Leif Mårtensson inte invald i Iflas styrelse

5 jul 2022 • < 1 min

De 505 rösterna på Leif Mårtensson räckte inte för en plats i Iflas styrelse. ”Ledsamt”, säger Karin Linder, generalsekreterare i Svensk biblioteksförening.

Leif Mårtensson

I stället valdes Jaap Naber från Nederländerna till ny treasurer med 683 röster. Svensk biblioteksförening nominerade Leif  Mårtensson till posten som blev vakant när den förre treasurer, Perry Moree, lämnade sin post hastigt med hänvisning till personliga skäl. Men Leif Mårtensson tar alltså inte plats i Iflas styrelse.

– Det är ledsamt. Vi ville vara med och ta ansvar och jobba för ökad transparens i Ifla, säger Karin Linder.

– Vi tycker att det behövs en extern granskning av arbetet och av vilken ton vi har när vi arbetar med varandra.

Posten som blivande ordförande, president elect, blev också hastigt vakant sedan Antonia Arahova lämnade posten samtidigt som Perry Moree. Den omröstningen vanns av Vicki McDonald från Australien, som vann knappt över Loida Garcia-Febo från USA, med rösterna 706-703.

– Den nya blivande ordförande kommer att behöva adressera de problem som har uppdagats. Man har förstått att det finns kritik inom organisationen, säger Karin Linder.

Båda som är nyinvalda till styrelsen börjar på sina uppdrag omedelbart.

Läs också ››
Allvarliga anklagelser mot Iflas ledning
Larm om trakasserier redan 2019
Ifla-personalens nödrop till ledningen ”Alla är i fara”

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Wlic i Dubai inställt

Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.

3 okt 2023 • < 1 min

Debatt

Hotet mot bibliotekens demokratiska uppdrag

En stark polarisering i samhället kastar en mörk skugga över bibliotekets verksamhet. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, pekar på tre lokala exempel och lyfter vilka förändringar han ser för biblioteket i ett allt hårdare samhällsklimat.

3 okt 2023 • 2 min

Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min