Hon ska få den nordiska offentligheten att växa
2 jan 2024 • 6 min
Kunskapsluckorna mellan de nordiska länderna ska fyllas. Biblioteksbladet har träffat Lise Bach Hansen som vid sidan av sitt jobb på Det Kongelige Bibliotek i Köpenhamn är en av initiativtagarna till ett nytt samarbete som de hoppas ska leda till ett modernt genombrott.
Lise Bach Hansen från Det Kongelige Bibliotek i Köpenhamn vill tillsammans med övriga i projektgeruppen Northern Lights skapa ett nordiskt samarbete med ett årligt arrangemang i stil med World Economics Forum i Davos, men för kulturen.
När den svenska författaren Elisabeth Åsbrink berättade för vännerna i Stockholm att hon gift sig med en dansk journalist undrade de:
– Med Carsten Jensen?
Elisabeth Åsbrink delade med sig av den korta men talande historien på Det Kongelige Biblioteks International Forfatterscene i Köpenhamn november i fjol. Hon var där för att samtala med Lise Bach Hansen, programansvarig för scenen, om sin bok om Victoria Benedictsson, Mitt stora vackra hat, översatt till danska med titeln Mit store smukke had.
Eftersom Åsbrink både bor i Stockholm och i Köpenhamn gled samtalet även in på hur lite vi i de nordiska länderna i allmänhet känner till varandras verklighet, trots den geografiska närheten.
Att just Carsten Jensens namn – och bara hans – dök upp bland Åsbrinks vänner är ett exempel på det smala perspektiv många av oss har på våra nordiska grannländer, en skärva av en helhet vi bara anar. Carsten Jensens böcker är översatta till svenska liksom hans artiklar, publicerade i svensk press. Därför är hans namn bekant hos många svenskar. Men vad förmedlar de andra danska och nordiska journalisterna och författarna? Vilka är de stora debattfrågorna i de nordiska länderna?
Det krävs en större nordisk offentlighet för att kunna svara på dessa frågor. En utmaning som projektgruppen med arbetsnamnet Northern Lights tagit sig an med finansiering från Nordisk kulturfond.
Initiativet togs av Stig Ørskov, vd för det danske mediehus JP/Politikens Hus, som bland annat ger ut morgontidningarna Jyllands-Posten och Politiken. Mediehuset äger även Polaris, förlaget bakom Andrev Waldens Jävla karlar, förra årets Augustvinnare i kategorin Årets svenska skönlitterära bok.
– Även om det finns ett rikt och inspirerande kultursamarbete tvärs över de nordiska länderna och relationerna mellan medierna i Norden är mycket goda, är min upplevese att det allt mindre omsätts i journalistiken. Det tycker jag är beklagligt. För medierna själva, men ännu mer för deras publik. Projektet handlar främst om att stimulera interesset for allt det superspännande som sker i de nordiska länderna och som förtjänar uppmärksamhet, säger han till Biblioteksbladet.
Idén till ett projekt som främjar en större nordisk offentlighet emanerar från ett möte i riksdagshuset i Stockholm i oktober 2022 där drygt hundra personer diskuterade nordiskt kultursamarbete. En av dem var Christian Have, en mycket aktiv dansk kulturdebattör. En annan var Lise Bach Hansen, som Biblioteksbladet träffar i Köpenhamn.
– På mötet poängterades fördelarna med att lyfta fram likheter i stället för skillnader i ett nordiskt kultursamarbete och att kultur och media är viktiga verktyg för att koppla samman de nordiska länderna. Frågan som ställdes var om vi arbetar tillräckligt tillsammans, säger hon.
Stockholmsbesöket sådde ett frö hos Have och Bach Hansen och tillsammans med Stig Ørskov bildade de en projektgrupp. Under våren kommer en styrgrupp med representanter från alla nordiska länder inklusive Färöarna, Grönland och Åland att presenteras. Det är viktigt, poängterar Lise Bach Hansen, att det är ett nordiskt och inte ett danskt projekt.
Det var från Sverige Lise Bach Hansen hämtade inspirationen när hon 2008 började utveckla International Forfatterscene i Den Sorte Diamant, kungliga bibliotekets moderna tillbyggnad som med sin svarta fasad hänger ut över Köpenhamns hamninlopp. I Stockholm hade bibliotekarien Ingemar Fasth planterat konceptet på Kulturhuset i Stockholm 1998.
På estraden i den danska huvudstaden har förutom Elisabeth Åsbrink en rad andra författare och opinionsbildare från Norden och även från övriga världen genom åren bjudits in till samtal och debatt.
– På Det Kongelige Bibliotek har vi ett nordiskt kulturarv och kulturen är otroligt viktig för att skapa diskussioner om vad som sker i vårt samhälle, säger hon.
Vilket var vad som skedde i slutet av 1800-talet. Då var Köpenhamn navet för de diskussioner nordiska författare emellan som ledde fram till att skönlitteraturen blev mer realistisk och inriktad på samhällsdebatt. Det var då den danske litteraturkritikern Georg Brandes myntade begreppet Det moderna genombrottet.
– Det är en litteraturhistorisk term, men det var de stora förändringarna i samhället som låg bakom genombrottet. Parallellt med den tekniska utvecklingen blev bland annat kvinnans rättigheter och den så kallade sedlighetsdebatten teman inom litteraturen, säger Lise Bach Hansen.
Om vi sätter tingen under debatt, som Georg Brandes sa, och får igång dialoger kring alla intressanta saker som sker i Norden kan det bli vändpunkten för ett nytt modernt genombrott.
– Ser vi till medierna så verkar intresset för vad som sker på amerikanska västkusten vara större än vad som händer i Norden när det kommer till kultur och debatt, säger Stig Ørskov.
