Kritik mot UX-inriktning för stipendium
30 maj 2022 • 3 min
Beslutet att begränsa vårens Margit Lamm-stipendium till inriktning mot UX väcker kritik. Endast en enda ansökan har kommit in. "Stadsbiblioteket har redan fått medel för UX så man borde inte nalla på Margit Lamm-pengarna", säger Einar Ehn-Briem från Dik.

Till minne av barnbibliotekarien Margit Lamm delas stipendier ut två gånger om året till bibliotekarier i Stockholm. Men nu är fackförbundet Dik upprört över att årets första stipendium bara var ämnat för sökande med inriktning mot UX. En enda ansökan kom in och beviljades.
Det var stadsbibliotekarie Daniel Forsman som tog beslut om att våren 2022 styra Margit Lamms stipendium mot sökande med en viss inriktning, UX, och en viss konferens, i Newcastle i England. Tanken från början är att stipendiaterna ska göra inspirerande studieresor utomlands och varje år, med undantag för pandemiårens paus, brukar ett tjugotal ansökningar komma in och ungefär hälften brukar beviljas.
I minnesfondens stadgar står det: ”Fonden benämnd Margit Lamms Minne har instiftats i avsikt att dess avkastning skall utdelas som stipendier för utlandsstudier till begåvad, biblioteksanställd personal i syfte att stimulera deras intresse för barns och ungdomars läsvanor.”
Det som är allvarligt är att arbetsgivaren har använt Margit Lamm-stipendiet som ett slags medel för att kompetensutveckla personalen i en väldigt specifik riktning och så är det inte tänkt
– Principiellt tycker jag att det är fel att styra sökande mot en viss inriktning. Vi fick veta premisserna inför ansökningsperioden och avvaktade då för att se om det skulle komma in ansökningar. Men det intresset fanns inte. Så vi från Dik tycker att man då omedelbart borde ha utlyst en ny ansökningsperiod före sommaren, säger Einar Ehn-Briem.
Han menar att det med största sannolikhet fanns och finns ett sug efter att resa efter pandemin och att många biblioteksanställda vid Stockholms stadsbibliotek nu gick miste om möjligheten att få ett stipendium. Han anser också att det inte står någonstans i stadgarna att arbetsgivaren har rätt att rikta medlen på det här sättet.
Daniel Forsman befinner sig just nu på MetLib-konferensen i Oslo och skriver i mejl till Biblioteksbladet att det nog finns flera anledningar till att färre ansökningar kom in än vanligt.
”Att vi riktade in utlysningen mot deltagande i UXLibs-konferensen i Newcastle är säkert en anledning. När vi beslutade om utlysningen i slutet av februari fanns det dock väldigt få annonserade bibliotekskonferenser och länder som öppnat upp med anledning av pandemin.”
Han menar att det under våren 2022 har funnits en osäkerhet kring resande och att det är först nu som vi ser ett ökat intresse och att konferenserna kommer igång igen.
”Mitt beslut om att rikta utlysningen mot UXLibs var ett sätt att bygga vidare på den omfattande kompetensutvecklingsinsats som vi gjort inom UX-metoder på Stockholms stadsbibliotek där jag hade hoppats på ett intresse för att utveckla internationella nätverk och fördjupade kunskaper.”
Mitt beslut om att rikta utlysningen mot UXLibs var ett sätt att bygga vidare på den omfattande kompetensutvecklingsinsats som vi gjort inom UX-metoder på Stockholms stadsbibliotek
– Det är väl det enda rimliga, det gick ju inte så bra när det infördes begränsningar. Det som är allvarligt är att arbetsgivaren har använt Margit Lamm-stipendiet som ett slags medel för att kompetensutveckla personalen i en väldigt specifik riktning och så är det inte tänkt. Stadsbiblioteket har redan fått medel för att kompetensutveckla personalen inom UX så man borde inte nalla på Margit Lamm-pengarna, säger Einar Ehn-Briem och fortsätter.
– Jag hade önskat att Daniel Forsman kunde utlysa en ny ansökningsperiod omgående, utöver den som kommer senare i höst.
Senaste nytt

