Bildspel: Så ser världens bästa folkbibliotek ut

25 aug 2023 • < 1 min

Bara ett drygt år gammalt och döpt efter en av de största författarna. Så här ser Barcelona-biblioteket som har utsetts till världens bästa folkbibliotek ut.

Gabriel García Márquez-biblioteket i Barcelona har utsetts till världens bästa folkbibliotek 2023 i samband med Iflas Wlic-konferens i Rotterdam.

De övriga nominerade var Valvasor-biblioteket i slovenska Krško, Stadsbiblioteket i Parramatta (utanför Sydney i Australien) och Shanghai East (Kina).

Biblioteket öppnade den 28 maj förra året och är huvudbiblioteket i Sant Marti-distriktet i Barcelona. Träbyggnaden består av sex våningar.

Juryns ordförande Jakob Guillois Lærkes säger i ett uttalande att biblioteket i Barcelona är ett lysande exempel på hur ett bibliotek kan fungera som en viktig länk mellan människor och lokalsamhället. Han lyfter också hur noggrann byggprocessen har varit, fylld av både modiga och ambitiösa val av material och bygglösningar.

”Gabriel García Márquez-biblioteket kommer att vara en förebild för hur bibliotek byggs och planeras, i många år framöver.”

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min