Hur utvecklas tjänster för företag?
24 mar 2020 • 2 min
Bibliotek som stöttar företagare är vanligt utomlands. JanOle Nordgaard från PRV:s bibliotek om hur arbetet kan komma igång – och om ett nätverk som siktar på omstart.


Expertnätverket är tänkt som ett stöd för alla bibliotek som kommer i kontakt med potentiella företagare, nyföretagare och småföretagare. Nätverket kan gemensamt erbjuda särskilda informationstjänster, utbildningar och webbinarier för dessa företagsgrupper. Det kan till exempel handla om hur man kommer i kontakt med företagsfrämjare, hur man väljer ett företagsnamn, hur man skyddar sitt varumärke eller hur man registrerar ett bolag. Nätverket kan också hålla i workshops och erbjuda olika typer av databaser för informationssökning.
Biblioteken har en lokal förankring och kan genom sina kontakter ordna föreläsningar eller seminarier i samarbete med olika externa aktörer i närområdet. Kanske finns det en företagarförening i kommunen eller regionen, ett näringslivscentrum eller en högskola/universitet att samarbeta med?
Utomlands är det rätt vanligt att bibliotek erbjuder företagstjänster. I Storbritannien har British Library tillsammans med ett nätverk av folk- och högskolebibliotek skapat ett imponerande tjänsteutbud. Det kanske kan vara en källa till inspiration även för det svenska nätverket. [fakta id=”21313″]
Expertnätverket för företagsservice har varit inaktivt ett tag och satsar nu på en omstart. Vi letar därför efter personer som är intresserade av att bygga upp nätverket och skapa ett tjänsteutbud. Vilka frågor och tjänster nätverket ska lyfta fram och driva är något som ska komma från nätverkets medlemmar, här kan vi ha lite olika erfarenhet beroende på var i landet man arbetar och från vilket sorts bibliotek man kommer.
Kompetensutveckling för bibliotekarierna är så klart viktig och nätverksträffarna kommer att vara ett forum för även det. Vi behöver två till tre personer för styrgruppen som tillsammans med kontaktpersonen planerar innehållet för nätverksträffarna. [fakta id=”19738″]
Senaste nytt

Fler kompetenser behövs på biblioteken
Arbetsuppgifterna skiljer sig åt mellan olika bibliotek, ändå är utbildningen densamma. Men kan blivande bibliotekarier förberedas på allt?
9 jun 2023 • 8 min

Läsning i fokus på årets bokmässa
Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.
8 jun 2023 • 2 min

Prisas för sin innovativa kraft
Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”
8 jun 2023 • < 1 min

Vi ses i Visby!
Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.
7 jun 2023 • 2 min

Skrytsam AI för dialog med ungdomar
Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.
5 jun 2023 • 3 min

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min
0 kommentarer