Vad kostar kulturen?
13 nov 2014 • 2 min
Samhällets utgifter för litteratur, läsande och bibliotek har minskat något åren 2007-2013 medan utgifterna för teater, dans och musik har...
Samhällets utgifter för litteratur, läsande och bibliotek har minskat något åren 2007-2013 medan utgifterna för teater, dans och musik har ökat stadigt under samma period. Det visar bland annat den nya statistikrapporten Samhällets utgifter för kultur från Myndigheten för kulturanalys.
De sammanlagda offentliga utgifterna för kultur uppgick 2013 till 25 miljarder kronor. Det betyder att staten står för den största andelen av de offentliga utgifterna för kultur, vilket 2013 var 44 procent. Kommunerna står för 41 procent och regioner/landsting för 15 procent. Statens utgifter har under perioden 2007–2013 ökat med 2,5 procent. Regionernas/landstingens utgifter har ökat med omkring 18 procent och kommunernas utgifter har ökat med drygt 6 procent under samma period.
Statens utgifter för kultur. 2013 uppgick statens utgifter för kultur, folkbildning och medier till 11 miljarder. Bidraget till litteratur och kulturtidskrifter (inom delområdet litteraturen, läsandet och språket) uppvisar sedan början av 00-talet – alltså över tid – en svag minskning. Litteraturen, läsandet och språket ligger ändå relativt sett stabilt med en minskning 2011 som beror på en överföring av anslagsmedel för biblioteksverksamhet till kultursamverkansmodellen.
När det gäller regionernas/landstingens utgifter för kultur finns de största ökningarna under perioden inom områdena folkbildning och folkrörelser, teater och dans samt musik. Sammantaget har scenkonstområdena teater, dans och musik ökat från 36 procent till 41 procent. Området bibliotek och litteratur (avser främst kostnader för länsbiblioteksverksamhet) låg stilla under åren 2007–2011 för att minska något under 2012–2013.
Regionala kostnader för biblioteks och litteratur uppgår till 3 procent att jämföra med områdena teater och dans samt folkbildning och folkrörelser (de största kostnadsområdena) med 26 respektive 27 procent.
De tre regioner/landsting som har störst totala kostnader för kultur är de tre folkrikaste länen, Västra Götaland, Skåne och Stockholm. Dessa tre regioner står tillsammans för drygt hälften av de regionala kulturkostnaderna i landet.
Kommunernas utgifter för kultur (allmän kulturverksamhet, bibliotek, musik/kulturskola, stöd till studieorganisationer) har ökat med 6,4 procent sedan 2007 räknat i fasta priser. Ökningen har skett framför allt under 2012–2013. Den största posten är kostnader för bibliotek med 40 procent av de totala kostnaderna för kultur.
Senaste nytt
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek
Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. Många uttrycker ambitioner men, ”ambitionsnivån ser väldigt olika ut”.
2 sep 2024 • < 1 min
Här lånar biblioteket ut konsertbiljetter
Carmen eller Beethovens första är några alternativ som erbjuds när biblioteket i Jönköping lånar ut biljetter till föreställningar med Jönköpings sinfonietta.
30 aug 2024 • 2 min
Tips för att läsa och förstå finansiella nyheter
Genom att ha en bättre förståelse för att läsa och förstå finansiella nyheter, kan man enklare fatta bättre ekonomiska beslut. Den här artikeln kommer närmare gå in på grundläggande begrepp att känna till, hur man får en förståelse av aktiemarknadens rörelser samt vikten av att läsa mellan raderna i analytikerrapporter.
28 aug 2024 • 2 min
Pliktlagstiftningen – från censur till resurs för demokratisk utveckling
Även om dagens pliktlagstiftning inte har hängt med i tiden med sociala medier och internet är det mycket som har hänt de senaste 500 åren då pliktlagstiftning infördes för att ha kontroll. Häng med på en tillbakablick!
28 aug 2024 • 3 min
Hur effektiva är egentligen skolbiblioteken? – Åsikterna går isär
En reform som inte når de elever som läser sämst – eller en central satsning för alla elevers rätt till läsning? Åsikterna går isär medan propositionen om bemannade skolbibliotek väntar på omröstning i riksdagen.
27 aug 2024 • 5 min
Filmfestivaler skyldiga leverera pliktexemplar – hotades av böter
När filmfestivaler under pandemin började sända över nätet för att överleva blev konsekvensen att de blev skyldiga att leverera pliktexemplar. Annars hotades de av böter. "Det var ett jättestort jobb", säger Julia Granath från Föreningen Sveriges filmfestivaler.
26 aug 2024 • 2 min
0 kommentarer