Höstens bokmässa – en hybrid

25 feb 2021 • 3 min

Förra årets koncept med Bokmässan play återkommer i höst, men nu välkomnas sittande publik till studiosamtalen.

Först 2022 planeras Bokmässan kunna hållas ungefär som förr. Bilden är från 2019. Foto: Annika Clemens

Bokmässan 2021 blir alltså en hybridvariant, både digital och fysisk. I den stora utställningshallen kommer tv-studios att byggas upp där samtal spelas in inför sittande publik. Antalet besökare kommer att anpassas till de restriktioner som gäller då för att begränsa smittspridning.

Det blir alltså fokus på seminarieprogrammen, själva utställningen kommer tillbaka först 2022, då Bokmässan ska hållas ungefär som förr, enligt planerna.

– Vi kommer att sakna det stora myllret med utställningen och alla montrar. Vi räknar med att det återkommer 2022, men i år blir det fokus på seminarier och samtal, säger Oskar Ekström, programchef för Bokmässan.

Alla seminarier kommer att sändas digitalt och play-konceptet som lanserades förra året är något Bokmässan vill fortsätta med även kommande år.

Fakta Bokmässan 2021

  • 23 -26 september: Bokmässan 2021 pågår både digitalt på Bokmässan play och fysiskt i begränsad omfattning på Svenska mässan i Göteborg.
  • 25 augusti: Programmet släpps.
  • April: Biljetter släpps, både fysiska och digitala.
  • Mars: Bokmässans teman offentliggörs.

– Vi nådde stora nya grupper förra året, upp till 25 procent hade aldrig varit på Bokmässan tidigare. Så det ska vi verkligen utveckla vidare, säger Oskar Ekström.

Upplägget är flexibelt och arrangörerna planerar för olika scenarier eftersom det är oklart hur smittläget kommer att se ut i september.

– Det är osäkra tider och vi får anpassa det efter restriktioner och situation. Det är en fördel att anläggningen är väldigt anpassningsbar med stora ytor.

Hur ser ni på risken att det inte går att ha någon fysisk del alls av Bokmässan i år heller?

– Den risken finns alltid, förra året vid den här tiden var vi i full gång med planeringen, men vi gjorde en stor omställning. Nu är vi mer vana och kan ställa om snabbt om det behövs.

Oskar Ekström, programchef för Bokmässan. Foto: Svante Örnberg

När biljetterna släpps i april kommer det till en början vara ett mindre antal biljetter, helt enkelt för att inte bjuda in för många innan man vet mer om hur smittläget kommer att se ut i höst. Det är först till kvarn som gäller. Samtidigt släpps även digitala biljetter släpps och det kommer alltså inte bli gratis som i höstas att ta del av seminarierna digitalt. Hur mycket det kommer att kosta är inte klart än.

– Vi hade möjlighet att göra det gratis förra året, men nu behöver vi hitta en affär i upplägget. Vi har gjort enkätundersökningar som visar att det finns en ganska stor grupp som är beredd att betala.

Den som gillar att köpa böcker på Bokmässan kommer att kunna göra det i år även om det inte finns montrar och förlag på plats som vanligt. Det kommer i stället att ske helt digitalt, dels på Bokmässan play och dels via ett nytt koncept som har döpts till Bokmässan deals. Den plattformen öppnar redan i slutet av augusti i samband med att årets program släpps och här ska besökarna kunna fynda bland böcker men också hitta utbildningar och prenumerationer.

– Många gillar att botanisera bland montrarna och fynda. Vi har tittat på möjligheten att transformera delar av mässgolvet till en digital plattform. Där finns möjlighet att lägga upp olika erbjudanden till besökarna, både bra bokrabatter, men också utbildningar och prenumerationer, säger Oskar Ekström.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min