Avsatt chef fortsatt ansvarig för Bill Gates-miljoner
11 maj 2022 • 3 min
Gerald Leitner är fortsatt generalsekreterare i stiftelsen SIGL som sköter miljondonationerna från Bill och Melinda Gates. Detta trots att stiftelsen inte har fått del av de utredningar som ledde till att han fick sparken från Ifla.

Gerald Leitner är fortsatt generalsekreterare för SIGL som hanterar donationerna från Bill Gates.
Miljondonationerna till Ifla från Bill och Melinda Gates hanteras av stiftelsen SIGL. Hittills har ungefär hälften av de 31 miljoner dollar, motsvarande över 300 miljoner kronor, betalats ut till Ifla för arbetet med globala bibliotek.
Generalsekreterare för SIGL är Gerald Leitner. Samme Gerald Leitner som fick sparken från posten som generalsekreterare i Ifla i början av mars. Anledningen till att han fick lämna sin post med omedelbar verkan vill ingen i Iflas ledning berätta, men det grundade sig i två oberoende utredningar som gjordes efter en anmälan om trakasserier av personal på organisationens kansli.
Biblioteksbladet har varit i kontakt med Gerald Leitner, men han har inte velat kommentera. Däremot har han i ett mejl till kollegorna i Ifla skrivit att han motsätter sig avskedandet samt hävdar att anledningen inte har med vare sig bedrägeri eller trakasserier att göra. Han berättar för sina kollegor att Iflas information på hemsidan om att han har tvingats sluta har lett till att ”falska nyheter, förtal och hatretorik cirkulerar” och att han känner sig tvungen att svara. Däremot kan han inte kommentera det som har hänt, utöver att förneka bedrägeri och trakasserier, eftersom en juridisk process pågår angående hans anställning.
På sin hemsida har även Ifla konstaterat att utredningarna inte har visat att Gerald Leitner är skyldig till trakasserier av personal eller bedrägeri. Dock utan att meddela anledningen till att han tvingades bort.

Stiftelsen SIGL, som ansvarar för pengarna som Bill och Melinda Gates har donerat till biblioteksfederationen, är nära sammankopplad med Ifla. Dels är före detta ordförande i Ifla, Glória Pérez Salmerón, nu ordförande i SIGL, dels är generalsekreteraren för Ifla även generalsekreterare i SIGL, men på 10 procent av sin tjänst. Alltså Gerald Leitner.
Ordförande Glória Pérez Salmerón vill inte svara på Biblioteksbladets frågor utan skriver att kommentarerna efter våra tidigare artiklar har utlöst ”en lavin av falska nyheter” och att hon inte känner sig bekväm med att uttala sig i Biblioteksbladet, eftersom vi har ”publicerat åsikter från en källa som är verkligen långt från sanningen”. Hon hoppas dock att vi i framtiden kommer att få full förståelse för vad som har hänt och låter bli att svara på frågan om huruvida Gerald Leitner fortfarande är generalsekreterare för SIGL eller om styrelsen har fått ta del av utredningarna.

Däremot får vi tag på Inga Lundén, före detta ordförande i Svensk biblioteksförening, samt tidigare styrelseledamot i Ifla och numera styrelseledamot i SIGL.
– Vårt ansvar är att se till att pengarna används i enlighet med stiftelsens stadgar, förklarar hon.
Men medan generalsekreteraren alltså fick sparken från Ifla är han fortfarande kvar, om än för tillfället sjukskriven, som generalsekreterare i SIGL på 10 procent. Detta trots att SIGL inte har fått ta del av någon av utredningarna.
– Ingen av oss i styrelsen har sett utredningarna, säger Inga Lundén.
Hon känner inte till om styrelsen formellt har begärt att få ta del av dem. Däremot hänvisar hon till Gerald Leitners mejl till kollegorna, där han hävdar att han inte är skyldig till trakasserier eller bedrägeri.
– Vi konstaterade då att det inte handlade om bedrägeri eller trakasserier eller mobbning. Han säger att det har framkommit i utredningarna och det skrev ju också Iflas styrelse i ett uttalande.
SIGL har alltså fortsatt förtroende för Gerald Leitner, trots att anledningen är okänd till varför han fick sparken från Ifla.
– Det har man ju tills något annat kommer fram, säger Inga Lundén och lägger till att det är mycket information som rör personer som inte är offentlig.
Läs också ››
Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
0 kommentarer