Nästa års Ifla-konferens hålls digitalt
27 okt 2020 • 2 min
Det står redan klart att pandemin försvårar även för nästa års Ifla-konferens WLIC. Medlemmarna involveras nu i planeringen för att hålla den virtuellt. ”Ska bli något nytt.”

Årets Ifla-konferens fick ställas in på grund av coronapandemin och Ifla har alltså redan konstaterat att det inte går att hålla 2021 års WLIC i Rotterdam som planerat.
– Vi insåg att restriktionerna som finns kommer att göra att många inte kommer att kunna resa dit för att delta, säger Catharina Isberg, bibliotekschef i Helsingborg och ledamot i Ifla:s styrelse.
Många deltar i arbetet med planeringen av nästa års konferens och det var viktigt att fatta beslut tidigt.
– För att säkra att de som arbetar med konferensen inte arbetar i onödan med något som inte kan bli av ville vi att alla skulle få besked tidigt.
Arbetet med den virtuella konferensen är redan i gång och en enkät har skickats ut till medlemmar, sponsorer, utställare och volontärer. Både för att få tips och idéer, men även med frågor om vad som är viktigast under en vanlig konferens.
– Vi vill att det ska bli något nytt, vi vill inte bara stoppa in det gamla i en digital form. Vi har frågat oss hur vi kan skapa en virtuell konferens på ett nytt sätt.
Här finns också en fråga om hur mycket deltagarna är beredda att betala för en digital konferens, eftersom en Ifla:s ekonomi till stor del är beroende av konferensen.
– Den får inte kosta mer än vad vi får in, det finns inte de finansiella förutsättningarna för det, säger Catharina Isberg.
Datum för 2021 års konferens är inte spikat än.
I våras föreslog Svensk biblioteksförening tillsammans med sin norska systerförening att två av tre WLIC-konferenser ska hållas digitalt av hållbarhetsskäl. Motionen kommer att lyftas på Ifla:s årsmöte i november.
Läs mer › Svenska och norska biblioteksföreningarna: ”Gör två av tre konferenser digitala”
Senaste nytt

Samtiden älskar berättelser – men inte sina berättare
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min

Stöd till folkbiblioteken: 40 miljoner kronor för läsfrämjande
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min

Stärkta bibliotek ersätts med stöd för läsfrämjande
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min

Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
15 sep 2023 • 2 min

Besked: Alla elever ska få tillgång till bemannat skolbibliotek
Från och med 2026 läggs 433 miljoner kronor per år för att garantera att alla elever får tillgång till bemannade skolbibliotek. Det meddelar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm.
15 sep 2023 • 2 min

Ola Pilerot: "Vad tycks om bibliotekariens kunskap?"
Gång på gång ställs frågan om vad den som jobbar på bibliotek bör kunna. Men för att tala om nödvändig kompetens måste verksamheten ses i relation till övergripande samhällsströmningar, skriver Ola Pilerot.
14 sep 2023 • 6 min

KB: Kostnaderna en tickande bomb
Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.
13 sep 2023 • 2 min

Hyreshöjningar för miljoner väntar för Stockholms stadsbibliotek
En allt större andel av Stockholms stadsbiblioteks budget går åt till hyror. "När hyrorna ökar så mycket krävs en större omprioritering", säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
12 sep 2023 • 2 min

Björn Orring lämnar Svensk biblioteksförening
Han ser tillbaka på närmare åtta år av opiononsarbete för svenska bibliotek. "Det handlar om vad vi gör tillsammans."
11 sep 2023 • 2 min

Lagar med mål att skrämma lärare och bibliotekarier
En våg av statlig lagstiftning sveper över USA:s skolor. Målet är att skrämma lärare, bibliotekarier och administratörer till självcensur, menar Pen America i en ny rapport.
11 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer