Insamling efter jordbävningen

13 feb 2023 • < 1 min

Turkiska biblioteksföreningar samlar in pengar efter måndagens jordbävning.

Foto: EU/ Lisa Hastert, CC BY-ND 2.0

Turkiets biblioteksförening, universitets- och forskningsbibliotekens organisation samt konsortiet för de anatoliska universitetsbiblioteken arrangerar en gemensam insamling till stöd för bibliotek och bibliotekspersonal efter jordbävningen som drabbade Turkiet och Syrien för en vecka sedan.

Information om insamlingen sprids i ett inlägg på Facebook från Iflas europeiska division, ERDC. I inlägget finns information om hur det går till att stötta insamlingen.

I ett inlägg på Iflas hemsida beklagar ordförande Barbara Lison alla förluster i katastrofen och konstaterar att utöver det stora lidandet för människor har även kulturarvsinstitutioner drabbats. Hon uppmanar medlemmar att skicka uppgifter om skador, uppgifter som kan delas med Unesco och andra som kan bidra med praktisk hjälp på plats. ”Vi är också redo att arbeta, genom våra nätverk, för att dela kunskap och andra resurser som kan vara till hjälp.”

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min