Leif Mårtensson inte invald i Iflas styrelse

5 jul 2022 • < 1 min

De 505 rösterna på Leif Mårtensson räckte inte för en plats i Iflas styrelse. ”Ledsamt”, säger Karin Linder, generalsekreterare i Svensk biblioteksförening.

Leif Mårtensson

I stället valdes Jaap Naber från Nederländerna till ny treasurer med 683 röster. Svensk biblioteksförening nominerade Leif  Mårtensson till posten som blev vakant när den förre treasurer, Perry Moree, lämnade sin post hastigt med hänvisning till personliga skäl. Men Leif Mårtensson tar alltså inte plats i Iflas styrelse.

– Det är ledsamt. Vi ville vara med och ta ansvar och jobba för ökad transparens i Ifla, säger Karin Linder.

– Vi tycker att det behövs en extern granskning av arbetet och av vilken ton vi har när vi arbetar med varandra.

Posten som blivande ordförande, president elect, blev också hastigt vakant sedan Antonia Arahova lämnade posten samtidigt som Perry Moree. Den omröstningen vanns av Vicki McDonald från Australien, som vann knappt över Loida Garcia-Febo från USA, med rösterna 706-703.

– Den nya blivande ordförande kommer att behöva adressera de problem som har uppdagats. Man har förstått att det finns kritik inom organisationen, säger Karin Linder.

Båda som är nyinvalda till styrelsen börjar på sina uppdrag omedelbart.

Läs också ››
Allvarliga anklagelser mot Iflas ledning
Larm om trakasserier redan 2019
Ifla-personalens nödrop till ledningen ”Alla är i fara”

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min

Politik

Få "library lovers" i Sverige

I en ansats att lyfta biblioteksfrågorna har organisationen Public Libraries 2030 utmanat EU-parlamentariker att bli en biblioteksälskare, en "library lover". I Sverige är det bara en politiker som har antagit utmaningen.

7 maj 2024 • 3 min