Avsatt chef fortsatt ansvarig för Bill Gates-miljoner
11 maj 2022 • 3 min
Gerald Leitner är fortsatt generalsekreterare i stiftelsen SIGL som sköter miljondonationerna från Bill och Melinda Gates. Detta trots att stiftelsen inte har fått del av de utredningar som ledde till att han fick sparken från Ifla.

Gerald Leitner är fortsatt generalsekreterare för SIGL som hanterar donationerna från Bill Gates.
Miljondonationerna till Ifla från Bill och Melinda Gates hanteras av stiftelsen SIGL. Hittills har ungefär hälften av de 31 miljoner dollar, motsvarande över 300 miljoner kronor, betalats ut till Ifla för arbetet med globala bibliotek.
Generalsekreterare för SIGL är Gerald Leitner. Samme Gerald Leitner som fick sparken från posten som generalsekreterare i Ifla i början av mars. Anledningen till att han fick lämna sin post med omedelbar verkan vill ingen i Iflas ledning berätta, men det grundade sig i två oberoende utredningar som gjordes efter en anmälan om trakasserier av personal på organisationens kansli.
Biblioteksbladet har varit i kontakt med Gerald Leitner, men han har inte velat kommentera. Däremot har han i ett mejl till kollegorna i Ifla skrivit att han motsätter sig avskedandet samt hävdar att anledningen inte har med vare sig bedrägeri eller trakasserier att göra. Han berättar för sina kollegor att Iflas information på hemsidan om att han har tvingats sluta har lett till att ”falska nyheter, förtal och hatretorik cirkulerar” och att han känner sig tvungen att svara. Däremot kan han inte kommentera det som har hänt, utöver att förneka bedrägeri och trakasserier, eftersom en juridisk process pågår angående hans anställning.
På sin hemsida har även Ifla konstaterat att utredningarna inte har visat att Gerald Leitner är skyldig till trakasserier av personal eller bedrägeri. Dock utan att meddela anledningen till att han tvingades bort.

Stiftelsen SIGL, som ansvarar för pengarna som Bill och Melinda Gates har donerat till biblioteksfederationen, är nära sammankopplad med Ifla. Dels är före detta ordförande i Ifla, Glória Pérez Salmerón, nu ordförande i SIGL, dels är generalsekreteraren för Ifla även generalsekreterare i SIGL, men på 10 procent av sin tjänst. Alltså Gerald Leitner.
Ordförande Glória Pérez Salmerón vill inte svara på Biblioteksbladets frågor utan skriver att kommentarerna efter våra tidigare artiklar har utlöst ”en lavin av falska nyheter” och att hon inte känner sig bekväm med att uttala sig i Biblioteksbladet, eftersom vi har ”publicerat åsikter från en källa som är verkligen långt från sanningen”. Hon hoppas dock att vi i framtiden kommer att få full förståelse för vad som har hänt och låter bli att svara på frågan om huruvida Gerald Leitner fortfarande är generalsekreterare för SIGL eller om styrelsen har fått ta del av utredningarna.

Däremot får vi tag på Inga Lundén, före detta ordförande i Svensk biblioteksförening, samt tidigare styrelseledamot i Ifla och numera styrelseledamot i SIGL.
– Vårt ansvar är att se till att pengarna används i enlighet med stiftelsens stadgar, förklarar hon.
Men medan generalsekreteraren alltså fick sparken från Ifla är han fortfarande kvar, om än för tillfället sjukskriven, som generalsekreterare i SIGL på 10 procent. Detta trots att SIGL inte har fått ta del av någon av utredningarna.
– Ingen av oss i styrelsen har sett utredningarna, säger Inga Lundén.
Hon känner inte till om styrelsen formellt har begärt att få ta del av dem. Däremot hänvisar hon till Gerald Leitners mejl till kollegorna, där han hävdar att han inte är skyldig till trakasserier eller bedrägeri.
– Vi konstaterade då att det inte handlade om bedrägeri eller trakasserier eller mobbning. Han säger att det har framkommit i utredningarna och det skrev ju också Iflas styrelse i ett uttalande.
SIGL har alltså fortsatt förtroende för Gerald Leitner, trots att anledningen är okänd till varför han fick sparken från Ifla.
– Det har man ju tills något annat kommer fram, säger Inga Lundén och lägger till att det är mycket information som rör personer som inte är offentlig.
Läs också ››
Senaste nytt

