Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen

18 jan 2023 • < 1 min

Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.

Ishockeyklubben Washington Capitals är med i en läsfrämjande satsning där målet är att fler, särskilt barn- och unga, ska läsa böcker. Klubben är en del av Little Free Library.

På sin träningsanläggning, MedStar Capitals Iceplex, har NHL-klubben Washington Capitals placerat ut en låda med gratis böcker. Det lilla biblioteket innehåller ett antal böcker om ishockey, men också böcker som valts ut av spelare i laget.

I Brantford, Kanada, har lokala konstnärer dekorerat minibiblioteken. Foto: Little Free Library.

Böckerna är gratis men tanken är att besökarna ska lämna en bok varje gång de tar med sig en bok. Organisationen Little Free Library har mer än 150 000 registrerade lådor runt om i världen och målet är att fler ska ha tillgång till böcker.

Den här typen av bibliotek i skåpform på gator och torg finns i många varianter. Till exempel tillhandahåller Kulturhuset Kåken i östra Göteborg två olika så kallade minibibliotek och studieförbundet NBV har också placerat ut runt hundra minibibliotek, något som Biblioteksbladet tidigare har skrivit om.

Exempel på att idrottsföreningar engagerar sig för barns läsning finns även i Sverige. Kalmar FF:s spelare åker regelbundet ut och läser barnböcker för lågstadieklasser i Kalmar kommun. Klubben har också ett samarbete med en hamburgerkedja som har skänkt 500 böcker till lässatsningen.

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min