Bokcensur fortsatt vanligt i USA
5 nov 2024 • 2 min
Allt fler boktitlar rensas från amerikanska skolor och bibliotek, visar en ny rapport från PEN America. ”Ett försök att införa ideologisk kontroll över kulturens gränser.”

Sexrelaterat innehåll och hbtqi-tema är vanliga orsaker till att böcker plockas bort från bibliotekshyllorna i USA, enligt PEN America
Under de senaste tre åren har PEN America kartlagt hur böcker förbjuds i amerikanska offentligt drivna skolor. Kurvan över antalet bortrensade titlar har hela tiden pekat uppåt – och allra skarpast har den stigit under det gångna läsåret, enligt den senaste undersökningen.
- Över 4000 boktitlar berördes och fler än 10 000 händelser har noterats av PEN.
- I de böcker som har mött mest motstånd förekommer ofta personer eller karaktärer som är icke-vita eller går att identifiera som hbtqi.
- Mer än hälften av böckerna har sexrelaterat innehåll.
- Över 60 procent av böckerna vänder sig till unga vuxna läsare och kretsar kring ämnen som sorg, död, missbruk, självmord, depression, psykisk ohälsa och sexuellt våld.
I en kommentar lyfter Jonathan Friedman, ansvarig för PEN Americas program för yttrandefrihet, fram exempel på skolor där ivern att rensa ut icke önskvärd litteratur varit som mest tydlig:
400 böcker plockades bort från skolbiblioteken i en stad i Wisconsin efter protester från en enda förälder. 1600 böcker försvann i ett county i Florida – den delstat som tydligast symboliserar bokcensuren i landet – till följd av en av delstatens strikta lagar.
Följden är att lärare numer drar sig för att ta upp vissa ämnen i sina klassrum och att bibliotekarier avstår från att köpa vissa böcker.
Vanligare med ”mjuk” censur
PEN America framhåller också att ”mjuk censur” är på uppåtgående. Som exempel nämns att uppmärksammade titlar helt enkelt inte köps in och att bibliotek ägnar sig åt selektiv gallring. Som exempel lyfts ett skoldistrikt i Georgia fram där 1 600 titlar – varav många relativt nyinköpta – försvann och i många fall kretsade kring de mest censurerade ämnen, som sex, könsidentitet, amerikansk kolonial historia, osv.
Censuren märks även genom viljan att styra skolors studieresor, valet av pjäser som ska sättas upp och vilka författare som ska tillåtas komma på besök.
Försöken till censur tar inte stopp vid skolvärlden, utan Friedman nämner bland att bokhandelskedjan Barnes & Noble häromåret stämdes av en republikan i delstaten Virginia, som krävde att föräldrar ska få ge sitt samtycke till försäljning av vissa böcker. Ett annat exempel är den grupp senatorer – också republikaner – som har försökt påverka systemet för klassificering av tv-program, för att få in en varning för ”störande” innehåll av hbtqi-karaktär.
”Sammantaget är detta knappast ett begränsat försök att begränsa ungas tillgång till böcker; det är ett försök att införa ideologisk kontroll över kulturens gränser”, skriver Jonathan Friedman.
”Måste fortsätta stå upp för bibliotek”
Samtidigt som PEN America släppt sin rapport har även American Libraries Association (ALA) presenterat preliminära censursiffror för årets åtta första månader. Till skillnad från PEN visar ALA en nedåtgående trend: mellan januari och augusti noterades drygt 400 försökt till censur på amerikanska bibliotek, att jämföra med nästan 700 försök samma period förra året.
Trots nedgången överstiger årets antal vida de siffror som var synliga före år 2020, påpekar ALA som precis som PEN också lyfter fram förekomsten av mjuk censur.
”Dessa preliminära siffror visar att vi måste fortsätta stå upp för bibliotek och bekämpa censuren vart än den uppträder”, säger ALA:s ordförande Cindy Hohl i en kommentar.
Senaste nytt

Medieprofessorn: Passiviteten är inte neutral
Allt är ett val, även att förbli tyst. Det säger professorn Jesper Strömbäck och reflekterar över hur det offentliga samtalet alltmer drivs av felaktigheter och direkta lögner.
27 mar 2025 • 8 min

BBC: För många fel i AI-genererade nyheter
AI-assistenter levererar ofta felaktigheter och förvrängt innehåll när de sammanfattar journalistiska texter. Det visar en undersökning från BBC. Svenska medieföretag betonar vikten av att en journalist alltid måste granska innehållet.
26 mar 2025 • 4 min

Forskar om hur kulturkriget påverkar biblioteken
Forskaren Hanna Carlsson, som ofta har fokus på bibliotekspolitik och politisk styrning, efterlyser en mer aktiv bibliotekssektor som vågar hänvisa till vetenskapligt baserad forskning. "Dags att våga säga att det finns information som är bättre än annan."
25 mar 2025 • 7 min

Bibliotekspolitiken hindrar viktiga lösningar på problem
Det är bra att Sverige har en bibliotekslag. Men ambitionen att inkludera alla typer av verksamheter i en lagstiftning är inte oproblematisk, skriver Johanna Hansson.
24 mar 2025 • 3 min

Nytt uppdrag för folkbiblioteket – ”En lättnad att få säga ja”
”Vi har varit benhårda.” Folkbiblioteken kan inte göra skolornas jobb utan medföljande budget, konstaterar Carina Bergsten, bibliotekschef i Kiruna. Men från och med i höst ansvarar hon även för skolbiblioteksverksamheten.
20 mar 2025 • 2 min

Snart väntas besked om bibliotekets framtid
Medicinska biblioteket betyder mycket för studenterna på Umeå universitet. När de fick höra om den planerade omgörningen var det många som protesterade. Nu hoppas de att protesterna ger effekt.
19 mar 2025 • 3 min

Biblioteket "lite bortprioriterat" i Habo
Biblioteket ”var lite bortprioriterat” när budgeten för 2025 spikades. Ansvariga politiker hänvisar till lagkrav som måste följas innan satsningar på biblioteket kan göras.
18 mar 2025 • 3 min

Ont om lokala satsningar på skolbibliotek
I sommar får alla skolelever rätt till ett bemannat skolbibliotek. Betyder det att frågan är prioriterad? ”Jag ser inte det”, säger skoldebattören Linnéa Lindquist som går igenom samtliga kommuners skolbudgetar.
18 mar 2025 • 2 min

Bristen på bibliotekarier består
Om fem år kommer det fortfarande att vara ont om bibliotekarier och gott om jobb att välja för den som väljer bibliotekarieutbildningen. Inte minst till följd av nya lagen om skolbibliotek.
17 mar 2025 • < 1 min

Starka reaktioner på högerkrönika
Magnus Johanssons krönika om att vara höger och bibliotekarie ledde till ovanligt många reaktioner. Vissa tyckte att det var Biblioteksbladets sämsta publicering på länge, andra tackade för inspelet.
14 mar 2025 • 2 min

Källkritikens dag: folkbibliotekarien prisas
”Folkbibliotekarien” tilldelas i dag utmärkelsen Det gyllene förstoringsglasets hederspris för sina insatser för källkritiken i Sverige. "En grundbult för demokratin”, skriver juryn i sin motivering.
13 mar 2025 • < 1 min

Stora kunskapsluckor i digital källkritik
En av fyra har det senaste året litat på information i sociala medier, om samhällsfrågor, information som senare har visat sig vara falsk. Det visar en ny undersökning från Internetstiftelsen.
13 mar 2025 • 4 min
0 kommentarer