Kunskap om mänskligheten sparas i bibliotek på månen
12 jan 2021 • 2 min
Ett digitalt bibliotek har redan skickats till månen för att bevara mänsklig kultur för framtiden. I år ska biblioteket utökas med mer information.

Vilken kunskap och vilken information om den mänskliga civilisationen bör bevaras för framtiden?
Den frågan ställer sig stiftelsen Arch Mission Foundation som arbetar med just bevarande av mänsklig civilisation. I ett digitalt arkiv, kallat The Billion Year archive, samlar organisationen digital data med hjälp av teknik som ska hålla i, enligt stiftelsen själv, miljarder år. Syftet är att bevara information och kunskap till framtiden. Ett problem, som stiftelsen själv uttrycker det på sin hemsida, är att vår civilisation inte har någon backup. ”Om en global katastrof inträffade i dag, skulle den mesta av vår kollektiva kunskap vara borta inom ett decennium och det skulle ta hundratals år att återuppbygga.”
Genom att skicka information till flera platser i rymden ökar möjligheterna för att den ska upptäckas i en avlägsen framtid, resonerar Arch Mission Foundation som är baserade i Los Angeles, USA.
Organisationen står exempelvis bakom att Isaac Asimovs science fiction-böcker Stiftelsetrilogin just nu åker i omloppsbana runt solen. Böckerna finns på en diskett av kvarts som har lagts i handskfacket på den Tesla som Elon Musks företag Space-X har låtit skicka ut i rymden.
Även Wikipedia har skickats ut i omloppsbana runt jorden av Arch Mission Foundation. Och 2019 kraschlandade det så kallade Lunar Library på månen, monterad på en månlandare.
Det första månbiblioteket består av 30 miljoner sidor med text och bilder om den mänskliga historien och civilisationen. Informationen är laseretsad på 25 nickelark och handlar om såväl kultur, nationer och språk genom historien. Hela biblioteket är byggt med nanoteknik och ryms i en 100 gram stor enhet som liknar en 120 millimeters DVD.
Det är alltså detta månbibliotek som ska fyllas på under året med bland annat fler filer från Wikipedia.
Än så länge är informationen knapphändig, men Arch Mission Foundation lovar mer information när dagen för uppskjutning närmar sig.
Senaste nytt

Varnar biblioteken för Tiktok
Stadsbibliotekarien i Stockholm, Daniel Forsman, uppmanar sina kollegor i Bibliotekssverige att fundera över hur man använder den kinesiska plattformen Tiktok.
7 feb 2023 • 3 min

Höga elpriser leder till färre turer för bokbussen
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
7 feb 2023 • 2 min

SKR: ”Tuffa år framför oss”
Liksom all kommunal verksamhet drabbas även biblioteken i det svåra ekonomiska läget, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. "Det är så här det ser ut just nu."
7 feb 2023 • 3 min

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
0 kommentarer