Liga gripen – misstänks ha stulit värdefulla böcker från europeiska nationalbibliotek
14 maj 2024 • 2 min
Nio personer har gripits av Europol misstänkta för att med hjälp av skickligt utförda kopior ha stulit värdefulla böcker.
Nio personer har gripits av polis, misstänkta för att ligga bakom stölderna av 170 värdefulla böcker från flera nationalbibliotek i Europa.
Våren 2023 upptäcktes att sju värdefulla 1800-talsverk hade stulits från den slaviska samlingen på Finlands nationalbibliotek. Säkerheten höjdes efter upptäckten, men det fanns inga spår efter boktjuvarna, skrev biblioteket i ett pressmeddelande. Nu ser det ut som att händelsen var en i en lång rad av mycket välplanerade stölder.
Europol, som utreder stölderna, har fått upp spår och gjort flera gripanden. I en stor insats i slutet av april greps fyra personer i Georgien och Lettland. Innan tillslaget som involverade cirka hundra poliser med stöd från Europol hade tre andra personer gripits och ytterligare två som befann sig i Frankrike var under övervakning. Europol misstänker att stölderna av de ryska böckerna i Helsingfors är en del av en serie liknande stölder från olika europeiska nationalbibliotek. Enligt polisen har ligan kommit över minst 170 böcker till ett sammanlagt värde av 2,5 miljoner euro, rapporterar finska Yle.
Stölderna ska ha skett på nationalbibliotek och historiska bibliotek i nio länder: Finland, Frankrike, Tyskland, Schweiz, Tjeckien, Polen, Estland, Lettland och Litauen. Många böcker har redan hunnit säljas vidare på auktionsfirmor i Sankt Petersburg och Moskva, enligt Europol.
Sofistikerat modus operandi
Stölderna, som ägde rum under 2022 och 2023, ska ha begåtts med ett sofistikerat tillvägagångssätt, eller modus operandi, som Europol skriver i sitt pressmeddelande.
Ligan tycks ha riktat in sig och specialiserat sig på förstaupplagor av ryska författare som Aleksandr Pusjkin och Nikolaj Gogol. Vid ett första besök ska gärningsmännen ha besökt biblioteken, uppgett sig vara forskare och bett att få se de värdefulla verken. De ska då ha fotograferat och mätt böckerna mycket noggrant för att sedan lämna tillbaka dem. Därefter kunde det dröja veckor och ibland månader innan de kom tillbaka och bad om samma verk igen. Då med en mycket skickligt utförd kopia med sig som de lämnade medan de förde med sig den äkta boken ut från biblioteket. Experter som har granskat kopiorna uppger att de är av ”enastående kvalitet”, uppger Europol.
Läs också ›› Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”agerade inte ensam”
Senaste nytt
Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
11 dec 2024 • 2 min
Striden är över för Internet Archive
Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.
10 dec 2024 • 2 min
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
0 kommentarer