Bokcensur fortsatt vanligt i USA
5 nov 2024 • 2 min
Allt fler boktitlar rensas från amerikanska skolor och bibliotek, visar en ny rapport från PEN America. ”Ett försök att införa ideologisk kontroll över kulturens gränser.”
Sexrelaterat innehåll och hbtqi-tema är vanliga orsaker till att böcker plockas bort från bibliotekshyllorna i USA, enligt PEN America
Under de senaste tre åren har PEN America kartlagt hur böcker förbjuds i amerikanska offentligt drivna skolor. Kurvan över antalet bortrensade titlar har hela tiden pekat uppåt – och allra skarpast har den stigit under det gångna läsåret, enligt den senaste undersökningen.
- Över 4000 boktitlar berördes och fler än 10 000 händelser har noterats av PEN.
- I de böcker som har mött mest motstånd förekommer ofta personer eller karaktärer som är icke-vita eller går att identifiera som hbtqi.
- Mer än hälften av böckerna har sexrelaterat innehåll.
- Över 60 procent av böckerna vänder sig till unga vuxna läsare och kretsar kring ämnen som sorg, död, missbruk, självmord, depression, psykisk ohälsa och sexuellt våld.
I en kommentar lyfter Jonathan Friedman, ansvarig för PEN Americas program för yttrandefrihet, fram exempel på skolor där ivern att rensa ut icke önskvärd litteratur varit som mest tydlig:
400 böcker plockades bort från skolbiblioteken i en stad i Wisconsin efter protester från en enda förälder. 1600 böcker försvann i ett county i Florida – den delstat som tydligast symboliserar bokcensuren i landet – till följd av en av delstatens strikta lagar.
Följden är att lärare numer drar sig för att ta upp vissa ämnen i sina klassrum och att bibliotekarier avstår från att köpa vissa böcker.
Vanligare med ”mjuk” censur
PEN America framhåller också att ”mjuk censur” är på uppåtgående. Som exempel nämns att uppmärksammade titlar helt enkelt inte köps in och att bibliotek ägnar sig åt selektiv gallring. Som exempel lyfts ett skoldistrikt i Georgia fram där 1 600 titlar – varav många relativt nyinköpta – försvann och i många fall kretsade kring de mest censurerade ämnen, som sex, könsidentitet, amerikansk kolonial historia, osv.
Censuren märks även genom viljan att styra skolors studieresor, valet av pjäser som ska sättas upp och vilka författare som ska tillåtas komma på besök.
Försöken till censur tar inte stopp vid skolvärlden, utan Friedman nämner bland att bokhandelskedjan Barnes & Noble häromåret stämdes av en republikan i delstaten Virginia, som krävde att föräldrar ska få ge sitt samtycke till försäljning av vissa böcker. Ett annat exempel är den grupp senatorer – också republikaner – som har försökt påverka systemet för klassificering av tv-program, för att få in en varning för ”störande” innehåll av hbtqi-karaktär.
”Sammantaget är detta knappast ett begränsat försök att begränsa ungas tillgång till böcker; det är ett försök att införa ideologisk kontroll över kulturens gränser”, skriver Jonathan Friedman.
”Måste fortsätta stå upp för bibliotek”
Samtidigt som PEN America släppt sin rapport har även American Libraries Association (ALA) presenterat preliminära censursiffror för årets åtta första månader. Till skillnad från PEN visar ALA en nedåtgående trend: mellan januari och augusti noterades drygt 400 försökt till censur på amerikanska bibliotek, att jämföra med nästan 700 försök samma period förra året.
Trots nedgången överstiger årets antal vida de siffror som var synliga före år 2020, påpekar ALA som precis som PEN också lyfter fram förekomsten av mjuk censur.
”Dessa preliminära siffror visar att vi måste fortsätta stå upp för bibliotek och bekämpa censuren vart än den uppträder”, säger ALA:s ordförande Cindy Hohl i en kommentar.
Senaste nytt
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Tillgång till bibliotek en mänsklig rättighet
En lag som får papperslösa att dra sig för att gå till biblioteket, hade varit ett brott mot internationell rätt. Det slås fast av FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter.
28 nov 2024 • 3 min
Förslag: Ge biblioteken uppdrag att informera om AI
Hundra miljoner kronor om året till folkbiblioteken för att sprida kunskap om AI. Det är ett av förslagen i AI-kommissionens slutrapport.
26 nov 2024 • < 1 min
53 878 ska rapportera papperslösa – sista ordet är inte sagt
Bibliotekarier och andra yrkesgrupper undantas från plikten att rapportera papperslösa. Men så länge andra offentliganställda förväntas ägna sig åt angiveri kan företeelsen sprida sig.
26 nov 2024 • 2 min
0 kommentarer