Gratisutdelad bok ska motverka antisemitism
13 jan 2022 • 2 min
I en ny bok berättar Judiska ungdomsförbundet om hur det är att vara ung jude i Sverige. Boken ska delas ut till skolor och bibliotek och förhoppningen är att den motverkar stereotyper och antisemitism.

Judiska ungdomsförbundets generalsekretare Nina Tojzner är är också huvudredaktör för boken @Stoltjude: om judiskt liv i Sverige. Boken som kommer ut i februari och bygger främst på inlägg på Instagramkontot @Stoltjude som startades 2015.
– Ursprungstanken med kontot var att låta unga judar ta plats, låta dem vara stolta över sin identitet. Med tiden utvecklades kontot till att mer och mer handla om att visa mångfalden inom den judiska gruppen, säger Nina Tojzner.
Med hjälp av bidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor kan boken som trycks i 2 000 exemplar, delas ut gratis till skolor och till folk- och regionbibliotek.
– Med boken vill vi belysa mångfalden hos judar i Sverige och försöka motverka stereotypisk porträttering av judar i skolundervisningen, förklarar Nina Tojzner.
Boken riktar sig främst till ungdomar och skolelever och förhoppningen är att den ska öka förståelsen och, som Nina Tojzner uttrycker det, öppna upp och bjuda in.
– Vi förstår att det inte alltid finns pengar till att köpa in böcker så genom att vi ger ut den gratis når vi fler. Det är inte minst viktigt för att antisemitismen ökar i landet. Dessutom gör Stockholms stad just nu en kartläggning av antisemitism i skolorna, liknande den som har gjorts i Malmö tidigare. Det gör också att det är viktigt att få ut den vid rätt tillfälle.
Boken innehåller, utöver ett antal inlägg från Instagramkontot, också introduktionstexter skrivna av läraren Samuel Adler och en omfattande uppslagsdel. Nina Tojzner är stolt över bokens och inläggens bredd, liksom över att det är en bok som är skriven ur deras eget perspektiv, att den inte har majoritetssamhällets perspektiv.
Malin Norrby, förläggare på Hillelförlaget som ger ut boken men också chef för Judiska församlingens bibliotek i Stockholm, påpekar att Kungliga biblioteket har givit folkbiblioteken i uppdrag att spegla de nationella minoriteterna och säger att det hos biblioteken finns efterfrågan på böcker om detta.
Hon konstaterar att antisemitism inte är ett ungdomsproblem, att det finns i alla samhällsskikt och i alla generationer.
– Snarare är det så att ungdomar många gånger är vaknare och öppnare än vuxna!
Senaste nytt

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min

"Alla i Bibliotekssverige tycker att de känner mig"
Nu vänds allas blickar mot Cecilia Ranemo på Kungliga biblioteket. Hon är ansvarig för den årliga biblioteksstatistiken som släpps i dag.
17 maj 2023 • 5 min

Trots läskris: Inga besked om satsning på skolbibliotek
Nivåerna på svenska tioåringars läsning är så låg att skolminister Lotta Edholm talar om en läskris i svensk skola. Läslyftet förlängs meddelar ministern, men nämner inte skolbiblioteken när hon listar åtgärder för att komma till rätta med problemen.
16 maj 2023 • 2 min

Bibliotek och lokaltidningar har mycket att vinna på samarbete
Bibliotekarier och journalister kan inspireras av varandra i arbetet för demokratin. Det är en av slutsatserna i en rapport som släpps i dag.
16 maj 2023 • 3 min
0 kommentarer