KB får 4 miljoner

29 okt 2013 • < 1 min

Riksbankens jubileumsfond har beviljat KB:s ansökan om 4 392 000 kronor i projektanslag för att slutföra bibliografin Nya Lundstedt –...

Riksbankens jubileumsfond har beviljat KB:s ansökan om 4 392 000 kronor i projektanslag för att slutföra bibliografin Nya Lundstedt – tidskrifter som täcker svenska tidskrifter från år 1900 och framåt.

Projektet har tidigare fått stöd från Riksbankens jubileumsfond: Från 2002 till 2008 genomförde KB, med finansiering av fonden, projektet Nya Lundstedt – tidskrifter, NLT, och hann beskriva cirka 16 000 tidskrifter.

Efter projekttiden har KB med egna medel beskrivit ytterligare cirka 3 500 titlar. NLT beskriver de svenska 1900-talstidskrifterna som utgjort en väsentlig lucka i den svenska nationalbibliografin och LIBRIS.  Nu kan KB komplettera NLT med de viktiga delar av tidskriftsutgivningen som fortfarande saknas i bibliografin – troligen cirka 7 500 titlar – och få sin beskrivning i LIBRIS.

– Och när arbetet är färdigt finns en ovärderlig källa både för pressforskningen och för historieanknuten forskning i vid bemärkelse, säger Miriam Nauri, chef för KB:s enhet Nationalbibliografin.

Tidskriftsutgivningen före 1900, dvs  rån 1600-talet fram till 1899, finns beskriven i Gamla Lundstedt, Bernhard Lundstedts bibliografi Sveriges periodiska litteratur som utkom 1895–1902 och som numera även finns i elektronisk form.

År 2009 tilldelades bibliografin Tidskriftsakademins stora pris.

Läs även i BBL nr 6 2006

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min