Dik: Varför är ministern så tyst?
Mer än hälften av Sveriges elever saknar tillgång till skolbibliotekarier, enligt en färsk rapport. Nu vill Anna Troberg, förbundsordförande på Dik, ha svar: När får alla elever tillgång till bemannade bibliotek?
28 jun 2022 • 2 min

Inga svar om bemannade skolbibliotek – än
Inga utfästelser, men gärna samma debatt i riksdagens kammare efter höstens val. Det var skolminister Lina Axelsson Kihlbloms svar på Annika Hirvonens fråga om bemannade skolbibliotek.
27 jun 2022 • 2 min

Personal kräver utökade öppettider – för säkerheten
Utökade öppettider på bibliotek i Philadelphia skulle skapa ett säkrare samhälle, anser bibliotekspersonal som protesterar mot underbemanningen.
27 jun 2022 • < 1 min

Kritik mot utebliven satsning på digitalisering
Företrädare för sex akademier är kritiska till bristen på handling och medel för en storskalig satsning på digitalisering av kulturarvet. ”Om inte Sverige ska hamna alldeles efter krävs digitalisering i en helt annan skala.”
23 jun 2022 • < 1 min
Digital programscen lanseras på biblioteket
Stockholms stadsbibliotek lanserar nu Biblioteket Play, en digital programscen. Planen är att nästa år bredda plattformen för samarbete med andra bibliotek runt om i landet.
23 jun 2022 • < 1 min

Internet archive till rättegång i oktober
Internet archive, det digitala nödlägesbiblioteket som erbjöd fri tillgång till miljoner böcker under pandemin, fick fyra stora amerikanska förlag att inleda en stämningsprocess. I oktober avgörs fallet i en federal domstol i New York.
22 jun 2022 • < 1 min

Avtalen som hotar öppen vetenskap
De transformativa avtalen är ytterst problematiska. De äventyrar inte bara forskningens kommunikation utan även dess innehåll, skriver Isto Huvila och Lisa Börjesson, Institutionen för ABM vid Uppsala universitet.
21 jun 2022 • 5 min

KB ska ta fram nationell policy för öppen vetenskap
Regeringen ger Kungliga biblioteket ett nytt uppdrag i arbetet med att göra vetenskapen mer tillgänglig. Nästa höst ska en nationell policy presenteras för regeringen.
17 jun 2022 • < 1 min

Stort intresse för stärkt läsfrämjande
Många deltog när Kulturrådet presenterade Läsfrämjandelyftet. ”Det ska bidra till långsiktig hållbarhet i tillgången till läsutvecklingsmöjligheter”, förklarade projektledaren Ann Catrine Eriksson.
17 jun 2022 • 2 min

Kunskapen bör styra biblioteksverksamheten
Regering och riksdag håller sig på avstånd. Men lämnar kommunpolitikerna folkbiblioteken i fred? Svårt att veta, skriver Anders Frenander och rekommenderar att kunskap, inte politiska idéer, ska styra verksamheter.
17 jun 2022 • 7 min

Förslag: ökad möjlighet till digital forskning vid biblioteken
Regeringens förslag på ändringar i upphovsrätten är ett steg i rätt riktning, enligt Svensk biblioteksförening. ”En möjlighet för alla som vill forska på digitaliserat material.”
16 jun 2022 • 2 min

Skolbibliotekarie får pris av Svenska Akademien
Cilla Dalén får Svenska Akademiens bibliotekariepris 2022. Hon arbetar på Enbacksskolan i Tensta och får priset för sitt ”engagerade arbete kring litteratur och läsning och sin förmåga att inspirera och sprida kunskap till såväl elever som kollegor”.
15 jun 2022 • 2 min
0 kommentarer