Insamling efter jordbävningen

13 feb 2023 • < 1 min

Turkiska biblioteksföreningar samlar in pengar efter måndagens jordbävning.

Foto: EU/ Lisa Hastert, CC BY-ND 2.0

Turkiets biblioteksförening, universitets- och forskningsbibliotekens organisation samt konsortiet för de anatoliska universitetsbiblioteken arrangerar en gemensam insamling till stöd för bibliotek och bibliotekspersonal efter jordbävningen som drabbade Turkiet och Syrien för en vecka sedan.

Information om insamlingen sprids i ett inlägg på Facebook från Iflas europeiska division, ERDC. I inlägget finns information om hur det går till att stötta insamlingen.

I ett inlägg på Iflas hemsida beklagar ordförande Barbara Lison alla förluster i katastrofen och konstaterar att utöver det stora lidandet för människor har även kulturarvsinstitutioner drabbats. Hon uppmanar medlemmar att skicka uppgifter om skador, uppgifter som kan delas med Unesco och andra som kan bidra med praktisk hjälp på plats. ”Vi är också redo att arbeta, genom våra nätverk, för att dela kunskap och andra resurser som kan vara till hjälp.”

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min

Essä

En kamp för herravälde och profit

Traditionell vetenskaplig publicering utmanas av idén om öppen tillgång. Gustaf Nelhans skriver om risker och svårigheter och om hur forskarsamhället måste förändras för att idealet ska bli verklighet.

3 apr 2024 • 7 min

Nyheter

Blev du lurad?

Färgkoordinerade böcker i Höganäs, litteratur för vänsterhänta i Järfälla och utlån av sol-el i Ljungby. Många bibliotek skämtade på första april.

2 apr 2024 • 2 min