Lagar med mål att skrämma lärare och bibliotekarier

11 sep 2023 • < 1 min

En våg av statlig lagstiftning sveper över USA:s skolor. Målet är att skrämma lärare, bibliotekarier och administratörer till självcensur, menar Pen America i en ny rapport.

Rapporten Educational Intimidation: How “Parental Rights” Legislation Undermines the Freedom to Learn undersöker ökningen av det Pen America ser som lagförslag som är tänkta att påverka utbildningsväsendet genom indirekta mekanismer snarare än direkta påbud.

Mellan januari 2021 och juni 2023 handlar det om 392 fall och av dem har 39 lagförslag blivit till gällande lagar i 19 amerikanska stater. 377 av de 392 lagförslagen har lagts av republikaner.

Det rör sig om lagar som skulle tvinga lärare att lägga upp allt material på offentliga webbsidor, vilket i nästa steg gör det lätt för medborgare att ifrågasätta materialet. Det handlar också om att begränsa studenters tillgång till bibliotek eller om lagar som gör det lättare för enskilda föräldrar att få böcker bannlysta för alla studenter. Lärare ska också bli tvungna att rapportera studenters könsidentitet. Hittills i år har 45 procent av lagförslagen en anti-hbtqi-koppling.

1 kommentarer

  1. Återigen ges här en väldigt vinklad bild av vad som sker i USA. Så jag upprepar mig: Dessa lagar är i hög grad en reaktion på att många lärare och bibliotekarier frångått sina egentliga yrkesroller för att istället bedriva vänsteraktivism på arbetstid. Hade de inte gjort det hade inte högerlutande medborgare känt sig tvungna att gå lagstiftningsvägen för att få koll på vad deras barn egentligen har för sig i skolan. (Och ja, visst överdrivs vänsteraktivismen inom utbildningen av högermedia, men knappast mer än vad media i övrigt överdriver ”censurvågen” i fråga om såväl kvantitet som ingreppens natur.)

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min

Nyheter

"Vi är inga gränspoliser"

Göteborg är en av flera kommuner som har markerat mot förslaget om anmälningsplikt. Det har tagits väl emot bland personalen på biblioteken. ”Det känns skönt att vi står eniga”, säger Kristian Schultz, bibliotekarie i Göteborg.

13 feb 2024 • 2 min