Karin Linder lämnar Svensk biblioteksförening

19 okt 2022 • < 1 min

Efter sex år som generalsekreterare slutar Karin Linder på Svensk biblioteksförening och går till Svenska journalistförbundet. ”Hon har åstadkommit otroligt mycket.”

Efter årsskiftet lämnar Karin Linder föreningen för att börja som kanslichef på Svenska journalistförbundet.

– Karin har gjort otroligt mycket för föreningen, säger Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening sedan i maj.

– För mig är det jättetråkigt, jag har uppskattat att arbeta med Karin och vi hade kunnat åstadkomma mycket tillsammans också.

Samtidigt ser hon det som ett gott betyg för Svensk biblioteksförening att jobbet där kvalificerar för en viktig tjänst på journalistförbundet.

– Det är roligt att se.

Under sina år på föreningen har Karin Linder bland annat arbetat med att ta fram en vision för det svenska biblioteksväsendet, utvecklat föreningens verksamhet och bedrivit ett målmedvetet opinionsarbete, inte minst under pandemin. Andra områden där föreningens arbete gett resultat är kring skolbibliotek och stärkt forskning inom biblioteks- och informationsvetenskap, skriver föreningen i ett pressmeddelande.

Karin Linder själv minns goda stunder i Svensk biblioteksförening.

– Det har varit lärorikt, stundtals tufft, men i huvudsak väldigt roligt. Jag vill tacka alla för fint samarbete genom åren och har med mig en hel del guldstunder in i framtiden.

Nu inleds arbetet med att hitta en efterträdare.

– Vi har fått beskedet i dag och behöver sätta oss i styrelsen och diskutera ordentligt, säger Helene Öberg.

Karin Linder har jobbat i sex år som generalsekreterare på Svensk biblioteksförening. Innan dess arbetade hon som utredare för nationella biblioteksstrategin och kom dessförinnan från fackförbundet Dik.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min

Nyheter

"Vi är inga gränspoliser"

Göteborg är en av flera kommuner som har markerat mot förslaget om anmälningsplikt. Det har tagits väl emot bland personalen på biblioteken. ”Det känns skönt att vi står eniga”, säger Kristian Schultz, bibliotekarie i Göteborg.

13 feb 2024 • 2 min