Så ska kulturarvet i Ukraina räddas: ”En droppe i havet”

9 jun 2023 • 2 min

Kulturarvet i Ukraina hotas av Rysslands invasionskrig. Svenska Akademien har nyligen gjort en stor donation till Nationalbiblioteket i Kyjiv. Två avancerade scannrar ska bidra till att verk digitaliseras – och på så sätt bevaras till framtiden.

– På ett sätt är det här en droppe i havet, men det är också en väldigt speciell utrustning, som Nationalbiblioteket i Kyjiv specifikt har efterfrågat, säger Lars Ilshammar.

Han är tidigare biträdande riksbibliotekarie på Kungliga biblioteket (KB) och en av runt 1 500 volontärer i internationella nätverket Sucho (Saving Ukrainian Cultural Heritage Online), som verkar för att bevara Ukrainas kulturarv digitalt. Ilshammar har fungerat som en sammanbindande länk mellan institutionerna Svenska Akademien och Ukrainas Nationalbiblioteket Vernadsky i Kyjiv.

– Många vill hjälpa till, men det gäller att gå till väga på bästa sätt. Här var det enklast att få utrustning på plats genom att köpa via en ukrainsk leverantör, säger Lars Ilshammar.

Det är ett tyskt marknadsledande företag inom overhead scannrar, som på beställning producerat de kraftfulla scannrarna. Lite olyckligt heter leverantören Zeutschel och har ett stort Z i sin logotyp. (Samma bokstav som används av ryssar för att visa stöd för Ukrainakriget.)

– Ironiskt nog är det ett Z på scannrarna och det kan ju kännas lite förolämpande. Jag skulle nog rekommendera att man tejpar över logotypen, men det får de bestämma själva, säger Lars Ilshammar.

Var och en har overhead och scannrarna har en prislapp i 100 000-kronorsklassen, enligt Ilshammar. Det unika med maskinerna är att de klarar att digitalisera stora antika manuskript, och till och med i högupplösta format.

– De här scannrarna kan göra storformatsscanning och i väldigt hög kvalitet.

Enligt Ilshammar är den tekniska standarden eftersatt på Ukrainas bibliotek.

– En oerhört liten del av samlingarna är digitaliserade.

I och med att landet i detta nu utkämpar ett krig för sin frihet är också personalresurserna begränsade på biblioteken.

Kirill Vislobokov, representant för Zeutschel i Ukraina och den som har förmedlat donationen samt övervakat installation av utrustningen.

– Hela kulturarvet har blivit attackerat i Ukraina. Det har varit en uttalad strategi för Putin att utplåna Ukrainas kulturarv. Många bibliotek har blivit skadade eller plundrade under kriget.

Än är samlingarna i Nationalbiblioteket i Kyjiv kompletta. Men i oktober 2022 slog en missil ner alldeles nära den ståtliga byggnaden. Tak och fönster skadades av den efterföljande tryckvågen.

– Det är viktigt att bara höra av sig och visa våra kollegor att vi tänker på dem, och att omvärlden ser och hör vad som händer, betonar Lars Ilshammar.

Han önskar dock att det fanns ett bredare stöd för biblioteken i Ukraina.

– Vi skulle behöva stötta folkbiblioteken på bred front. Svenska folkbibliotek kunde starta någon form av vänskapsutbyte med ukrainska bibliotek. Det vore också spännande om Svensk biblioteksförening startade ett engagemang för att stärka kulturen lokalt i Ukraina.

Text: Matilda Nilsson

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nytt råd ska rädda kulturarvet

Kungliga biblioteket får tillsammans med en rad andra myndigheter i uppdrag att bilda ett råd för att skydda kulturarvet. ”I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.”

1 mar 2024 • < 1 min

Krönika

Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?

Demokrati, kunskap och att forsknings­resultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

1 mar 2024 • 2 min

Ledare

140 miljoner argument för öppen tillgång

De vetenskapliga förlagen tjänar obegripligt mycket pengar. Det drabbar alla, från allmänheten till forskare, när miljoner som kunde ha gått till forskning i stället blir vinst hos världens största kapitalförvaltare.

28 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min