Leif Mårtensson inte invald i Iflas styrelse

5 jul 2022 • < 1 min

De 505 rösterna på Leif Mårtensson räckte inte för en plats i Iflas styrelse. ”Ledsamt”, säger Karin Linder, generalsekreterare i Svensk biblioteksförening.

Leif Mårtensson

I stället valdes Jaap Naber från Nederländerna till ny treasurer med 683 röster. Svensk biblioteksförening nominerade Leif  Mårtensson till posten som blev vakant när den förre treasurer, Perry Moree, lämnade sin post hastigt med hänvisning till personliga skäl. Men Leif Mårtensson tar alltså inte plats i Iflas styrelse.

– Det är ledsamt. Vi ville vara med och ta ansvar och jobba för ökad transparens i Ifla, säger Karin Linder.

– Vi tycker att det behövs en extern granskning av arbetet och av vilken ton vi har när vi arbetar med varandra.

Posten som blivande ordförande, president elect, blev också hastigt vakant sedan Antonia Arahova lämnade posten samtidigt som Perry Moree. Den omröstningen vanns av Vicki McDonald från Australien, som vann knappt över Loida Garcia-Febo från USA, med rösterna 706-703.

– Den nya blivande ordförande kommer att behöva adressera de problem som har uppdagats. Man har förstått att det finns kritik inom organisationen, säger Karin Linder.

Båda som är nyinvalda till styrelsen börjar på sina uppdrag omedelbart.

Läs också ››
Allvarliga anklagelser mot Iflas ledning
Larm om trakasserier redan 2019
Ifla-personalens nödrop till ledningen ”Alla är i fara”

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Oro för hot och politisk inblandning

Medlemmar i fackförbundet Dik oroar sig för att allmänhetens förtroende för öppenhet och demokrati minskar. Många oroar sig också för att politiker inte ska värna principen om armlängds avstånd.  

6 dec 2022 • 2 min

Politik

Oppositionen föreslår mer pengar till biblioteken

Ökade resurser för att genomföra nationella biblioteksstrategin, lagstiftning om bemannade skolbibliotek, ekonomiskt stöd för digital utlåning och stopp för bibliotekstjänster för papperslösa. Det är några förslag som förs fram i årets motioner som lämnats in till riksdagen.

6 dec 2022 • 3 min

Internationellt

I otakt med tiden

Vittnesmål om hans ledarstil hörs även från hans förra arbetsplats. Ändå fick Gerald Leitner Iflas uppdrag att modernisera världens bibliotekssektor.

5 dec 2022 • 3 min

Nyheter

Ojämlika ekonomiska villkor påverkar läsningen hos unga

Sveriges förmånliga skatter på tillgångar har lett till stor ekonomisk ojämlikhet och riskerar att urholka välfärden. Hur många bibliotek skulle man kunna bygga om reglerna som har skapat flest dollarmiljardärer per capita i nästan hela västvärlden skulle förändras? Det frågar sig författare Andreas Cervenka.

2 dec 2022 • 3 min

Debatt

Fem elefanter i Iflas rum

Iflas kris handlar inte bara om en sparkad generalsekretare och havererat förtroende mellan ledning och medarbetare. Ytterligare fyra stora problem måste lösas innan alla kan återgå till det normala, skriver Ifla-medlemmen och biblioteksdebattören Mikael Böök.

1 dec 2022 • 2 min

Nyheter

Kultursektorn illa förberedd för krig

Det saknas planering för hur kulturverksamhet ska upprätthållas om det blir krig, konstaterar MSB. Mycket behöver göras, bland annat i bibliotekssektorn. "Vi har vaknat upp ganska bryskt", säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

29 nov 2022 • 3 min