Projektet målsättning är därför att skapa ett nytt nordiskt forum där det går att hitta nya vinklar på kultur och aktuella samhällsfrågor och där diskussioner lyfts till ett bredare och internationellt perspektiv. En realistisk målsättning med tanke på Nordens potential, anser projektgruppen.
Faktamässigt har Norden en av världens starkaste ekonomier och en samlad befolkning på cirka 28 miljoner människor som bor i Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige samt på Färöarna, Grönland och Åland. En befolkning som hör till den högst utbildade i världen.
Min förhoppning är att en rad mediehus runt om i Norden vill bidra till utvecklingen av ett projekt som har så stor attraktionskraft att de flesta av de nordiska medierna kommer betrakta det som obligatoriskt att delta.
– Min förhoppning är att en rad mediehus runt om i Norden vill bidra till utvecklingen av ett projekt som har så stor attraktionskraft att de flesta av de nordiska medierna kommer betrakta det som obligatoriskt att delta. Att vi alla kan bidra till att vi i Norden lär känna varandra bättre, säger Stig Ørskov.
Det som därefter ligger i stöpsleven är att skapa ett årligt arrangemang med World Economic Forums konferens i Davos som förebild för att samla aktörer från kulturen, vetenskapen, techindustrin med flera och givetvis från medierna från hela Norden.
– Kulturen i Norden spelar en mycket större roll om vi samverkar. Det finns en samhörighet mellan de nordiska länderna och vi blir starkare tillsammans, säger Lise Bach Hansen, som leder projektet.
Hon ser ett momentum, en vändning till en positiv trend för nordisk samverkan, när vi nu står inför så många utmaningar på så många nivåer, som hon uttrycker det. Det kan vara potentialen för ett genombrott.
– Om vi sätter tingen under debatt, som Georg Brandes sa, och får igång dialoger kring alla intressanta saker som sker i Norden kan det bli vändpunkten för ett nytt modernt genombrott, säger Lise Bach Hansen.
En mosaik med bitar från alla de nordiska områdena. Det är vad Johan Wessman väntar på att få se av projektet. Han är vd för dansk-svenska kunskapscentrat Øresundsinstituttet och även chefredaktör för regionala nyhetsbyrån News Øresund.
– Jag utgår från Öresundsperspektivet men jobbar även med Norden. Det som är unikt för de nordiska länderna är tilliten, det starka samhället, demokratin och den gemensamma kulturen, säger han till Biblioteksbladet.
För Johan Wessman är Norden en region med duktiga forskningsnationer, även skickliga på att utveckla företag, arbetsmarknad och hållbarhet. Han anser att allt detta utgår från oss människor och efterfrågar därför i den nordiska offentligheten diskussionen om just det och här hoppas han att projektet ska hitta sin roll.
– Det som slagit mig är att det vi mest talar om är tillväxt, ny infrastruktur, mer stål och betong. Men vi måste också diskutera Norden utifrån en demokratisk mänskliga rättigheter-vinkel och att vi är en mycket starkare region om vi står tillsammans.
Under ytan är de nordiska länderna mer sammanflätade än vad vi tror, menar Wessman, och ger ett par exempel. Som att Gerhard Bonnier öppnade sin bokhandel i Köpenhamn och att hans son Albert flyttade till Stockholm för att där starta bokförlag samt att Bonniers idag äger medier i Danmark, Finland och Norge, förutom i Sverige, samt i ett par länder till. Även andra ägarskap av medier går tvärs över nationsgränserna.
– Vi behöver en ännu större gemenskap när vi idag har Rysslands krig i Ukraina, terrordåd och andra hot. Själv är jag därför nyfiken på hur projektet kommer att skapa en helhetsbild som kan gå från kultur och samhälle till det mänskliga, säger han.
Senaste nytt
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek
Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. Många uttrycker ambitioner men, ”ambitionsnivån ser väldigt olika ut”.
2 sep 2024 • < 1 min
Här lånar biblioteket ut konsertbiljetter
Carmen eller Beethovens första är några alternativ som erbjuds när biblioteket i Jönköping lånar ut biljetter till föreställningar med Jönköpings sinfonietta.
30 aug 2024 • 2 min
Tips för att läsa och förstå finansiella nyheter
Genom att ha en bättre förståelse för att läsa och förstå finansiella nyheter, kan man enklare fatta bättre ekonomiska beslut. Den här artikeln kommer närmare gå in på grundläggande begrepp att känna till, hur man får en förståelse av aktiemarknadens rörelser samt vikten av att läsa mellan raderna i analytikerrapporter.
28 aug 2024 • 2 min
Pliktlagstiftningen – från censur till resurs för demokratisk utveckling
Även om dagens pliktlagstiftning inte har hängt med i tiden med sociala medier och internet är det mycket som har hänt de senaste 500 åren då pliktlagstiftning infördes för att ha kontroll. Häng med på en tillbakablick!
28 aug 2024 • 3 min
Hur effektiva är egentligen skolbiblioteken? – Åsikterna går isär
En reform som inte når de elever som läser sämst – eller en central satsning för alla elevers rätt till läsning? Åsikterna går isär medan propositionen om bemannade skolbibliotek väntar på omröstning i riksdagen.
27 aug 2024 • 5 min
Filmfestivaler skyldiga leverera pliktexemplar – hotades av böter
När filmfestivaler under pandemin började sända över nätet för att överleva blev konsekvensen att de blev skyldiga att leverera pliktexemplar. Annars hotades de av böter. "Det var ett jättestort jobb", säger Julia Granath från Föreningen Sveriges filmfestivaler.
26 aug 2024 • 2 min
0 kommentarer