Bokcensur fortsatt vanligt i USA

5 nov 2024 • 2 min

Allt fler boktitlar rensas från amerikanska skolor och bibliotek, visar en ny rapport från PEN America. ”Ett försök att införa ideologisk kontroll över kulturens gränser.”

Under de senaste tre åren har PEN America kartlagt hur böcker förbjuds i amerikanska offentligt drivna skolor. Kurvan över antalet bortrensade titlar har hela tiden pekat uppåt – och allra skarpast har den stigit under det gångna läsåret, enligt den senaste undersökningen.

  • Över 4000 boktitlar berördes och fler än 10 000 händelser har noterats av PEN.
  • I de böcker som har mött mest motstånd förekommer ofta personer eller karaktärer som är icke-vita eller går att identifiera som hbtqi.
  • Mer än hälften av böckerna har sexrelaterat innehåll.
  • Över 60 procent av böckerna vänder sig till unga vuxna läsare och kretsar kring ämnen som sorg, död, missbruk, självmord, depression, psykisk ohälsa och sexuellt våld.

I en kommentar lyfter Jonathan Friedman, ansvarig för PEN Americas program för yttrandefrihet, fram exempel på skolor där ivern att rensa ut icke önskvärd litteratur varit som mest tydlig:

400 böcker plockades bort från skolbiblioteken i en stad i Wisconsin efter protester från en enda förälder. 1600 böcker försvann i ett county i Florida – den delstat som tydligast symboliserar bokcensuren i landet – till följd av en av delstatens strikta lagar.

Följden är att lärare numer drar sig för att ta upp vissa ämnen i sina klassrum och att bibliotekarier avstår från att köpa vissa böcker.

Vanligare med ”mjuk” censur

PEN America framhåller också att ”mjuk censur” är på uppåtgående. Som exempel nämns att uppmärksammade titlar helt enkelt inte köps in och att bibliotek ägnar sig åt selektiv gallring. Som exempel lyfts ett skoldistrikt i Georgia fram där 1 600 titlar – varav många relativt nyinköpta – försvann och i många fall kretsade kring de mest censurerade ämnen, som sex, könsidentitet, amerikansk kolonial historia, osv.

Censuren märks även genom viljan att styra skolors studieresor, valet av pjäser som ska sättas upp och vilka författare som ska tillåtas komma på besök.

Försöken till censur tar inte stopp vid skolvärlden, utan Friedman nämner bland att bokhandelskedjan Barnes & Noble häromåret stämdes av en republikan i delstaten Virginia, som krävde att föräldrar ska få ge sitt samtycke till försäljning av vissa böcker. Ett annat exempel är den grupp senatorer – också republikaner – som har försökt påverka systemet för klassificering av tv-program, för att få in en varning för ”störande” innehåll av hbtqi-karaktär.

”Sammantaget är detta knappast ett begränsat försök att begränsa ungas tillgång till böcker; det är ett försök att införa ideologisk kontroll över kulturens gränser”, skriver Jonathan Friedman.

”Måste fortsätta stå upp för bibliotek”

Samtidigt som PEN America släppt sin rapport har även American Libraries Association (ALA) presenterat preliminära censursiffror för årets åtta första månader. Till skillnad från PEN visar ALA en nedåtgående trend: mellan januari och augusti noterades drygt 400 försökt till censur på amerikanska bibliotek, att jämföra med nästan 700 försök samma period förra året.

Trots nedgången överstiger årets antal vida de siffror som var synliga före år 2020, påpekar ALA som precis som PEN också lyfter fram förekomsten av mjuk censur.

”Dessa preliminära siffror visar att vi måste fortsätta stå upp för bibliotek och bekämpa censuren vart än den uppträder”, säger ALA:s ordförande Cindy Hohl i en kommentar.

0 kommentarer

Senaste nytt

Intervju

Forskar om hur kulturkriget påverkar biblioteken

Forskaren Hanna Carlsson, som ofta har fokus på bibliotekspolitik och politisk styrning, efterlyser en mer aktiv bibliotekssektor som vågar hänvisa till vetenskapligt baserad forskning. "Dags att våga säga att det finns information som är bättre än annan."

25 mar 2025 • 7 min

Nyheter

Bristen på bibliotekarier består

Om fem år kommer det fortfarande att vara ont om bibliotekarier och gott om jobb att välja för den som väljer bibliotekarieutbildningen. Inte minst till följd av nya lagen om skolbibliotek.

17 mar 2025 • < 1 min

Nyheter

Starka reaktioner på högerkrönika

Magnus Johanssons krönika om att vara höger och bibliotekarie ledde till ovanligt många reaktioner. Vissa tyckte att det var Biblioteksbladets sämsta publicering på länge, andra tackade för inspelet.

14 mar 2025 • 2 min

MIK

Stora kunskapsluckor i digital källkritik

En av fyra har det senaste året litat på information i sociala medier, om samhällsfrågor, information som senare har visat sig vara falsk. Det visar en ny undersökning från Internetstiftelsen.

13 mar 2025 • 4 min