Höstens bokmässa – en hybrid

25 feb 2021 • 3 min

Förra årets koncept med Bokmässan play återkommer i höst, men nu välkomnas sittande publik till studiosamtalen.

Först 2022 planeras Bokmässan kunna hållas ungefär som förr. Bilden är från 2019. Foto: Annika Clemens

Bokmässan 2021 blir alltså en hybridvariant, både digital och fysisk. I den stora utställningshallen kommer tv-studios att byggas upp där samtal spelas in inför sittande publik. Antalet besökare kommer att anpassas till de restriktioner som gäller då för att begränsa smittspridning.

Det blir alltså fokus på seminarieprogrammen, själva utställningen kommer tillbaka först 2022, då Bokmässan ska hållas ungefär som förr, enligt planerna.

– Vi kommer att sakna det stora myllret med utställningen och alla montrar. Vi räknar med att det återkommer 2022, men i år blir det fokus på seminarier och samtal, säger Oskar Ekström, programchef för Bokmässan.

Alla seminarier kommer att sändas digitalt och play-konceptet som lanserades förra året är något Bokmässan vill fortsätta med även kommande år.

Fakta Bokmässan 2021

  • 23 -26 september: Bokmässan 2021 pågår både digitalt på Bokmässan play och fysiskt i begränsad omfattning på Svenska mässan i Göteborg.
  • 25 augusti: Programmet släpps.
  • April: Biljetter släpps, både fysiska och digitala.
  • Mars: Bokmässans teman offentliggörs.

– Vi nådde stora nya grupper förra året, upp till 25 procent hade aldrig varit på Bokmässan tidigare. Så det ska vi verkligen utveckla vidare, säger Oskar Ekström.

Upplägget är flexibelt och arrangörerna planerar för olika scenarier eftersom det är oklart hur smittläget kommer att se ut i september.

– Det är osäkra tider och vi får anpassa det efter restriktioner och situation. Det är en fördel att anläggningen är väldigt anpassningsbar med stora ytor.

Hur ser ni på risken att det inte går att ha någon fysisk del alls av Bokmässan i år heller?

– Den risken finns alltid, förra året vid den här tiden var vi i full gång med planeringen, men vi gjorde en stor omställning. Nu är vi mer vana och kan ställa om snabbt om det behövs.

Oskar Ekström, programchef för Bokmässan. Foto: Svante Örnberg

När biljetterna släpps i april kommer det till en början vara ett mindre antal biljetter, helt enkelt för att inte bjuda in för många innan man vet mer om hur smittläget kommer att se ut i höst. Det är först till kvarn som gäller. Samtidigt släpps även digitala biljetter släpps och det kommer alltså inte bli gratis som i höstas att ta del av seminarierna digitalt. Hur mycket det kommer att kosta är inte klart än.

– Vi hade möjlighet att göra det gratis förra året, men nu behöver vi hitta en affär i upplägget. Vi har gjort enkätundersökningar som visar att det finns en ganska stor grupp som är beredd att betala.

Den som gillar att köpa böcker på Bokmässan kommer att kunna göra det i år även om det inte finns montrar och förlag på plats som vanligt. Det kommer i stället att ske helt digitalt, dels på Bokmässan play och dels via ett nytt koncept som har döpts till Bokmässan deals. Den plattformen öppnar redan i slutet av augusti i samband med att årets program släpps och här ska besökarna kunna fynda bland böcker men också hitta utbildningar och prenumerationer.

– Många gillar att botanisera bland montrarna och fynda. Vi har tittat på möjligheten att transformera delar av mässgolvet till en digital plattform. Där finns möjlighet att lägga upp olika erbjudanden till besökarna, både bra bokrabatter, men också utbildningar och prenumerationer, säger Oskar Ekström.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Finska tips om nationellt e-bibliotek

Omvärldsbevakning, AI och tips att ta med sig för den som vill skapa nationellt e-bibliotek var några frågor som lyftes på Biblioteteksdagarnas första dag på Sara kulturhus i Skellefteå.

22 maj 2024 • 8 min

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min