Anrikt bibliotek får eget poparkiv

16 maj 2022 • 3 min

Anrika John Rylands Research Institute and Library i Manchester har fått en ny avdelning, ett arkiv tillägnat den brittiska popmusiken, populär- och ungdomskulturen och motkulturen. Arkivet rivstartar nu, med start den 19 maj, med en stor utställning i biblioteket.

Deras samlingar rankas som en av de fem finaste universitetssamlingarna i världen. I Manchester finns bland annat Shakespeares första samlingsverk och Gutenbergs bibel och nu har John Rylands Research Institute and Librarys kollektion också fått sällskap av British Pop Archive, ett arkiv under uppbyggnad.

En av de drivande krafterna bakom arkivet är Jon Savage, journalist, författare och numera även professor i populärkultur vid Manchester University. När jag ringer befinner han sig i sitt hus i norra Wales. Han är trött och irriterad men i övrigt är allt bra. Det är så han uttrycker det. Han stör sig på ”det som händer i USA” och lägger till att ”det som händer här i Storbritannien gör inte saken bättre. Eller det som sker på andra platser i världen”.

British Pop Archive presenterades för medierna i början av april och den 19 maj invigs utställningen Collection som kommer att visas till och med den 15 januari nästa år. Den fokuserar på Manchester och handlar främst om tiden från mitten av 1960-talet fram till strax efter millennieskiftet.

– Vi var tvungna att bestämma oss för vad vi skulle starta med. Så vi börjar i Manchester, för att John Rylands Library finns här och för att vi har väldigt mycket material med koppling till Manchester, säger Jon Savage.

Arkivet som är tänkt att växa och det kraftigt, består i sin tur av ett antal olika samlingar, i dag handlar det om tio olika arkiv eller samlingar. Det rör sig exempelvis om massor med fotografier, poptidningar och fanzines, Jon Savages anteckningar och artiklar och om Rob Grettons personliga arkiv. Han var, bland mycket annat, bandet Joy Divisions manager. Här finns också texter handskrivna av Ian Curtis, sångare i just Joy Division, liksom dokument, anteckningar och brev från Granada TV som hade en viktig roll i populärkulturens Manchester, särskilt i början av 1980-talet.

Jag tänker inte ge mig in i en diskussion om populärkulturen är värd att behandlas seriöst eller ej

Målet är att nå hela Storbritannien på sikt och tanken är att samla material som visar viktiga personers arbete och liv. Jon Savage poängterar att det inte handlar om kommersiella samlingar utan om saker som har att göra med den kreativa sidan av artister och andra förgrundsgestalter.

– Det finns så mycket som är värt att spara som annars bara förstörs i någon källare eller som snart skulle slängas bort. Detta vill vi nu ge allmänheten möjligheten att se och botanisera i. Att John Rylands Library är till för alla är jätteviktigt, understryker Jon Savage.

I början av 1990-talet skrev han boken England’s Dreaming om punken, om när Sex Pistols faktiskt förändrade England och han har nog aldrig varit särskilt intresserad av det strömlinjeformade, av det välkammade eller putsade. Eller av att uttrycka sig försiktigt. Så han säger nu att det är populärkultur och dess historia som folk på riktigt är intresserade av, det är det deras hjärnor är fyllda av, inte av brexit.

– Den viktigaste uppgiften arkivet har är att göra information tillgänglig. Målet är att skapa en nationell databas för populärkultur på universitetsinstitutioner runt om i kungadömet, berättar Jon Savage.

Sedan får jag honom att sucka när jag ställer en fråga som jag vet kommer att reta honom.

Vad är det som gör att populärkultur hör hemma på ett bibliotek som John Rylands Library?

– Det är historiskt material, det är vad bibliotek handlar om och det finns där för att folk ska kunna läsa, studera och begrunda det. Jag tänker inte ge mig in i en diskussion om populärkulturen är värd att behandlas seriöst eller ej för om du inte tycker det så är det ingen idé att vi fortsätter prata. Många ifrågasätter det och det retar mig, säger Jon Savage.

Han förklarar att det är självklart att populärkulturen måste tas på allvar, att den måste analyseras, kommenteras och diskuteras. Han tänker på ekonomi, det känslomässiga, på hur samhället påverkas och påverkar och på historien. Det är helt enkelt logiskt att han numera är professor, den första i sitt slag, i populärkultur vid Manchester University.

– Jag har väntat i 25 år på att få något slags erkännande från den akademiska världen. Jag har varit frilansskribent i 40 år och det är skönt att äntligen ha en institution som Manchester University i ryggen, konstaterar Jon Savage.

Jag har väntat i 25 år på att få något slags erkännande från den akademiska världen

I höst fyller han 69 år och han efterlyser fler och djupare analyser samtidigt som han vill ha färre personliga berättelser om vad populärkulturen har inneburit.

– De historierna är jag inte intresserad av längre. Det är väldigt tråkigt att lyssna på dem och att läsa om dem. Det personliga är som en sjukdom som har påverkat populärkulturell journalistik negativt. Kultur och känslor hör ihop men det måste inte vara sentimentalt för det. Som professor kommer jag inte att undervisa men jag vill nå ut brett med mina tankar om hur viktig populärkulturen är för oss som människor av i dag, säger Jon Savage.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättsskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min