Johanna Hansson saknar svar i strategin: "Magert resultat"
22 apr 2022 • < 1 min
En bra analys, men utan svar på de stora frågorna. Så beskriver Johanna Hansson, ordförande i Svensk biblioteksförening, den nationella biblioteksstrategi som presenterades på fredagen.
Johanna Hansson, ordförande i Svensk biblioteksförening.
Visserligen, säger Johanna Hansson, var förväntningarna inte så höga eftersom det har gått så lång tid och budgetberedningar och annat redan är gjorda. Dokumentet som kulturminister Jeanette Gustafsdotter presenterade känns pliktskyldigt, som att hela frågan har blivit lite kall, tycker hon.
– Jag tycker att man kan säga att hela dokumentet är en relevant analys av biblioteksläget, men magert resultat när det gäller strategier framåt.
När uppdraget gavs, 2015, var det med vetskapen att det fanns ett antal knäckfrågor. Bland annat digitalisering och ansvarsfördelning mellan stat, regioner och kommuner.
– Det var de stora frågorna som strategin skulle ta sig an, men de frågorna är kvar. Olösta.
Föreningen hade också önskat att biblioteksstrategin skulle komma närmare ett sätt att hantera e-boksfrågan på folkbiblioteken och digitaliseringen av kulturarvet. Även skolbiblioteksfrågan är fortsatt olöst, liksom pliktlagstiftningen och bibliotekens roll i totalförsvaret. Och resurserna till folkbiblioteken är på många håll otillräckliga.
– Anslagen inom Stärkta bibliotek är ett sätt att lappa och laga bristande kommunal finansiering, men det löser inte problemet, säger Johanna Hansson.
– Situationen beskrivs, men de stora frågorna väntar fortfarande på svar.
Läs också ››
Jeanette Gustafsdotter presenterar nationell biblioteksstrategi
Karin Grönvall och Erik Fichtelius kommenterar stragetin
Senaste nytt
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Välkommet besked om tillgänglighetslagen
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
Uppskjuten tillgänglighet
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättsskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
Skolbibliotek och kärv ekonomi dominerade 2024
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
0 kommentarer