Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen

18 jan 2023 • < 1 min

Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.

Ishockeyklubben Washington Capitals är med i en läsfrämjande satsning där målet är att fler, särskilt barn- och unga, ska läsa böcker. Klubben är en del av Little Free Library.

På sin träningsanläggning, MedStar Capitals Iceplex, har NHL-klubben Washington Capitals placerat ut en låda med gratis böcker. Det lilla biblioteket innehåller ett antal böcker om ishockey, men också böcker som valts ut av spelare i laget.

I Brantford, Kanada, har lokala konstnärer dekorerat minibiblioteken. Foto: Little Free Library.

Böckerna är gratis men tanken är att besökarna ska lämna en bok varje gång de tar med sig en bok. Organisationen Little Free Library har mer än 150 000 registrerade lådor runt om i världen och målet är att fler ska ha tillgång till böcker.

Den här typen av bibliotek i skåpform på gator och torg finns i många varianter. Till exempel tillhandahåller Kulturhuset Kåken i östra Göteborg två olika så kallade minibibliotek och studieförbundet NBV har också placerat ut runt hundra minibibliotek, något som Biblioteksbladet tidigare har skrivit om.

Exempel på att idrottsföreningar engagerar sig för barns läsning finns även i Sverige. Kalmar FF:s spelare åker regelbundet ut och läser barnböcker för lågstadieklasser i Kalmar kommun. Klubben har också ett samarbete med en hamburgerkedja som har skänkt 500 böcker till lässatsningen.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min

Politik

Få "library lovers" i Sverige

I en ansats att lyfta biblioteksfrågorna har organisationen Public Libraries 2030 utmanat EU-parlamentariker att bli en biblioteksälskare, en "library lover". I Sverige är det bara en politiker som har antagit utmaningen.

7 maj 2024 • 3 min