Sluta göra skillnad på barn!
När det gäller digitala litteraturtjänster måste bibliotekarien göra skillnad på barn beroende på vilket språk de vill läsa på. Det känns inte alls bra, skriver Peter Axelsson, chef för Regionbibliotek Stockholm.
25 maj 2022 • 2 min

"Brännande" aktuella bibliotekssamtal utlovas
Bokmässan är tillbaka i sin ursprungliga form. Försvar, klimat och tillträdesförbud är några ämnen som ska diskuteras i rummet för bibliotek.
24 maj 2022 • 2 min

Fler samtal behövs om e-böcker på bibliotek
De senaste veckornas händelser verkar tyda på att lösningen på den knepiga frågan om digitala böcker på svenska folkbibliotek kan vara nära. Låt oss dock fortsätta diskutera utmaningar som bibliotekssektorn måste bemöta, skriver Maciej Liguzinski och Birgitta Wallin. Kanske kan Danmark visa oss vägen?
23 maj 2022 • 3 min

Nya ansikten i föreningens styrelse
Ny ordförande och nya styrelseledamöter valdes, men motionen om att inrätta pris till den roligaste bibliotekschefen röstades ner när Svensk biblioteksförening höll årsmöte.
20 maj 2022 • 2 min

Digitala böcker – varför så komplext?
Inga fasta högstapriser, blandade affärsmodeller och framför allt: tro inte att det finns en enda lösning som är varaktig. Det är några av slutsatserna i rapporten om digitala böcker som Regionbibliotek Stockholm presenterade på torsdagen.
19 maj 2022 • 3 min

Statistik: stor minskning av fysiska lån
Pandemin påverkade de svenska biblioteken under 2021 men ändå anordnades det fler aktiviteter än under 2020. Det visar Kungliga bibliotekets officiella statistik som samtidigt avslöjar att de fysiska besöken minskade med 27 procent jämfört med året innan.
18 maj 2022 • 2 min

Polarbibblo ger status åt minoritetsspråken
Polarbibblo är inget vanligt bibliotek. Det är en växande digital plattform för barn där de kan spela, rita, läsa och skriva – inte bara på svenska utan även på samiska språk, meänkieli och i framtiden också finska och romani chib.
17 maj 2022 • 4 min

Anrikt bibliotek får eget poparkiv
Anrika John Rylands Research Institute and Library i Manchester har fått en ny avdelning, ett arkiv tillägnat den brittiska popmusiken.
16 maj 2022 • 3 min

Bör alla barn ha eget bibliotekskort?
Den frågan utreddes av regionbiblioteket i Örebro i en av de första genomförda barnrättsprövningarna. Och svaret på frågan? Det rådde det ingen tvivel om.
13 maj 2022 • 3 min

Moment 22 med raderad Facebook-sida
Linnéuniversitetets bibliotek har haft en Facebooksida i mer än tio år. Men en dag var den borta, raderad av Facebook.
12 maj 2022 • 3 min

Stockholms stadsbibliotek kan lämna Ifla
Biblioteksbladet har i flera artiklar avslöjat anklagelser om mobbning och trakasserier inom den internationella biblioteksfederationen Ifla. Nu överväger Stockholms stadsbibliotek att säga upp sitt medlemskap i organisationen.
10 maj 2022 • 3 min

Läsningens politiska historia blir ny bok
Hur har politiken om läsning förändrats sedan andra världskrigets slut? Det ska tre forskare beskriva i en kommande bok som riktar sig till såväl allmänheten som till andra forskare.
9 maj 2022 • 2 min
0 kommentarer