Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen

18 jan 2023 • < 1 min

Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.

Ishockeyklubben Washington Capitals är med i en läsfrämjande satsning där målet är att fler, särskilt barn- och unga, ska läsa böcker. Klubben är en del av Little Free Library.

På sin träningsanläggning, MedStar Capitals Iceplex, har NHL-klubben Washington Capitals placerat ut en låda med gratis böcker. Det lilla biblioteket innehåller ett antal böcker om ishockey, men också böcker som valts ut av spelare i laget.

I Brantford, Kanada, har lokala konstnärer dekorerat minibiblioteken. Foto: Little Free Library.

Böckerna är gratis men tanken är att besökarna ska lämna en bok varje gång de tar med sig en bok. Organisationen Little Free Library har mer än 150 000 registrerade lådor runt om i världen och målet är att fler ska ha tillgång till böcker.

Den här typen av bibliotek i skåpform på gator och torg finns i många varianter. Till exempel tillhandahåller Kulturhuset Kåken i östra Göteborg två olika så kallade minibibliotek och studieförbundet NBV har också placerat ut runt hundra minibibliotek, något som Biblioteksbladet tidigare har skrivit om.

Exempel på att idrottsföreningar engagerar sig för barns läsning finns även i Sverige. Kalmar FF:s spelare åker regelbundet ut och läser barnböcker för lågstadieklasser i Kalmar kommun. Klubben har också ett samarbete med en hamburgerkedja som har skänkt 500 böcker till lässatsningen.

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min