Höstens bokmässa – en hybrid

25 feb 2021 • 3 min

Förra årets koncept med Bokmässan play återkommer i höst, men nu välkomnas sittande publik till studiosamtalen.

Först 2022 planeras Bokmässan kunna hållas ungefär som förr. Bilden är från 2019. Foto: Annika Clemens

Bokmässan 2021 blir alltså en hybridvariant, både digital och fysisk. I den stora utställningshallen kommer tv-studios att byggas upp där samtal spelas in inför sittande publik. Antalet besökare kommer att anpassas till de restriktioner som gäller då för att begränsa smittspridning.

Det blir alltså fokus på seminarieprogrammen, själva utställningen kommer tillbaka först 2022, då Bokmässan ska hållas ungefär som förr, enligt planerna.

– Vi kommer att sakna det stora myllret med utställningen och alla montrar. Vi räknar med att det återkommer 2022, men i år blir det fokus på seminarier och samtal, säger Oskar Ekström, programchef för Bokmässan.

Alla seminarier kommer att sändas digitalt och play-konceptet som lanserades förra året är något Bokmässan vill fortsätta med även kommande år.

Fakta Bokmässan 2021

  • 23 -26 september: Bokmässan 2021 pågår både digitalt på Bokmässan play och fysiskt i begränsad omfattning på Svenska mässan i Göteborg.
  • 25 augusti: Programmet släpps.
  • April: Biljetter släpps, både fysiska och digitala.
  • Mars: Bokmässans teman offentliggörs.

– Vi nådde stora nya grupper förra året, upp till 25 procent hade aldrig varit på Bokmässan tidigare. Så det ska vi verkligen utveckla vidare, säger Oskar Ekström.

Upplägget är flexibelt och arrangörerna planerar för olika scenarier eftersom det är oklart hur smittläget kommer att se ut i september.

– Det är osäkra tider och vi får anpassa det efter restriktioner och situation. Det är en fördel att anläggningen är väldigt anpassningsbar med stora ytor.

Hur ser ni på risken att det inte går att ha någon fysisk del alls av Bokmässan i år heller?

– Den risken finns alltid, förra året vid den här tiden var vi i full gång med planeringen, men vi gjorde en stor omställning. Nu är vi mer vana och kan ställa om snabbt om det behövs.

Oskar Ekström, programchef för Bokmässan. Foto: Svante Örnberg

När biljetterna släpps i april kommer det till en början vara ett mindre antal biljetter, helt enkelt för att inte bjuda in för många innan man vet mer om hur smittläget kommer att se ut i höst. Det är först till kvarn som gäller. Samtidigt släpps även digitala biljetter släpps och det kommer alltså inte bli gratis som i höstas att ta del av seminarierna digitalt. Hur mycket det kommer att kosta är inte klart än.

– Vi hade möjlighet att göra det gratis förra året, men nu behöver vi hitta en affär i upplägget. Vi har gjort enkätundersökningar som visar att det finns en ganska stor grupp som är beredd att betala.

Den som gillar att köpa böcker på Bokmässan kommer att kunna göra det i år även om det inte finns montrar och förlag på plats som vanligt. Det kommer i stället att ske helt digitalt, dels på Bokmässan play och dels via ett nytt koncept som har döpts till Bokmässan deals. Den plattformen öppnar redan i slutet av augusti i samband med att årets program släpps och här ska besökarna kunna fynda bland böcker men också hitta utbildningar och prenumerationer.

– Många gillar att botanisera bland montrarna och fynda. Vi har tittat på möjligheten att transformera delar av mässgolvet till en digital plattform. Där finns möjlighet att lägga upp olika erbjudanden till besökarna, både bra bokrabatter, men också utbildningar och prenumerationer, säger Oskar Ekström.

0 kommentarer

Senaste nytt

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min