Hur skapas en bra lärandemiljö?
9 jan 2020 • 2 min
Vad ska den som vill ordna en fungerande miljö först och främst tänka på? Mauritza Jadefrid och Linn Bech-Hanssen från expertnätverket för bibliotekens lärandemiljöer svarar.
Utgå från bibliotekets besökare och användare. Vilka behov finns? Gör användarundersökningar, till exempel UX. Metoderna kan se likadana ut oavsett typ av bibliotek. Småskaliga, enkla metoder kan ha stor effekt. Till exempel att man som bibliotekarie/personal använder miljön på samma sätt som användarna, till exempel genom att sitta en längre stund på en läsplats för att känna hur den fungerar. Hur lugn eller stökig är den, hur är ljuset, ljudnivån, luften, hur skön är stolen? [fakta id=”21313″]
När man gör dessa undersökningar behöver man tänka långsiktigt på användarnas behov om några år. Då är det en fördel om man har flexibla miljöer som lätt går att förändra.
Tänk på tillgänglighetsaspekten. Skapa miljöer som är flexibla och kan anpassas för olika behov och personer.
Personer har också olika behov beroende på varför de är på biblioteket. Det behövs därför miljöer som kan rymma olika aktiviteter. Det behövs tysta studieplatser/miljöer vilket är svårt för många att hitta på andra ställen än på bibliotek.
En sådan tydlighet i användningsfunktion och ljudnivå kräver grundligt arbete med inredning genom till exempel ljuddämpande möbler, men också tydliga förhållningsregler.
Lärmiljöer kan också vara grupparbetsplatser för elever/studenter eller andra aktiva resurser och arrangemang.
Flexibilitet är viktigt för tillgängligheten och många studenter har långa arbetspass på biblioteken vilket gör att till exempel höj- och sänkbara bord, många eluttag, bra belysning och aktiva sittplatser skapar en bra arbetsmiljö för dem.
Fråga experterna
Var börjar man när man startar ett nytt skolbibliotek? Hur får man besökarna att hitta rätt i ett meröppet bibliotek? Nu kan du som läsare av Biblioteksbladet ställa frågor till Svensk biblioteksförenings expertnätverk. Skicka din fråga till bbl@a4.se så ser vi till att den kommer till rätt expert.Senaste nytt
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Välkommet besked om tillgänglighetslagen
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
0 kommentarer