KB söker samer, romer och andra minoriteter

16 aug 2024 • < 1 min

Kungliga biblioteket behöver experthjälp från de nationella minoritetsgrupperna. Nu sökes representanter till ett nytt råd som ska ge stöd i tolkningen av bibliotekets samlingar.

KB söker representanter till ett nytt råd för nationella minoritetsfrågor. Rådet ska hjälpa nationalbiblioteket så att den bild som förmedlas om nationella minoriteter stämmer överens med minoriteternas egna beskrivningar om sig själva och sin kultur. Representanterna som efterfrågas ska identifiera sig med någon av de fem nationella minoriteterna, tornedalingar, sverigefinnar, judar, romer eller samer.

Rådets uppdrag är att vara rådgivande och att bidra med minoritetsperspektivet i arbetet med samlingarna. Exempelvis i arbetet med kommunikation och bildval. Det kan också handla om att sätta de delar av samlingarna som upplevs som kränkande, men ändå är en del av kulturarvet, i ett förklarande sammanhang.

Till rådet söks nu tre representanter per minoritetsgrupp. Ledamöterna sitter på sin plats under en period på två eller tre år, med möjlighet till förlängning på ytterligare två år. Rådet ska sammanträda fyra gånger per år.

Representanterna bör utöver att identifiera sig med någon av de nationella minoriteterna behärska eller ha en relation till något av språken meänkieli, finska, jiddisch, romani chib eller samiska. De bör också ha stort intresse för kulturarv och områden som återspeglas i KB:s samlingar.

2 kommentarer

  1. Så det är sånthär pengarna går till istället för att man har råd med t.ex. Cineasterna?

    1. Jag tror att du kanske blandar ihop Kungliga bibliotekets arbete med de kommunala folkbibliotekens arbete. Kan det stämma?

Senaste nytt

Debatt

Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister

Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

24 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min