Bildspel: Så ser världens bästa folkbibliotek ut

25 aug 2023 • < 1 min

Bara ett drygt år gammalt och döpt efter en av de största författarna. Så här ser Barcelona-biblioteket som har utsetts till världens bästa folkbibliotek ut.

Gabriel García Márquez-biblioteket i Barcelona har utsetts till världens bästa folkbibliotek 2023 i samband med Iflas Wlic-konferens i Rotterdam.

De övriga nominerade var Valvasor-biblioteket i slovenska Krško, Stadsbiblioteket i Parramatta (utanför Sydney i Australien) och Shanghai East (Kina).

Biblioteket öppnade den 28 maj förra året och är huvudbiblioteket i Sant Marti-distriktet i Barcelona. Träbyggnaden består av sex våningar.

Juryns ordförande Jakob Guillois Lærkes säger i ett uttalande att biblioteket i Barcelona är ett lysande exempel på hur ett bibliotek kan fungera som en viktig länk mellan människor och lokalsamhället. Han lyfter också hur noggrann byggprocessen har varit, fylld av både modiga och ambitiösa val av material och bygglösningar.

”Gabriel García Márquez-biblioteket kommer att vara en förebild för hur bibliotek byggs och planeras, i många år framöver.”

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min