KB får 4 miljoner

29 okt 2013 • < 1 min

Riksbankens jubileumsfond har beviljat KB:s ansökan om 4 392 000 kronor i projektanslag för att slutföra bibliografin Nya Lundstedt –...

Riksbankens jubileumsfond har beviljat KB:s ansökan om 4 392 000 kronor i projektanslag för att slutföra bibliografin Nya Lundstedt – tidskrifter som täcker svenska tidskrifter från år 1900 och framåt.

Projektet har tidigare fått stöd från Riksbankens jubileumsfond: Från 2002 till 2008 genomförde KB, med finansiering av fonden, projektet Nya Lundstedt – tidskrifter, NLT, och hann beskriva cirka 16 000 tidskrifter.

Efter projekttiden har KB med egna medel beskrivit ytterligare cirka 3 500 titlar. NLT beskriver de svenska 1900-talstidskrifterna som utgjort en väsentlig lucka i den svenska nationalbibliografin och LIBRIS.  Nu kan KB komplettera NLT med de viktiga delar av tidskriftsutgivningen som fortfarande saknas i bibliografin – troligen cirka 7 500 titlar – och få sin beskrivning i LIBRIS.

– Och när arbetet är färdigt finns en ovärderlig källa både för pressforskningen och för historieanknuten forskning i vid bemärkelse, säger Miriam Nauri, chef för KB:s enhet Nationalbibliografin.

Tidskriftsutgivningen före 1900, dvs  rån 1600-talet fram till 1899, finns beskriven i Gamla Lundstedt, Bernhard Lundstedts bibliografi Sveriges periodiska litteratur som utkom 1895–1902 och som numera även finns i elektronisk form.

År 2009 tilldelades bibliografin Tidskriftsakademins stora pris.

Läs även i BBL nr 6 2006

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min