Liga gripen – misstänks ha stulit värdefulla böcker från europeiska nationalbibliotek

14 maj 2024 • 2 min

Nio personer har gripits av Europol misstänkta för att med hjälp av skickligt utförda kopior ha stulit värdefulla böcker.

Våren 2023 upptäcktes att sju värdefulla 1800-talsverk hade stulits från den slaviska samlingen på Finlands nationalbibliotek. Säkerheten höjdes efter upptäckten, men det fanns inga spår efter boktjuvarna, skrev biblioteket i ett pressmeddelande. Nu ser det ut som att händelsen var en i en lång rad av mycket välplanerade stölder.

Europol, som utreder stölderna, har fått upp spår och gjort flera gripanden. I en stor insats i slutet av april greps fyra personer i Georgien och Lettland. Innan tillslaget som involverade cirka hundra poliser med stöd från Europol hade tre andra personer gripits och ytterligare två som befann sig i Frankrike var under övervakning. Europol misstänker att stölderna av de ryska böckerna i Helsingfors är en del av en serie liknande stölder från olika europeiska nationalbibliotek. Enligt polisen har ligan kommit över minst 170 böcker till ett sammanlagt värde av 2,5 miljoner euro, rapporterar finska Yle.

Stölderna ska ha skett på nationalbibliotek och historiska bibliotek i nio länder: Finland, Frankrike, Tyskland, Schweiz, Tjeckien, Polen, Estland, Lettland och Litauen. Många böcker har redan hunnit säljas vidare på auktionsfirmor i Sankt Petersburg och Moskva, enligt Europol.

Sofistikerat modus operandi

Stölderna, som ägde rum under 2022 och 2023, ska ha begåtts med ett sofistikerat tillvägagångssätt, eller modus operandi, som Europol skriver i sitt pressmeddelande.

Ligan tycks ha riktat in sig och specialiserat sig på förstaupplagor av ryska författare som Aleksandr Pusjkin och Nikolaj Gogol. Vid ett första besök ska gärningsmännen ha besökt biblioteken, uppgett sig vara forskare och bett att få se de värdefulla verken. De ska då ha fotograferat och mätt böckerna mycket noggrant för att sedan lämna tillbaka dem. Därefter kunde det dröja veckor och ibland månader innan de kom tillbaka och bad om samma verk igen. Då med en mycket skickligt utförd kopia med sig som de lämnade medan de förde med sig den äkta boken ut från biblioteket. Experter som har granskat kopiorna uppger att de är av ”enastående kvalitet”, uppger Europol.

Läs också ›› Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”agerade inte ensam”

Ligan misstänks ha kommit över 170 värdefulla verk. Foto: Europol.

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min

Politik

Få "library lovers" i Sverige

I en ansats att lyfta biblioteksfrågorna har organisationen Public Libraries 2030 utmanat EU-parlamentariker att bli en biblioteksälskare, en "library lover". I Sverige är det bara en politiker som har antagit utmaningen.

7 maj 2024 • 3 min

Krönika

Hur bra är du på att bubbelhoppa?

Att röra sig utanför sin egen trygga sfär ger perspektiv och kunskap. Om bubbelhoppning ute i stora världen verkar skrämmande – börja med att fråga en skolbibliotekarie, en sjukhusbibliotekarie eller en fängelsebibliotekarie vad han eller hon gör om dagarna, skriver Anya Feltreuter.

29 apr 2024 • 3 min