Lagar med mål att skrämma lärare och bibliotekarier

11 sep 2023 • < 1 min

En våg av statlig lagstiftning sveper över USA:s skolor. Målet är att skrämma lärare, bibliotekarier och administratörer till självcensur, menar Pen America i en ny rapport.

Rapporten Educational Intimidation: How “Parental Rights” Legislation Undermines the Freedom to Learn undersöker ökningen av det Pen America ser som lagförslag som är tänkta att påverka utbildningsväsendet genom indirekta mekanismer snarare än direkta påbud.

Mellan januari 2021 och juni 2023 handlar det om 392 fall och av dem har 39 lagförslag blivit till gällande lagar i 19 amerikanska stater. 377 av de 392 lagförslagen har lagts av republikaner.

Det rör sig om lagar som skulle tvinga lärare att lägga upp allt material på offentliga webbsidor, vilket i nästa steg gör det lätt för medborgare att ifrågasätta materialet. Det handlar också om att begränsa studenters tillgång till bibliotek eller om lagar som gör det lättare för enskilda föräldrar att få böcker bannlysta för alla studenter. Lärare ska också bli tvungna att rapportera studenters könsidentitet. Hittills i år har 45 procent av lagförslagen en anti-hbtqi-koppling.

1 kommentarer

  1. Återigen ges här en väldigt vinklad bild av vad som sker i USA. Så jag upprepar mig: Dessa lagar är i hög grad en reaktion på att många lärare och bibliotekarier frångått sina egentliga yrkesroller för att istället bedriva vänsteraktivism på arbetstid. Hade de inte gjort det hade inte högerlutande medborgare känt sig tvungna att gå lagstiftningsvägen för att få koll på vad deras barn egentligen har för sig i skolan. (Och ja, visst överdrivs vänsteraktivismen inom utbildningen av högermedia, men knappast mer än vad media i övrigt överdriver ”censurvågen” i fråga om såväl kvantitet som ingreppens natur.)

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Nyheter

KB: Kostnaderna en tickande bomb

Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

13 sep 2023 • 2 min