Karin Linder lämnar Svensk biblioteksförening

19 okt 2022 • < 1 min

Efter sex år som generalsekreterare slutar Karin Linder på Svensk biblioteksförening och går till Svenska journalistförbundet. ”Hon har åstadkommit otroligt mycket.”

Efter årsskiftet lämnar Karin Linder föreningen för att börja som kanslichef på Svenska journalistförbundet.

– Karin har gjort otroligt mycket för föreningen, säger Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening sedan i maj.

– För mig är det jättetråkigt, jag har uppskattat att arbeta med Karin och vi hade kunnat åstadkomma mycket tillsammans också.

Samtidigt ser hon det som ett gott betyg för Svensk biblioteksförening att jobbet där kvalificerar för en viktig tjänst på journalistförbundet.

– Det är roligt att se.

Under sina år på föreningen har Karin Linder bland annat arbetat med att ta fram en vision för det svenska biblioteksväsendet, utvecklat föreningens verksamhet och bedrivit ett målmedvetet opinionsarbete, inte minst under pandemin. Andra områden där föreningens arbete gett resultat är kring skolbibliotek och stärkt forskning inom biblioteks- och informationsvetenskap, skriver föreningen i ett pressmeddelande.

Karin Linder själv minns goda stunder i Svensk biblioteksförening.

– Det har varit lärorikt, stundtals tufft, men i huvudsak väldigt roligt. Jag vill tacka alla för fint samarbete genom åren och har med mig en hel del guldstunder in i framtiden.

Nu inleds arbetet med att hitta en efterträdare.

– Vi har fått beskedet i dag och behöver sätta oss i styrelsen och diskutera ordentligt, säger Helene Öberg.

Karin Linder har jobbat i sex år som generalsekreterare på Svensk biblioteksförening. Innan dess arbetade hon som utredare för nationella biblioteksstrategin och kom dessförinnan från fackförbundet Dik.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Startar bibliotek för social rättvisa

Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.

28 mar 2023 • 2 min

Debatt

Behövs folkbibliotekens eget museum?

Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.

27 mar 2023 • 3 min

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min