KB: Fjärrlånefrågan bör lösas på regional nivå

18 jun 2020 • 2 min

Fjärrlånekonflikten i Skåne är inte ny. Diskussioner om fjärrlån är återkommande, säger Christina Jönsson Adrial, avdelningschef på KB. Men hon tycker inte att det behövs nya riktlinjer på nationell nivå.

Christina Jönsson Adrial, avdelningschef för publik verksamhet på KB. Foto: Jann Lipka

Sedan diskussionerna om fjärrlån har blossat upp i Skåne efter att Malmö skärpte sina regler för vilka böcker som kan skickas i väg på fjärrlån, har flera röster efterlyst en nationell lösning.

”Det här måste vi ha en dialog om så att vi skapar en samsyn i sektorn”, sade Maria Tsakiris vid region Skåne som planerar att bjuda in riksbibliotekarien för en diskussion.

Men Christina Jönsson Adrial, på avdelningen publik verksamhet (där nationell bibliotekssamverkan ingår) på Kungliga biblioteket, tycker att nuvarande ordning för fjärrlån är tillräcklig.

– Det här är ett problem som brukar dyka upp med jämna mellanrum, en diskussion som funnits genom alla år.

Borde något göras på nationell nivå för att man ska slippa dessa diskussioner i framtiden?

– Nej, jag tycker att det är bra att diskussionen finns. Vi behöver diskutera de här sakerna gemensamt då och då.

Den ersättning som utgår till forskningsbiblioteken och det stöd som finns för folkbiblioteken i form av lånecentralerna i Umeå och i Stockholm (mångspråkiga medier) är tillräckligt, enligt Christina Jönsson Adrial. Alltfler bibliotek är också anknutna till Libris fjärrlån och flera står på kö.

– Mer än 600 bibliotek lånar ut via Libris fjärrlån. Många vill ansluta sig till Librissamarbetet och vi kopplar upp dem efterhand i den takt vi förmår.

Vems är ansvaret att det finns tillgång till smala titlar för mindre bibliotek?

– Allas. Det är ett gemensamt ansvar för medborgarnas bästa.

Finns det en risk att allas ansvar blir ingens ansvar?

– Vi försöker att få det att fungera på bästa sätt. Man ska ha användarna i fokus. Vi lever alla på skattepengar och det gäller att hantera det på bästa sätt.

Skåne bör lösa frågan genom en dialog över hur samarbetet ska fungera, säger Christina Jönsson Adrial.

– Vi från KB kan inte uttala oss om vad kommuner och regioner ska göra.

Läs mer: Konflikt om fjärrlån i Skåne

Samtidigt som diskussionerna om Malmös nya riktlinjer för fjärrlån förs har Umeå meddelat att lånecentralen kommer att hålla stängt i sommar och skärpa sina riktlinjer från hösten. De skärpta riktlinjerna liknar dem i Malmö. Även KB:s rekommendationer säger att om det går att köpa en bok ska den i första hand köpas och i andra hand fjärrlånas.

– Även fjärrlån kostar, det är inte något som är gratis. Det är personalkostnad och porto. Ofta är det inte så stor skillnad i kostnad mellan fjärrlån och att köpa en bok, även om kostnaden är mer dold vid fjärrlån.

Finns det risk att det blir tufft att få tag på böcker i sommar?

– Nej, det tror jag inte.

[fakta id=”22612″]

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min