Anrikt bibliotek får eget poparkiv

16 maj 2022 • 3 min

Anrika John Rylands Research Institute and Library i Manchester har fått en ny avdelning, ett arkiv tillägnat den brittiska popmusiken, populär- och ungdomskulturen och motkulturen. Arkivet rivstartar nu, med start den 19 maj, med en stor utställning i biblioteket.

Deras samlingar rankas som en av de fem finaste universitetssamlingarna i världen. I Manchester finns bland annat Shakespeares första samlingsverk och Gutenbergs bibel och nu har John Rylands Research Institute and Librarys kollektion också fått sällskap av British Pop Archive, ett arkiv under uppbyggnad.

En av de drivande krafterna bakom arkivet är Jon Savage, journalist, författare och numera även professor i populärkultur vid Manchester University. När jag ringer befinner han sig i sitt hus i norra Wales. Han är trött och irriterad men i övrigt är allt bra. Det är så han uttrycker det. Han stör sig på ”det som händer i USA” och lägger till att ”det som händer här i Storbritannien gör inte saken bättre. Eller det som sker på andra platser i världen”.

British Pop Archive presenterades för medierna i början av april och den 19 maj invigs utställningen Collection som kommer att visas till och med den 15 januari nästa år. Den fokuserar på Manchester och handlar främst om tiden från mitten av 1960-talet fram till strax efter millennieskiftet.

– Vi var tvungna att bestämma oss för vad vi skulle starta med. Så vi börjar i Manchester, för att John Rylands Library finns här och för att vi har väldigt mycket material med koppling till Manchester, säger Jon Savage.

Arkivet som är tänkt att växa och det kraftigt, består i sin tur av ett antal olika samlingar, i dag handlar det om tio olika arkiv eller samlingar. Det rör sig exempelvis om massor med fotografier, poptidningar och fanzines, Jon Savages anteckningar och artiklar och om Rob Grettons personliga arkiv. Han var, bland mycket annat, bandet Joy Divisions manager. Här finns också texter handskrivna av Ian Curtis, sångare i just Joy Division, liksom dokument, anteckningar och brev från Granada TV som hade en viktig roll i populärkulturens Manchester, särskilt i början av 1980-talet.

Jag tänker inte ge mig in i en diskussion om populärkulturen är värd att behandlas seriöst eller ej

Målet är att nå hela Storbritannien på sikt och tanken är att samla material som visar viktiga personers arbete och liv. Jon Savage poängterar att det inte handlar om kommersiella samlingar utan om saker som har att göra med den kreativa sidan av artister och andra förgrundsgestalter.

– Det finns så mycket som är värt att spara som annars bara förstörs i någon källare eller som snart skulle slängas bort. Detta vill vi nu ge allmänheten möjligheten att se och botanisera i. Att John Rylands Library är till för alla är jätteviktigt, understryker Jon Savage.

I början av 1990-talet skrev han boken England’s Dreaming om punken, om när Sex Pistols faktiskt förändrade England och han har nog aldrig varit särskilt intresserad av det strömlinjeformade, av det välkammade eller putsade. Eller av att uttrycka sig försiktigt. Så han säger nu att det är populärkultur och dess historia som folk på riktigt är intresserade av, det är det deras hjärnor är fyllda av, inte av brexit.

– Den viktigaste uppgiften arkivet har är att göra information tillgänglig. Målet är att skapa en nationell databas för populärkultur på universitetsinstitutioner runt om i kungadömet, berättar Jon Savage.

Sedan får jag honom att sucka när jag ställer en fråga som jag vet kommer att reta honom.

Vad är det som gör att populärkultur hör hemma på ett bibliotek som John Rylands Library?

– Det är historiskt material, det är vad bibliotek handlar om och det finns där för att folk ska kunna läsa, studera och begrunda det. Jag tänker inte ge mig in i en diskussion om populärkulturen är värd att behandlas seriöst eller ej för om du inte tycker det så är det ingen idé att vi fortsätter prata. Många ifrågasätter det och det retar mig, säger Jon Savage.

Han förklarar att det är självklart att populärkulturen måste tas på allvar, att den måste analyseras, kommenteras och diskuteras. Han tänker på ekonomi, det känslomässiga, på hur samhället påverkas och påverkar och på historien. Det är helt enkelt logiskt att han numera är professor, den första i sitt slag, i populärkultur vid Manchester University.

– Jag har väntat i 25 år på att få något slags erkännande från den akademiska världen. Jag har varit frilansskribent i 40 år och det är skönt att äntligen ha en institution som Manchester University i ryggen, konstaterar Jon Savage.

Jag har väntat i 25 år på att få något slags erkännande från den akademiska världen

I höst fyller han 69 år och han efterlyser fler och djupare analyser samtidigt som han vill ha färre personliga berättelser om vad populärkulturen har inneburit.

– De historierna är jag inte intresserad av längre. Det är väldigt tråkigt att lyssna på dem och att läsa om dem. Det personliga är som en sjukdom som har påverkat populärkulturell journalistik negativt. Kultur och känslor hör ihop men det måste inte vara sentimentalt för det. Som professor kommer jag inte att undervisa men jag vill nå ut brett med mina tankar om hur viktig populärkulturen är för oss som människor av i dag, säger Jon Savage.

0 kommentarer

Senaste nytt

English

ESSAY: Librarians have responsibilities in these times

Global tensions with war, economic instability, climate threats – in addition to internal challenges. But a historical review shows that even in past crises IFLA has managed to maintain free research and truth, as well as access to information and freedom of expression, writes former IFLA president Alex Byrne.

28 nov 2022 • 7 min

English

Fear. Illness. Silence.

REPORTAGE What is happening within IFLA? In search of answers, journalist Lisa Bjurwald travelled to The Hague, where IFLA’s headquarters are located. She found a culture of silence and an organisation that lacks confidence in its leaders.

28 nov 2022 • 13 min

English

Closed doors damage trust

SURVEY Limited transparency and poor communication. Biblioteksbladet’s survey shows that the turbulence is raising questions among IFLA members in Sweden.

28 nov 2022 • 5 min

English

Out of Step with the Times

There was also testimony of an outdated leadership style in his previous place of work. Nevertheless, Gerald Leitner was given the task of modernising the global library sector.

27 nov 2022 • 3 min

English

The Whistleblower

Suzanne Reid was an employee representative at IFLA headquarters. She has since changed careers and recovered from the experience. IFLA she feels, however, is beyond rescue.

27 nov 2022 • 6 min

Krönika

Tack för mig!

Det är beklagligt att det fort­farande saknas en stark strategi för bibliotekssektorn. Målen borde vara individens demokratiska delaktighet och sam­hällets kunskaps­utveckling, skriver Svensk biblioteksförenings avgående generalsekreterare Karin Linder i sin avskedskrönika.

25 nov 2022 • 2 min

English

IFLA needs to change

CHRONICLE Karin Linder, secretary general, Swedish Library Association: Why is the Swedish Library Association fighting with IFLA? The answers are rooted in the principles of democracy and responsibility.

25 nov 2022 • 2 min

Reportage

Rädsla. Sjukdom. Tystnad.

Vad händer inom Ifla? Journalisten Lisa Bjurwald åkte till Haag där biblioteks­­federationens huvudkontor ligger. Hon fann en kompakt tystnadskultur och en skräckslagen organisation utan förtroende för sin ledning.

24 nov 2022 • 13 min