Leif Mårtensson inte invald i Iflas styrelse

5 jul 2022 • < 1 min

De 505 rösterna på Leif Mårtensson räckte inte för en plats i Iflas styrelse. ”Ledsamt”, säger Karin Linder, generalsekreterare i Svensk biblioteksförening.

Leif Mårtensson

I stället valdes Jaap Naber från Nederländerna till ny treasurer med 683 röster. Svensk biblioteksförening nominerade Leif  Mårtensson till posten som blev vakant när den förre treasurer, Perry Moree, lämnade sin post hastigt med hänvisning till personliga skäl. Men Leif Mårtensson tar alltså inte plats i Iflas styrelse.

– Det är ledsamt. Vi ville vara med och ta ansvar och jobba för ökad transparens i Ifla, säger Karin Linder.

– Vi tycker att det behövs en extern granskning av arbetet och av vilken ton vi har när vi arbetar med varandra.

Posten som blivande ordförande, president elect, blev också hastigt vakant sedan Antonia Arahova lämnade posten samtidigt som Perry Moree. Den omröstningen vanns av Vicki McDonald från Australien, som vann knappt över Loida Garcia-Febo från USA, med rösterna 706-703.

– Den nya blivande ordförande kommer att behöva adressera de problem som har uppdagats. Man har förstått att det finns kritik inom organisationen, säger Karin Linder.

Båda som är nyinvalda till styrelsen börjar på sina uppdrag omedelbart.

Läs också ››
Allvarliga anklagelser mot Iflas ledning
Larm om trakasserier redan 2019
Ifla-personalens nödrop till ledningen ”Alla är i fara”

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Startar bibliotek för social rättvisa

Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.

28 mar 2023 • 2 min

Debatt

Behövs folkbibliotekens eget museum?

Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.

27 mar 2023 • 3 min

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min