Karin Linder lämnar Svensk biblioteksförening

19 okt 2022 • < 1 min

Efter sex år som generalsekreterare slutar Karin Linder på Svensk biblioteksförening och går till Svenska journalistförbundet. ”Hon har åstadkommit otroligt mycket.”

Efter årsskiftet lämnar Karin Linder föreningen för att börja som kanslichef på Svenska journalistförbundet.

– Karin har gjort otroligt mycket för föreningen, säger Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening sedan i maj.

– För mig är det jättetråkigt, jag har uppskattat att arbeta med Karin och vi hade kunnat åstadkomma mycket tillsammans också.

Samtidigt ser hon det som ett gott betyg för Svensk biblioteksförening att jobbet där kvalificerar för en viktig tjänst på journalistförbundet.

– Det är roligt att se.

Under sina år på föreningen har Karin Linder bland annat arbetat med att ta fram en vision för det svenska biblioteksväsendet, utvecklat föreningens verksamhet och bedrivit ett målmedvetet opinionsarbete, inte minst under pandemin. Andra områden där föreningens arbete gett resultat är kring skolbibliotek och stärkt forskning inom biblioteks- och informationsvetenskap, skriver föreningen i ett pressmeddelande.

Karin Linder själv minns goda stunder i Svensk biblioteksförening.

– Det har varit lärorikt, stundtals tufft, men i huvudsak väldigt roligt. Jag vill tacka alla för fint samarbete genom åren och har med mig en hel del guldstunder in i framtiden.

Nu inleds arbetet med att hitta en efterträdare.

– Vi har fått beskedet i dag och behöver sätta oss i styrelsen och diskutera ordentligt, säger Helene Öberg.

Karin Linder har jobbat i sex år som generalsekreterare på Svensk biblioteksförening. Innan dess arbetade hon som utredare för nationella biblioteksstrategin och kom dessförinnan från fackförbundet Dik.

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min