Insamling efter jordbävningen

13 feb 2023 • < 1 min

Turkiska biblioteksföreningar samlar in pengar efter måndagens jordbävning.

Foto: EU/ Lisa Hastert, CC BY-ND 2.0

Turkiets biblioteksförening, universitets- och forskningsbibliotekens organisation samt konsortiet för de anatoliska universitetsbiblioteken arrangerar en gemensam insamling till stöd för bibliotek och bibliotekspersonal efter jordbävningen som drabbade Turkiet och Syrien för en vecka sedan.

Information om insamlingen sprids i ett inlägg på Facebook från Iflas europeiska division, ERDC. I inlägget finns information om hur det går till att stötta insamlingen.

I ett inlägg på Iflas hemsida beklagar ordförande Barbara Lison alla förluster i katastrofen och konstaterar att utöver det stora lidandet för människor har även kulturarvsinstitutioner drabbats. Hon uppmanar medlemmar att skicka uppgifter om skador, uppgifter som kan delas med Unesco och andra som kan bidra med praktisk hjälp på plats. ”Vi är också redo att arbeta, genom våra nätverk, för att dela kunskap och andra resurser som kan vara till hjälp.”

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min

Debatt

Vi bygger demokratin starkare

Örebro bibliotek har anställt en bibliotekssocionom och därmed försökt definiera gränsen för bibliotekssystemet. Genom att ta vårt uppdrag på allvar kan vi hjälpas åt att överbrygga klyftorna i samhället, skriver Lars Hilmersson och Lotta Perkiö.

14 mar 2023 • 4 min

Reportage

Livsviktiga boktips bakom galler

I 18 år har Thomas Öhnell levererat lästips och begärt in sena boklån från långtidsdömda på Hall. När nya regeringen ropar efter hårdare straff och högre murar är det inte första gången han hör det. ”Jag blir alltid lite orolig.”

13 mar 2023 • 4 min