Här ses biblioteken som en marknad
18 nov 2024 • 3 min
Att det går att tjäna pengar på böcker som varit kommersiellt insomnade, är en nyckel till danska Ereolens framgång. "Vi ger böckerna längre liv."
Emma Louise Alnor, teamledare, och Jens-Ole Winther, ordförande för Det digitale folkebibliotek i Århus.
Århus filmby, några stenkast från det spektakulära stadsbiblioteket Dokk1, har föreningen Det digitale folkebibliotek sin redaktion. Här produceras digitalt innehåll till bibliotek i Danmarks 98 kommuner, för såväl lokala webbsidor som den gemensamma e-plattformen Ereolen, e-hyllan.
Det finns en tydlig koppling mellan det redaktionella och de ljud- och e-böcker som lånas ut, förklarar teamledaren Emma Louise Alnor:
– När vi framhäver en bok, alltså nämner den på vår förstasida, i en artikel eller exponerar den på annat sätt, så lånas den ut ungefär 30 procent mer än föregående vecka. Och på barnsajten är det ännu tydligare, där lånas rekommenderade böcker ut två till fyra gånger mer än andra veckor.
Av Ereolens 100 000 titlar lånas 89 procent någon gång ut. Böcker som annars skulle vara olästa aktiveras tack vare de redaktionella greppen.
– Vi har ju det här samarbetet med förlagen. Vi har ett årshjul med olika teman och de kan skriva till oss om böcker som passar in där och som de vill framhålla. Det är ju inte så att vi automatiskt använder dem alla, men vi tittar på dem och ser om de passar in och ofta känner ju förlagen till sina böcker bättre än vi gör.
Nio miljoner utlån
Uppenbarligen lyckas den danska e-plattformen matcha en efterfrågan: 2023 gjorde Ereolen nio miljoner utlån, tre miljoner e-böcker och sex miljoner ljudböcker. Siffrorna kan jämföras med de svenska som, trots dubbelt så stor folkmängd och vidsträckta glesbygdsområden med stora avstånd mellan de fysiska biblioteken, inte uppgick till fler än drygt tre miljoner.
Danskarna tycks ha förstått något som ännu inte har greppats på andra sidan Öresund. Om utvecklingen håller i sig är e-utlånen fler än de fysiska 2027.
Det drag kring boktitlar och författare som Emma Louise Alnor talar om är förstås betydelsefullt för förlagen. Från att för några år sedan ha varit avogt inställda till Ereolen – under en period hade bibliotekens e-tjänst ingen tillgång till titlar från de största utgivarna – har det vänt. I dag betraktas Ereolen som en kanal med marknadspotential.
– Vi ger böckerna längre liv och vi har samarbeten för att boosta nya författarskap. Våra åttahundratusen användare utgör en stor andel av Danmark, så att synas i en intervju eller i ett tema här är värdefullt för författarna.
För att låna en ny roman direkt när den kommer ut krävs snabbhet. Men i stället för att de digitala låntagare som inte lyckats låna ska försvinna ut i tomma intet, gör Ereolen kanske en kampanj med den nyutkomna författarens tidigare böcker, för att locka till lån.
– Eller så framhåller vi mindre kända författare som skriver på samma teman.
Läs också ›› Forskare efterlyser fler samtal om digital utlåning
Emma Louise Alnor betonar betydelsen av användarkontakt och att redaktionen hela tiden kommunicerar, bland annat på Facebook, för att förstå vad användare tycker och tänker. Därav den givna insikten om att det finns en kategori som går direkt till de kommersiella tjänsterna när de inte kan låna den nyutkomna bok de önskar.
– Men vi vet också att de flesta av dem helt enkelt lånar något annat.
Begränsat antal lån för de nyaste titlarna
Användarna har olika grad av tillgång till Ereolens innehåll. Antalet lån av de nyaste titlarna är begränsat och förknippat med en högre kostnad för biblioteken. Tillgången är däremot större till böcker som ännu är hyggligt nya, men inte längre fullt så heta som de nyss utgivna, och kostnaden är följaktligen något lägre för biblioteken. Och så finns böckerna med en blå färgmarkering som kan lånas utan begränsningar och utan att det kostar biblioteken mer än deras andel av licensen som Ereolen betalar för tillgång till denna kategori.
Till skillnad från i Sverige där Sveriges Kommuner och Regioners gemensamma inköpsbolag Adda skapat ramavtal med förlagen utan att besitta tillräcklig kännedom om bibliotekens behov, sköts förhandlingarna i Danmark av sakkunniga. Jens-Ole Winther, chef för biblioteket i Skanderborgs kommun och ordförande för Det digitale folkebibliotek, lyfter fram insatsen av den tidigare chefsförhandlaren Mikkel Christoffersen – numer chef för den europeiska biblioteksorganisationen Eblida – som helt central i historien om Ereolen.
– Avtalen med förlagen är resultat av flera år av förhandlande och de bygger på ett konstruktivt samarbete, säger han.
Ereolens framgång är, enligt Jens-Ole Winther, resultatet av att två parter till slut förstått varandras behov. För förlagens del handlar det i hög grad om att få betalt för böcker som passerat sitt kommersiella bäst före-datum.
Det nya finska nationella e-biblioteket framhåller betydelsen av att äga sin digitala plattform (se sidorna 38-39). Jens-Ole Winther är däremot av en annan uppfattning. Han beskriver det som en fördel att drift och utveckling av själva systemet bakom Ereolen ligger hos ett kommersiellt bolag och inte sköts av Det digitale folkebibliotek.
– Jag tror det är bra att vi inte sitter på hela infrastrukturen. Ereolen är en succé, och jag kan ju inte säga hur det skulle ha varit om vi hade suttit på själva plattformen. Men en del av vår lösning ligger ju i att det offentliga köper av det privata, och enligt min mening är det ett sätt att säkra en sund konkurrens så att vi får de bästa och mest brukarvänliga produkterna till det billigaste priset.
Artikeln publicerades först i Biblioteksbladet nummer 3, 2024, numret om ljudböcker ››
Läs också ›› Finland har tagit grepp om ljudet
Senaste nytt
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Tillgång till bibliotek en mänsklig rättighet
En lag som får papperslösa att dra sig för att gå till biblioteket, hade varit ett brott mot internationell rätt. Det slås fast av FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter.
28 nov 2024 • 3 min
Förslag: Ge biblioteken uppdrag att informera om AI
Hundra miljoner kronor om året till folkbiblioteken för att sprida kunskap om AI. Det är ett av förslagen i AI-kommissionens slutrapport.
26 nov 2024 • < 1 min
53 878 ska rapportera papperslösa – sista ordet är inte sagt
Bibliotekarier och andra yrkesgrupper undantas från plikten att rapportera papperslösa. Men så länge andra offentliganställda förväntas ägna sig åt angiveri kan företeelsen sprida sig.
26 nov 2024 • 2 min
0 kommentarer