Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
1 jun 2022 • 2 min
Dagen efter att 19 barn och två lärare sköts till döds i en skola i Uvalde, Texas, planerade biblioteket att hålla stängt. Men bibliotekschefen ändrade sig. "Ville visa samhället vad biblioteket står för."
Mendell Morgan, bibliotekschef, beslutade att hålla öppet dagen efter skjutningen.
Inledningsvis tänkte Mendell Morgan, bibliotekschef på folkbiblioteket i Uvalde, El Progreso Memorial Library, hålla stängt dagen efter skjutningen av respekt för dem som hade förlorat sina barn. Han tänkte om, rapporterar NBC News.
I Texas, liksom på många andra håll i USA, har bibliotekarier pekats ut och anklagats bland annat för att förse barn med pornografisk litteratur. Böcker om hbtq-frågor, genus och ras har rensats bort från skolbibliotekshyllorna efter att föräldrar har protesterat för att de anser det stötande att barnen ska läsa böcker som de uppfattar som kontroversiella.
Mendell Morgan ville i stället visa samhället vad biblioteken verkligen står för, enligt hans mening: En fristad. En säker plats.
Barnbibliotekarien Martha Carreon sade till en början att hon inte skulle klara av att komma till jobbet dagen efter skjutningen. ”Jag kände att det skulle bli för mycket att titta på de där små ansiktena”, säger hon till den amerikanske nyhetssajten.
Dagen då skjutningen inträffade fick hon ett meddelande från ett av sina barn som går på en annan skola: ”Mamma, kom hit och hämta mig, snälla. Han är på väg hit.” Då gick det fortfarande rykten om vart den 18-årige skytten skulle ta sig efter skjutningen på Robb Elementary School.
Han kom inte till nästa skola. Ändå anade Martha Carreon att hon inte skulle orka trösta barn som kom till biblioteket efter det som hade hänt. Men när hon vaknade morgonen därpå kände hon att hon var skyldig barnen som hon träffar varje vecka på biblioteket att gå dit och möta dem.
Hon gick till jobbet. Och när hon, ett dygn efter den näst dödligaste skolskjutningen i USA:s historia, stod framför en grupp leende barn fick hon kämpa för att inte gråta. Hon insåg att det var barnen som tröstade henne och inte tvärtom.
Dagarna efter skjutningen meddelade bibliotekschef Mendell Morgan att bibliotekets foajé höll öppet för reportrar som behövde bra internetuppkoppling.
El Progreso Memorial Library staff in Uvalde kept their lobby (featuring AC & Wifi) open for journalists past closing hours, firmly insisting on dragging out power cords & tables for us so we didn’t sit on the floor. Tonight I filed my story under this mural & inscription pic.twitter.com/qZakjayjBr
— Nicole Foy 🦇 (@nicoleMfoy) May 27, 2022
På sin Facebook-sida berättar Mendell Morgan också hur biblioteket har fått många donationer från hela USA, pengar som ska användas till böcker och andra medier till barn som besöker biblioteket i Uvalde.
Fotnot: Bilden i topp kommer från Texas State Library and Archives Commission.
Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.
29 sep 2023 • 3 min
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer