Karin Linder lämnar Svensk biblioteksförening

19 okt 2022 • < 1 min

Efter sex år som generalsekreterare slutar Karin Linder på Svensk biblioteksförening och går till Svenska journalistförbundet. ”Hon har åstadkommit otroligt mycket.”

Efter årsskiftet lämnar Karin Linder föreningen för att börja som kanslichef på Svenska journalistförbundet.

– Karin har gjort otroligt mycket för föreningen, säger Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening sedan i maj.

– För mig är det jättetråkigt, jag har uppskattat att arbeta med Karin och vi hade kunnat åstadkomma mycket tillsammans också.

Samtidigt ser hon det som ett gott betyg för Svensk biblioteksförening att jobbet där kvalificerar för en viktig tjänst på journalistförbundet.

– Det är roligt att se.

Under sina år på föreningen har Karin Linder bland annat arbetat med att ta fram en vision för det svenska biblioteksväsendet, utvecklat föreningens verksamhet och bedrivit ett målmedvetet opinionsarbete, inte minst under pandemin. Andra områden där föreningens arbete gett resultat är kring skolbibliotek och stärkt forskning inom biblioteks- och informationsvetenskap, skriver föreningen i ett pressmeddelande.

Karin Linder själv minns goda stunder i Svensk biblioteksförening.

– Det har varit lärorikt, stundtals tufft, men i huvudsak väldigt roligt. Jag vill tacka alla för fint samarbete genom åren och har med mig en hel del guldstunder in i framtiden.

Nu inleds arbetet med att hitta en efterträdare.

– Vi har fått beskedet i dag och behöver sätta oss i styrelsen och diskutera ordentligt, säger Helene Öberg.

Karin Linder har jobbat i sex år som generalsekreterare på Svensk biblioteksförening. Innan dess arbetade hon som utredare för nationella biblioteksstrategin och kom dessförinnan från fackförbundet Dik.

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min