Höstens bokmässa – en hybrid

25 feb 2021 • 3 min

Förra årets koncept med Bokmässan play återkommer i höst, men nu välkomnas sittande publik till studiosamtalen.

Först 2022 planeras Bokmässan kunna hållas ungefär som förr. Bilden är från 2019. Foto: Annika Clemens

Bokmässan 2021 blir alltså en hybridvariant, både digital och fysisk. I den stora utställningshallen kommer tv-studios att byggas upp där samtal spelas in inför sittande publik. Antalet besökare kommer att anpassas till de restriktioner som gäller då för att begränsa smittspridning.

Det blir alltså fokus på seminarieprogrammen, själva utställningen kommer tillbaka först 2022, då Bokmässan ska hållas ungefär som förr, enligt planerna.

– Vi kommer att sakna det stora myllret med utställningen och alla montrar. Vi räknar med att det återkommer 2022, men i år blir det fokus på seminarier och samtal, säger Oskar Ekström, programchef för Bokmässan.

Alla seminarier kommer att sändas digitalt och play-konceptet som lanserades förra året är något Bokmässan vill fortsätta med även kommande år.

Fakta Bokmässan 2021

  • 23 -26 september: Bokmässan 2021 pågår både digitalt på Bokmässan play och fysiskt i begränsad omfattning på Svenska mässan i Göteborg.
  • 25 augusti: Programmet släpps.
  • April: Biljetter släpps, både fysiska och digitala.
  • Mars: Bokmässans teman offentliggörs.

– Vi nådde stora nya grupper förra året, upp till 25 procent hade aldrig varit på Bokmässan tidigare. Så det ska vi verkligen utveckla vidare, säger Oskar Ekström.

Upplägget är flexibelt och arrangörerna planerar för olika scenarier eftersom det är oklart hur smittläget kommer att se ut i september.

– Det är osäkra tider och vi får anpassa det efter restriktioner och situation. Det är en fördel att anläggningen är väldigt anpassningsbar med stora ytor.

Hur ser ni på risken att det inte går att ha någon fysisk del alls av Bokmässan i år heller?

– Den risken finns alltid, förra året vid den här tiden var vi i full gång med planeringen, men vi gjorde en stor omställning. Nu är vi mer vana och kan ställa om snabbt om det behövs.

Oskar Ekström, programchef för Bokmässan. Foto: Svante Örnberg

När biljetterna släpps i april kommer det till en början vara ett mindre antal biljetter, helt enkelt för att inte bjuda in för många innan man vet mer om hur smittläget kommer att se ut i höst. Det är först till kvarn som gäller. Samtidigt släpps även digitala biljetter släpps och det kommer alltså inte bli gratis som i höstas att ta del av seminarierna digitalt. Hur mycket det kommer att kosta är inte klart än.

– Vi hade möjlighet att göra det gratis förra året, men nu behöver vi hitta en affär i upplägget. Vi har gjort enkätundersökningar som visar att det finns en ganska stor grupp som är beredd att betala.

Den som gillar att köpa böcker på Bokmässan kommer att kunna göra det i år även om det inte finns montrar och förlag på plats som vanligt. Det kommer i stället att ske helt digitalt, dels på Bokmässan play och dels via ett nytt koncept som har döpts till Bokmässan deals. Den plattformen öppnar redan i slutet av augusti i samband med att årets program släpps och här ska besökarna kunna fynda bland böcker men också hitta utbildningar och prenumerationer.

– Många gillar att botanisera bland montrarna och fynda. Vi har tittat på möjligheten att transformera delar av mässgolvet till en digital plattform. Där finns möjlighet att lägga upp olika erbjudanden till besökarna, både bra bokrabatter, men också utbildningar och prenumerationer, säger Oskar Ekström.

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Krönika

Återstarta biblioteken

I många delar av landet är biblioteken de enda professionellt drivna kulturinstitutionerna. Ändå nämns de inte när regeringen talar om kulturens omstart efter pandemin.

9 apr 2021 • 3 min

Politik

Vill återta kulturministerposten

Lawen Redar (S) är orolig över Liberalernas val att kunna ingå i en regering som stödjer sig på Sverigedemokraterna. Och SD medger att de vill införa "smärre förändringar" i bibliotekslagen.

9 apr 2021 • 2 min

Nyheter

Prövar öppettider endast för barn

Efter en tid med mycket stök prövar biblioteket på Gamlegården i Kristianstad ett nytt koncept. Från och med i höst ska biblioteken endast släppa in barn två eftermiddagar i veckan.

6 apr 2021 • 3 min

Politik

Besvikelse över politiskt avhopp

Besvikna kommentarer hördes från biblioteksvärlden när Christer Nylander (L) meddelade att han lämnar riksdagen vid nästa val. ”Jag vet inte vart Liberalerna ska gå, men jag saknar Christer Nylanders röst i det sammanhanget”, säger Calle Nathanson, tidigare ordförande i Svensk biblioteksförening.

6 apr 2021 • 4 min

Reportage

En rörelse som släpper greppet om sin historia

Hjalmar Branting såg något viktigt födas 1902 när Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek invigdes. Men drygt 100 år senare lever institutionen på sparlåga. Varför satsar inte S och LO mer på sitt intellektuella arv i en tid då historieskrivningen utmanas av ytterkantshögern?

1 apr 2021 • 8 min

Essä

Bibliotekarier – inte vilka byråkrater som helst

Hur agerar bibliotekspersonalen under pandemin? Här finns inslag av aktivism och lydigt tjänstemannaskap – men det som dominerar är professionell yrkesetik och värnandet om bibliotekens värde, skriver Johan Sundeen och Roger Blomgren.

31 mar 2021 • 5 min