Tydligare struktur i Lund

8 dec 2011 • 2 min

Det blir en sammanslagning av Biblioteksdirektionen och Universitetsbiblioteket i Lund. Enheten ska ledas av en universitetsbibliotekarie. Därtill slås dagens 31...

Foto: Mikael Risedal

Det blir en sammanslagning av Biblioteksdirektionen och Universitetsbiblioteket i Lund. Enheten ska ledas av en universitetsbibliotekarie. Därtill slås dagens 31 bibliotek ihop till cirka åtta fakultetsbibliotek. Dessa kan ha flera serviceställen men enbart en organisation. Bibliotekarierna på fakultetsbiblioteken kommer även fortsättningsvis vara anställda av fakulteterna.

Det är i korta drag resultatet av den omorganisation vid Lunds universitetsbibliotek som träder i kraft nästa år i samband med att en ny universitetsbibliotekarie tillträder. Rekryteringsprocessen pågår och ambitionen är, eller har åtminstone varit, att en ny kraft ska vara utsedd till 1 januari 2012.

Den nya organisationen följer i stort de förslag som lades fram i Michael von Cotta Schönberg och Jan Nilssons organisationsöversyn ”Visionsarbete för biblioteksverksamheten vid Lunds universitet” (delvis refererad i BBL nr 4/2011) för att komma till rätta med en ”dysfunktionell” och ”djupt uppsplittrad” organisation (se även BBL nr 8/2011). Följer i stort men inte helt. Utredningen förordade att fakultetsbibliotekens verksamheter och personal skulle vara den centrala enhetens ansvar under universitetsbibliotekarien. Detta var de flesta remissinstanser emot och det har man från ledningens sida hörsammat i så motto att bibliotekspersonalen även fortsättningsvis kommer att vara anställda av fakulteterna.

Idag finns 31 fakultets-, institutions- och centrumbibliotek i Lund, Malmö och Helsingborg. Men efter årsskiftet kommer det alltså istället att finnas ett universitetsbibliotek och åtta fakultetsbibliotek (vissa med flera serviceställen). Varje fakultet kommer att ansvara för sammanslagningen av ”sina” bibliotek till ett enhetligt fakultetsbibliotek.

Läs mer i LUM

 

LUB i siffror 2010

  • Omsättning 219 miljoner
  • På de 31 enheterna i LUB-nätverket fanns 2 666 studieplatser och 530 publika datorer
  • Samlingarna av tryckta böcker och tidskrifter utgjorde ca 173 000 hyllmeter
  • Löpande prenumerationer var 13 819 i tryck och 19 014 elektroniska tidskrifter
  • Andra digitala resurser var 138 databaser och 50 364 e-böcker
  • Sammanlagda förvärvskostnader var 11,8 miljoner för tryckt och 37,9 miljoner för elektroniskt material
  • Utlån 590 235, varav fjärrutlån 42 016
  • På biblioteken anordnades undervisning 2 596 timmar med 18 552 deltagare
  • De digitala pedagogiska resurserna (läranderesurserna) ökade under året från 88 till 104
  • 189 helårsanställda på biblioteken deltog i kompetensutveckling för 1,1 miljoner kronor

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min