Upprop för korrekt information om kriget

28 feb 2022 • < 1 min

Mobilisera för demokrati, yttrandefrihet genom att agera för korrekt information om Rysslands krig mot Ukraina – och var beredda att hjälpa flyktingar. Det är tre biblioteksorganisationers uppmaning till Europas bibliotek.

Ukrainska flaggan. Foto: Gettyimages

I en kommuniké förra veckan beskrev presidiet för Ukrainas biblioteksförenings styrelse bibliotek som ett ”strategiskt vapen” i det hybridkrig som i många år förts mot Ryssland.

”Bibliotekens relevans för att övervinna de utmaningar som individer, samhällen och samhället står inför i Ukraina har blivit uppenbar under de senaste åtta åren av rysk aggression”, skrev presidiet i kommunikén som publicerades i onsdags, alltså dagen innan Ryssland inledde sin invasion av landet.

”I dag, när vi står inför hotet om ett öppet krig med Ryssland, är ni och jag, bibliotekarier, medvetna om vår betydelse och vårt ansvar!”

Med utgångspunkt i den ukrainska biblioteksföreningens kommuniké har nu biblioteksorgansationerna Eblida, Naple och Public Libraries 2030 (PL2030) gjort ett gemensamt uttalande där alla bibliotek i Europa uppmanas att mobilisera för spridandet av korrekt information om konflikten, som ett sätt att stödja demokrati och yttrandefrihet.

I uttalandet uppmanas europeiska bibliotek också att i samarbete med myndigheter eller civilsamhället ge hjälp åt flyktingar från Ukraina.

”Vi måste vara inställda på att finna praktiska lösningar och beredda att förse ukrainare med den hjälp och de tjänster de behöver.”

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min