Karin Grönvall om strategin: ”Skönt med ett avstamp”

22 apr 2022 • 2 min

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och Erik Fichtelius, KB:s nationella samordnare av biblioteksstrategin, är båda positiva till kulturministerns besked på fredagsmorgonen.

På fredagsmorgonen presenterade kulturminister Jeanette Gustafsdotter en nationell biblioteksstrategi med inriktning att stödja och stärka biblioteken på tre fokusområden: tillgänglighet och relevans, bidrag och följsamhet till samhällsutvecklingen samt biblioteksväsendets nationella infrastruktur.

Strategin välkomnas av riksbibliotekarie Karin Grönvall.

– Det är positivt att det nu finns en riktning att ta avstamp ifrån, säger hon.

Senvintern 2019 lade Kungliga biblioteket fram ett förslag till en strategi som sedan dess har legat hos regeringskansliet för beredning. Karin Grönvall säger att det är skönt att komma ut ur en lång tid av väntan.

– Den ickebeslutade strategin har legat lite i vägen.

Karin Grönvall tillägger dock att det är begripligt att pandemin har bidragit till att regeringens arbete har blivit försenat.

I KB:s strategi föreslogs digitalisering av det tryckta kulturarvet samt en nationell e-boksplattform, men i regeringens strategi finns det nu inga lösningar på dessa frågor – strategin omfattar överhuvudtaget få konkreta åtgärder.

Läs också ›› Johanna Hansson, Svensk biblioteksförening, om strategin: ”Magert resultat”

Strategin utgör en grund för nya satsningar, påpekar Karin Grönvall. Hon pekar på återstartsutredningens förslag om massdigitalisering av det tryckta kulturarvet som fortfarande bereds i regeringskansliet. Och när det gäller e-böcker kommer regeringen att ta initiativ till rundabordssamtal med berörda aktörer.

– Det är en komplex fråga och samhällets förvändningar har tagit stora steg framåt under de senaste tre åren. Det handlar om överväganden kring bland annat konkurrens och upphovsrätt och de frågorna är svåra at lösa nu. Men rundabordssamtalen måste snabbt leda fram till komplexa lösningar, säger Karin Grönvall.

Erik Fichtelius, utredare av en nationell biblioteksstrategi.

Erik Fichtelius som var KB:s nationella samordnare av biblioteksstrategin och häromveckan efterlyste besked från regeringen, är också positiv till Jeanette Gustafsdotters besked tidigare idag.

”Det här är en bra plattform för att börja göra nåt, för att gå från ord till handling”, skriver han i en kommentar till Biblioteksbladet.

”Ordet viktig finns på nästan varje sida, 46 gånger. Gör det som är viktigt på riktigt. Börja med bemannade skolbibliotek och storskalig digitalisering av kulturarvet!”

Fichtelius skriver vidare att strategin måste följas av pengar och reformer.

”Men nu har man gjort ett åtagande. Ett bra första steg. Att följa upp för kritiska journalister…”

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättsskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min