Nästa års Ifla-konferens hålls digitalt
27 okt 2020 • 2 min
Det står redan klart att pandemin försvårar även för nästa års Ifla-konferens WLIC. Medlemmarna involveras nu i planeringen för att hålla den virtuellt. ”Ska bli något nytt.”

Årets Ifla-konferens fick ställas in på grund av coronapandemin och Ifla har alltså redan konstaterat att det inte går att hålla 2021 års WLIC i Rotterdam som planerat.
– Vi insåg att restriktionerna som finns kommer att göra att många inte kommer att kunna resa dit för att delta, säger Catharina Isberg, bibliotekschef i Helsingborg och ledamot i Ifla:s styrelse.
Många deltar i arbetet med planeringen av nästa års konferens och det var viktigt att fatta beslut tidigt.
– För att säkra att de som arbetar med konferensen inte arbetar i onödan med något som inte kan bli av ville vi att alla skulle få besked tidigt.
Arbetet med den virtuella konferensen är redan i gång och en enkät har skickats ut till medlemmar, sponsorer, utställare och volontärer. Både för att få tips och idéer, men även med frågor om vad som är viktigast under en vanlig konferens.
– Vi vill att det ska bli något nytt, vi vill inte bara stoppa in det gamla i en digital form. Vi har frågat oss hur vi kan skapa en virtuell konferens på ett nytt sätt.
Här finns också en fråga om hur mycket deltagarna är beredda att betala för en digital konferens, eftersom en Ifla:s ekonomi till stor del är beroende av konferensen.
– Den får inte kosta mer än vad vi får in, det finns inte de finansiella förutsättningarna för det, säger Catharina Isberg.
Datum för 2021 års konferens är inte spikat än.
I våras föreslog Svensk biblioteksförening tillsammans med sin norska systerförening att två av tre WLIC-konferenser ska hållas digitalt av hållbarhetsskäl. Motionen kommer att lyftas på Ifla:s årsmöte i november.
Läs mer › Svenska och norska biblioteksföreningarna: ”Gör två av tre konferenser digitala”
Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
0 kommentarer