Bibliotek lyfts fram som bot mot brittiska kravaller
8 aug 2024 • 2 min
Sedan drygt en vecka skakas Storbritannien av oroligheter. Händelserna är en påminnelse om den viktiga betydelse bibliotek med utbildad personal kan ha i ett samhälle, framhåller den brittiska biblioteksföreningen.
Folkbiblioteket Spellow Hub i Liverpool attackerades och förstördes i upploppen som skakar Storbritannien. Men stödet för biblioteket från allmänheten är stort.
Tre flickor i åldern sex till nio dödades och åtta andra barn och två vuxna skadades vid en knivattack i kustsamhället Southgate för drygt en vecka sedan.
Händelsen blev upprinnelsen till den våg av upplopp som sedan dess har drabbat hela Storbritannien och utnyttjades snabbt av extremhögern. Genom att sprida det felaktiga påståendet att attacken utförts av en asylsökande piskades fientliga stämningar upp mot nyanlända och muslimer. 17-åringen som misstänks för dådet är i själva verket född i Storbritannien. Upplopp, skadegörelse och plundring har förekommit på många håll i landet och ofta riktats mot moskéer.
I Liverpool, inte långt från Southgate, blev folkbiblioteket Spellow Hub angriparnas mål. Runt 300 personer deltog i angreppet och de försökte handgripligen stoppa brandkåren när den kom till platsen för att släcka en anlagd brand som kom att förstöra en stor del av biblioteket.
– Offentliga bibliotek är särskilt sårbara vid den här typen av oroligheter eftersom de ofta ligger på framträdande platser och av naturliga skäl också är lättillgängliga, säger Ed Jewell, ordförande för organisationen Libraries Connected, till Guardian.
Den brittiska biblioteksföreningen Cilips verksamhetschef Louis Coiffait-Gunn fördömer i händelsen i ett uttalande:
”Den här chockerande händelsen är ett nytt lågvattenmärke under en vecka med många oroväckande nyheter från många delar av landet”, säger han och fortsätter:
”Det våld som denna extrema minoritet utövar illustrerar behov av exakt de tjänster som tillhandahålls av utbildad personal på folkbibliotek som Spellow.”
Louis Coiffait-Gunn framhåller vikten av att ett lands medborgare har tillgång till trovärdiga kunskapskällor som hjälper dem att utveckla färdigheter för ett liv i den moderna världen.
”Vi hoppas att den nya regeringen investerar i sådana tjänster och vänder 14 år av budgetnedskärningar.”
Reaktionerna på brandattacken mot biblioteket i Liverpool har blivit en påminnelse om allmänhetens varma känslor för verksamheten och dess betydelse i lokalsamhället. För att bidra till återuppbyggandet av det förstörda och skadade beståndet av böcker startade den 27-åriga manikyristen Alex McCormick en insamling av pengar.
– Jag älskade att läsa när jag var liten och att se ett bibliotek och öppen offentlig plats förstöras, var verkligen hjärtskärande, förklarar hon för the Guardian.
Hon startade i söndags en insamlingskampanj med målet att få in 500 pund, alltså knappt 7000 kronor, men gensvaret blev betydligt starkare än hon föreställt sig. Under det första dygnet kom det in 54 000 pund, drygt 700 000 kronor När den här artikeln skrivs på torsdag förmiddag har drygt 210 000 pund samlats in, cirka 2,8 miljoner kronor.
Senaste nytt
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek
Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. Många uttrycker ambitioner men, ”ambitionsnivån ser väldigt olika ut”.
2 sep 2024 • < 1 min
Här lånar biblioteket ut konsertbiljetter
Carmen eller Beethovens första är några alternativ som erbjuds när biblioteket i Jönköping lånar ut biljetter till föreställningar med Jönköpings sinfonietta.
30 aug 2024 • 2 min
Tips för att läsa och förstå finansiella nyheter
Genom att ha en bättre förståelse för att läsa och förstå finansiella nyheter, kan man enklare fatta bättre ekonomiska beslut. Den här artikeln kommer närmare gå in på grundläggande begrepp att känna till, hur man får en förståelse av aktiemarknadens rörelser samt vikten av att läsa mellan raderna i analytikerrapporter.
28 aug 2024 • 2 min
Pliktlagstiftningen – från censur till resurs för demokratisk utveckling
Även om dagens pliktlagstiftning inte har hängt med i tiden med sociala medier och internet är det mycket som har hänt de senaste 500 åren då pliktlagstiftning infördes för att ha kontroll. Häng med på en tillbakablick!
28 aug 2024 • 3 min
0 kommentarer