Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen

18 jan 2023 • < 1 min

Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.

Ishockeyklubben Washington Capitals är med i en läsfrämjande satsning där målet är att fler, särskilt barn- och unga, ska läsa böcker. Klubben är en del av Little Free Library.

På sin träningsanläggning, MedStar Capitals Iceplex, har NHL-klubben Washington Capitals placerat ut en låda med gratis böcker. Det lilla biblioteket innehåller ett antal böcker om ishockey, men också böcker som valts ut av spelare i laget.

I Brantford, Kanada, har lokala konstnärer dekorerat minibiblioteken. Foto: Little Free Library.

Böckerna är gratis men tanken är att besökarna ska lämna en bok varje gång de tar med sig en bok. Organisationen Little Free Library har mer än 150 000 registrerade lådor runt om i världen och målet är att fler ska ha tillgång till böcker.

Den här typen av bibliotek i skåpform på gator och torg finns i många varianter. Till exempel tillhandahåller Kulturhuset Kåken i östra Göteborg två olika så kallade minibibliotek och studieförbundet NBV har också placerat ut runt hundra minibibliotek, något som Biblioteksbladet tidigare har skrivit om.

Exempel på att idrottsföreningar engagerar sig för barns läsning finns även i Sverige. Kalmar FF:s spelare åker regelbundet ut och läser barnböcker för lågstadieklasser i Kalmar kommun. Klubben har också ett samarbete med en hamburgerkedja som har skänkt 500 böcker till lässatsningen.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min