Finland har tagit grepp om ljudet
18 okt 2024 • 3 min
De finska folkbiblioteken har tagit initiativ till ett eget e-bibliotek. "Vi kan själva bestämma i vilken riktning det här ska utvecklas."

Anna Tuomikoski, ansvarig för e-bibliotekets innehåll i Finland.
I förslaget till en nationell biblioteksstrategi som Kungliga biblioteket presenterade för fem år sedan fanns idén om en nationell biblioteksmyndighet med egen infrastruktur för distribution av e- och ljudböcker. Idén har inte förverkligats – men Finland har däremot tagit steget. I april lanserades bibliotekens nationella plattform för e- och ljudböcker och 220 av landets 309 kommuner har hittills anslutit sig.
– Det viktigaste är förstås teknologin, att det är vår egen plattform och att vi själva har byggt den. Vi kan bestämma i vilken riktning det här ska utvecklas, vi är inte beroende av några privatägda plattformar, säger Anna Tuomikoski som är ansvarig för e-bibliotekets innehåll.
Att en majoritet av de finska kommunerna anslutit sig till e-biblioteket betyder att de kommersiella plattformarna har förlorat kunder. Möjligen var det därför som Lasse Nyrup, vd för bolaget bakom appen Biblio, reagerade skarpt i våras och kallade utvecklandet av en egen plattform för en ”skandal”.
Men att ha en egen tjänst för e- och ljudböcker beskriver Anna Tuomikoski som helt central för bibliotekssektorns fortsatta relevans.
– Vill vi fortsätta ha betydelse i människors liv? Om vi inte lyckas hänga med i den digitala utvecklingen på bokområdet, så kommer vi att förvandlas till museer för böcker.
Hon gör en parallell till folkbibliotekens gamla musikavdelningar som försvann när strömmad musik slog ut cd-skivorna. Hon säger sig vara förvånad över att diskussionen om den utvecklingen inte är mer livlig.
– Jag är orolig över att allt digitalt till slut kommer att kontrolleras av kommersiella tjänster.
Svenskspråkiga kommuner står utanför
När en delegation från Kungliga biblioteket i Stockholm kom på besök i somras underströk Anna Tuomikoski att en framgångsfaktor för det finska biblioteket är att det har skapats underifrån och inte är resultatet av ett regeringsuppdrag eller ett initiativ från det finska nationalbiblioteket. Det är folkbibliotekens egen idé som har förverkligats.
En annan viktig faktor är att Helsingfors stadsbibliotek har varit involverat i det nya e-biblioteket ända från början.
– De är så stora att de egentligen skulle klara sig utan ett nationellt bibliotek, medan det hade varit riktigt svårt att skapa ett sådant bibliotek utan att ha Helsingfors med sig. Så det är mitt råd om ni ska göra något liknande i Sverige: se till att Stockholms stadsbibliotek är med från början.
Från nästa år kommer biblioteket att nå 97 procent av landets invånare efter att nästan 60 kommuner i norra delen av landet avslutat sitt avtal med en av de kommersiella aktörerna. Sannolikt kommer huvudsakligen svenskspråkiga kommuner att fortsätta hålla sig utanför den nationella tjänsten.
– Det är lätt att förstå varför. Vi använder sju procent av vår budget till innehåll på svenska och det är inte tillräckligt för dem.
Risken finns att också andra kommer att tycka att den nationella plattformen har ett otillräckligt innehåll då flera stora förlag förhåller sig avvaktande och inte har tecknat avtal med e-biblioteket. Ett skäl är att förlag i allt högre grad är beroende av intäkterna från ljudböcker och därför betraktar biblioteken som konkurrenter.
Detta är dock en förklaring som avvisas av Anna Tuomikoski.
– Vi är inga konkurrenter!
Avtalen i Finland bygger på styckelicenser vilket innebär att biblioteken kan strömma en ljudbok till en begränsad mängd mottagare åt gången.
– Jag har i två och ett halvt års tid försökt förklara för förlagen att vi aldrig kommer att ha råd att erbjuda allt till alla hela tiden. Det är ju den modellen strömningstjänsterna har, men vi är till för ett annat kundsegment.
Detta segment vänder sig inte till strömningstjänsterna om de inte hittar vad de söker på biblioteket, utan lyssnar då inte alls, menar Anna Tuomikoski.
– Så det är naivt att påstå att marknaden skulle vara större om vi inte fanns.
Läs också ›› Ljudboken har tagit över
Artikeln publicerades först i Biblioteksbladets magasin nummer 3, 2024, numret om ljudböcker.
Fakta E-biblioteket i Finland
- Utvecklingsarbetet leddes av stadsbiblioteket i Helsingfors. Finansieringen – två miljoner euro, drygt 20 miljoner kronor – kom från regeringen.
- Kommuner som ansluter sig betalar årligen 0,70 euro per invånare.
- Projektet omvandlades till reguljär verksamhet i början av året och lanseringen skedde i april. E-biblioteket drivs nu som en enhet inom det finska nationalbiblioteket.
1 kommentarer
Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
Jag har följt detta med intresse och jag förstår att frågan kan vara komplicerad men jag applåderar finlands folkbibliotek som vågar ta för sig. Den här attityden att biblioteken rättar sig så fort någon höjer rösten är bekymmersam.
Jag hoppas att vi får se något liknade i Sverige, sen får man ta diskussionen kring konkurrens när den kommer.