 173 000 hyllmeter
- Löpande prenumerationer var 13 819 i tryck och 19 014 elektroniska tidskrifter
- Andra digitala resurser var 138 databaser och 50 364 e-böcker
- Sammanlagda förvärvskostnader var 11,8 miljoner för tryckt och 37,9 miljoner för elektroniskt material
- Utlån 590 235, varav fjärrutlån 42 016
- På biblioteken anordnades undervisning 2 596 timmar med 18 552 deltagare
- De digitala pedagogiska resurserna (läranderesurserna) ökade under året från 88 till 104
- 189 helårsanställda på biblioteken deltog i kompetensutveckling för 1,1 miljoner kronor
Senaste nytt

Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer