Avsatt chef fortsatt ansvarig för Bill Gates-miljoner

11 maj 2022 • 3 min

Gerald Leitner är fortsatt generalsekreterare i stiftelsen SIGL som sköter miljondonationerna från Bill och Melinda Gates. Detta trots att stiftelsen inte har fått del av de utredningar som ledde till att han fick sparken från Ifla.

Miljondonationerna till Ifla från Bill och Melinda Gates hanteras av stiftelsen SIGL. Hittills har ungefär hälften av de 31 miljoner dollar, motsvarande över 300 miljoner kronor, betalats ut till Ifla för arbetet med globala bibliotek.

Generalsekreterare för SIGL är Gerald Leitner. Samme Gerald Leitner som fick sparken från posten som generalsekreterare i Ifla i början av mars. Anledningen till att han fick lämna sin post med omedelbar verkan vill ingen i Iflas ledning berätta, men det grundade sig i två oberoende utredningar som gjordes efter en anmälan om trakasserier av personal på organisationens kansli.

Biblioteksbladet har varit i kontakt med Gerald Leitner, men han har inte velat kommentera. Däremot har han i ett mejl till kollegorna i Ifla skrivit att han motsätter sig avskedandet samt hävdar att anledningen inte har med vare sig bedrägeri eller trakasserier att göra. Han berättar för sina kollegor att Iflas information på hemsidan om att han har tvingats sluta har lett till att ”falska nyheter, förtal och hatretorik cirkulerar” och att han känner sig tvungen att svara. Däremot kan han inte kommentera det som har hänt, utöver att förneka bedrägeri och trakasserier, eftersom en juridisk process pågår angående hans anställning.

På sin hemsida har även Ifla konstaterat att utredningarna inte har visat att Gerald Leitner är skyldig till trakasserier av personal eller bedrägeri. Dock utan att meddela anledningen till att han tvingades bort.

Bill och Melinda Gates stiftelse har donerat drygt 300 miljoner kronor till Iflas arbete med globala bibliotek. Foto: Gates foundation

Stiftelsen SIGL, som ansvarar för pengarna som Bill och Melinda Gates har donerat till biblioteksfederationen, är nära sammankopplad med Ifla. Dels är före detta ordförande i Ifla, Glória Pérez Salmerón, nu ordförande i SIGL, dels är generalsekreteraren för Ifla även generalsekreterare i SIGL, men på 10 procent av sin tjänst. Alltså Gerald Leitner.

Ordförande Glória Pérez Salmerón vill inte svara på Biblioteksbladets frågor utan skriver att kommentarerna efter våra tidigare artiklar har utlöst ”en lavin av falska nyheter” och att hon inte känner sig bekväm med att uttala sig i Biblioteksbladet, eftersom vi har ”publicerat åsikter från en källa som är verkligen långt från sanningen”. Hon hoppas dock att vi i framtiden kommer att få full förståelse för vad som har hänt och låter bli att svara på frågan om huruvida Gerald Leitner fortfarande är generalsekreterare för SIGL eller om styrelsen har fått ta del av utredningarna.

Inga Lundén, styrelseledamot i SIGL. Foto: Elisabeth Ohlson.

Däremot får vi tag på Inga Lundén, före detta ordförande i Svensk biblioteksförening, samt tidigare styrelseledamot i Ifla och numera styrelseledamot i SIGL.

– Vårt ansvar är att se till att pengarna används i enlighet med stiftelsens stadgar, förklarar hon.

Men medan generalsekreteraren alltså fick sparken från Ifla är han fortfarande kvar, om än för tillfället sjukskriven, som generalsekreterare i SIGL på 10 procent. Detta trots att SIGL inte har fått ta del av någon av utredningarna.

– Ingen av oss i styrelsen har sett utredningarna, säger Inga Lundén.

Hon känner inte till om styrelsen formellt har begärt att få ta del av dem. Däremot hänvisar hon till Gerald Leitners mejl till kollegorna, där han hävdar att han inte är skyldig till trakasserier eller bedrägeri.

– Vi konstaterade då att det inte handlade om bedrägeri eller trakasserier eller mobbning. Han säger att det har framkommit i utredningarna och det skrev ju också Iflas styrelse i ett uttalande.

SIGL har alltså fortsatt förtroende för Gerald Leitner, trots att anledningen är okänd till varför han fick sparken från Ifla.

– Det har man ju tills något annat kommer fram, säger Inga Lundén och lägger till att det är mycket information som rör personer som inte är offentlig.

Läs också ››

Stockholms stadsbibliotek överväger att lämna Ifla

Allvarliga anklagelser mot Ifla: ”Jag är skakad”

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättsskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min