Kunskap om mänskligheten sparas i bibliotek på månen
12 jan 2021 • 2 min
Ett digitalt bibliotek har redan skickats till månen för att bevara mänsklig kultur för framtiden. I år ska biblioteket utökas med mer information.
Vilken kunskap och vilken information om den mänskliga civilisationen bör bevaras för framtiden?
Den frågan ställer sig stiftelsen Arch Mission Foundation som arbetar med just bevarande av mänsklig civilisation. I ett digitalt arkiv, kallat The Billion Year archive, samlar organisationen digital data med hjälp av teknik som ska hålla i, enligt stiftelsen själv, miljarder år. Syftet är att bevara information och kunskap till framtiden. Ett problem, som stiftelsen själv uttrycker det på sin hemsida, är att vår civilisation inte har någon backup. ”Om en global katastrof inträffade i dag, skulle den mesta av vår kollektiva kunskap vara borta inom ett decennium och det skulle ta hundratals år att återuppbygga.”
Genom att skicka information till flera platser i rymden ökar möjligheterna för att den ska upptäckas i en avlägsen framtid, resonerar Arch Mission Foundation som är baserade i Los Angeles, USA.
Organisationen står exempelvis bakom att Isaac Asimovs science fiction-böcker Stiftelsetrilogin just nu åker i omloppsbana runt solen. Böckerna finns på en diskett av kvarts som har lagts i handskfacket på den Tesla som Elon Musks företag Space-X har låtit skicka ut i rymden.
Även Wikipedia har skickats ut i omloppsbana runt jorden av Arch Mission Foundation. Och 2019 kraschlandade det så kallade Lunar Library på månen, monterad på en månlandare.
Det första månbiblioteket består av 30 miljoner sidor med text och bilder om den mänskliga historien och civilisationen. Informationen är laseretsad på 25 nickelark och handlar om såväl kultur, nationer och språk genom historien. Hela biblioteket är byggt med nanoteknik och ryms i en 100 gram stor enhet som liknar en 120 millimeters DVD.
Det är alltså detta månbibliotek som ska fyllas på under året med bland annat fler filer från Wikipedia.
Än så länge är informationen knapphändig, men Arch Mission Foundation lovar mer information när dagen för uppskjutning närmar sig.
Senaste nytt
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Välkommet besked om tillgänglighetslagen
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
Uppskjuten tillgänglighet
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättsskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
Skolbibliotek och kärv ekonomi dominerade 2024
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
0 kommentarer