Bildspel: Så ser världens bästa folkbibliotek ut

25 aug 2023 • < 1 min

Bara ett drygt år gammalt och döpt efter en av de största författarna. Så här ser Barcelona-biblioteket som har utsetts till världens bästa folkbibliotek ut.

Gabriel García Márquez-biblioteket i Barcelona har utsetts till världens bästa folkbibliotek 2023 i samband med Iflas Wlic-konferens i Rotterdam.

De övriga nominerade var Valvasor-biblioteket i slovenska Krško, Stadsbiblioteket i Parramatta (utanför Sydney i Australien) och Shanghai East (Kina).

Biblioteket öppnade den 28 maj förra året och är huvudbiblioteket i Sant Marti-distriktet i Barcelona. Träbyggnaden består av sex våningar.

Juryns ordförande Jakob Guillois Lærkes säger i ett uttalande att biblioteket i Barcelona är ett lysande exempel på hur ett bibliotek kan fungera som en viktig länk mellan människor och lokalsamhället. Han lyfter också hur noggrann byggprocessen har varit, fylld av både modiga och ambitiösa val av material och bygglösningar.

”Gabriel García Márquez-biblioteket kommer att vara en förebild för hur bibliotek byggs och planeras, i många år framöver.”

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Nyheter

KB: Kostnaderna en tickande bomb

Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

13 sep 2023 • 2 min