Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier

25 jan 2023 • < 1 min

Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.

Det råder brist på bibliotekarier och arbetslösheten är låg. Bland inrikesfödda ligger den på 3,2 procent. Trots det är det svårt för utrikes födda att få jobb på bibliotek. En undersökning av arbetslöshetssiffror för bibliotekarier och arkivarier gjord av Magasin K visar att arbetslösheten bland dem som är födda i utlandet är hela 13,4 procent.

Motsvarande skillnad finns också på andra delar av arbetsmarknaden. Men gapet är större än för hela gruppen akademiker där arbetslöshetssiffrorna är 2,1 bland inrikesfödda och 10,7 för utrikesfödda.

En förklaring för skillnaden bland bibliotekarier kan vara språket, tror Olof Åslund, professor i nationalekonomi vid Uppsala Immigration Lab. Han utgår från att språket är särskilt viktigt för bibliotekarier.

– Både i Sverige och i många andra länder har man sett att språket har en större betydelse än man tidigare trott, säger han till Magasin K.

Han konstaterar också att en del av förklaringen finns i diskriminering.

– Det är inget snack om att det finns diskriminering på arbetsmarknaden, där människor sorteras bort utifrån sin bakgrund.

1 kommentarer

  1. Som jag förstår det ingår i gruppen ”bibliotekarier som är födda i utlandet” även sådana med utländsk utbildning. Det tänker jag mig kan vara en nog så viktig faktor, med tanke på att de är utbildade för att verka inom en helt annan bibliotekskontext. De flesta akademiska utbildningar är helt klart mindre kontextberoende.

Senaste nytt

Debatt

Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister

Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

24 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min