Höstens bokmässa – en hybrid
25 feb 2021 • 3 min
Förra årets koncept med Bokmässan play återkommer i höst, men nu välkomnas sittande publik till studiosamtalen.
Bokmässan 2021 blir alltså en hybridvariant, både digital och fysisk. I den stora utställningshallen kommer tv-studios att byggas upp där samtal spelas in inför sittande publik. Antalet besökare kommer att anpassas till de restriktioner som gäller då för att begränsa smittspridning.
Det blir alltså fokus på seminarieprogrammen, själva utställningen kommer tillbaka först 2022, då Bokmässan ska hållas ungefär som förr, enligt planerna.
– Vi kommer att sakna det stora myllret med utställningen och alla montrar. Vi räknar med att det återkommer 2022, men i år blir det fokus på seminarier och samtal, säger Oskar Ekström, programchef för Bokmässan.
Alla seminarier kommer att sändas digitalt och play-konceptet som lanserades förra året är något Bokmässan vill fortsätta med även kommande år.
Fakta Bokmässan 2021
- 23 -26 september: Bokmässan 2021 pågår både digitalt på Bokmässan play och fysiskt i begränsad omfattning på Svenska mässan i Göteborg.
- 25 augusti: Programmet släpps.
- April: Biljetter släpps, både fysiska och digitala.
- Mars: Bokmässans teman offentliggörs.
– Vi nådde stora nya grupper förra året, upp till 25 procent hade aldrig varit på Bokmässan tidigare. Så det ska vi verkligen utveckla vidare, säger Oskar Ekström.
Upplägget är flexibelt och arrangörerna planerar för olika scenarier eftersom det är oklart hur smittläget kommer att se ut i september.
– Det är osäkra tider och vi får anpassa det efter restriktioner och situation. Det är en fördel att anläggningen är väldigt anpassningsbar med stora ytor.
Hur ser ni på risken att det inte går att ha någon fysisk del alls av Bokmässan i år heller?
– Den risken finns alltid, förra året vid den här tiden var vi i full gång med planeringen, men vi gjorde en stor omställning. Nu är vi mer vana och kan ställa om snabbt om det behövs.

När biljetterna släpps i april kommer det till en början vara ett mindre antal biljetter, helt enkelt för att inte bjuda in för många innan man vet mer om hur smittläget kommer att se ut i höst. Det är först till kvarn som gäller. Samtidigt släpps även digitala biljetter släpps och det kommer alltså inte bli gratis som i höstas att ta del av seminarierna digitalt. Hur mycket det kommer att kosta är inte klart än.
– Vi hade möjlighet att göra det gratis förra året, men nu behöver vi hitta en affär i upplägget. Vi har gjort enkätundersökningar som visar att det finns en ganska stor grupp som är beredd att betala.
Den som gillar att köpa böcker på Bokmässan kommer att kunna göra det i år även om det inte finns montrar och förlag på plats som vanligt. Det kommer i stället att ske helt digitalt, dels på Bokmässan play och dels via ett nytt koncept som har döpts till Bokmässan deals. Den plattformen öppnar redan i slutet av augusti i samband med att årets program släpps och här ska besökarna kunna fynda bland böcker men också hitta utbildningar och prenumerationer.
– Många gillar att botanisera bland montrarna och fynda. Vi har tittat på möjligheten att transformera delar av mässgolvet till en digital plattform. Där finns möjlighet att lägga upp olika erbjudanden till besökarna, både bra bokrabatter, men också utbildningar och prenumerationer, säger Oskar Ekström.
Senaste nytt

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min

Replik: Vi behöver mer samarbete – inte mer polarisering
Anya Feltreuter om reaktionerna på hennes debattartikel om delade tjänster på skolbibliotek: "Sättet diskussionen förs på skapar en polarisering som jag befarar försvårar samarbetet."
28 maj 2025 • 4 min
0 kommentarer