Lars Ilshammar till KB – intervju
26 jun 2013 • 3 min
KB är som bekant i tagen att omorganisera och nyrekrytera. De flesta rekryteringar har gjorts internt. Till en av de...
KB är som bekant i tagen att omorganisera och nyrekrytera. De flesta rekryteringar har gjorts internt. Till en av de externa rekryteringarna hör dock historikern och IT-debattören Lars Ilshammar, idag chef för Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek. Han blir från och med i höst någon gång ny avdelningschef för de fysiska samlingarna på KB.
Lars Ilshammar, född 1959, har arbetat som institutionschef på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek sedan 2005 – i september blir det åtta år under vilka verksamheten har gått igenom en hel del ansträngande förändringar: minskade resurser och en flytt från Norra Bantorget i Stockholm till Flemingsberg i Huddinge.
– Under de här åren har vår ekonomi minskat med 35 procent, vilket har inneburit att vi inte har kunnat återbesätta tjänster vid pensionsavgångar, vi har fått dra ned på öppettider och service. Dock har vi klarat basservicen, dvs de tre ben som Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek står på nämligen arkiv, bibliotek och forskning. Det är jag ändå nöjd med, säger Lars Ilshammar.
Efter en lång följd av år med en avtagande ekonomi med allt vad det innebär tycker Lars Ilshammar att det känns som om tiden är mogen att göra något annat.
– Jag har också varit med om den här resan från Norra Bantorget till Flemingsberg som flytten har inneburit och det känns som ett avslut i sig. Den utveckling som KB nu är inne i känns spännande och något som jag gärna vill vara med om – inte minst när alla de delar som nu har införlivats i KB också ska införlivas i organisationen kulturellt – när den gamla och den nya världen ska förenas, den analoga och den digitala i en organisation. Det är ett spännande skede att vara med om, tycker jag.
Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, grundades 1902 och är en fristående stiftelse med den svenska staten, LO och Socialdemokraterna som huvudmän.
Hur ser du på att gå från en fristående stiftelse till en myndighet?
– Det ser jag inte som något stort problem. Jag tror inte man ska överdriva det där med fristående stiftelse, det låter kanske som om man kan ta ut svängarna väldigt mycket men så är det ju inte. På mitt nuvarande jobb följer vi informellt samma normer och regelverk som de statliga minnesinstitutionerna gör. Vi samarbetar väldigt nära med både KB och Riksarkivet – det känns inte som någon stor förändring på det sättet.
Avdelningen för de fysiska samlingarna ansvarar för att samla in och beskriva de fysiska pliktleveranserna och för samlingsuppbyggnad av fysiska dokument. Inom ramen för avdelningen ingår också ett bevarandeuppdrag och att ta emot donationer inom avdelningens ansvarsområde.
Också verksamheten vid Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek kretsar mycket kring fysiska samlingar, bevarande och tillgängliggörande. På KB blir det förstås i en större skala.
– Jag ser inte framför mig att jobbet på KB kommer att innebära en helt ny värld, då skulle jag kanske ha känt en större tvekan. Jag är i grunden historiker och har jobbat mycket med fysiskt källmaterial – både det som ligger nära i tiden och det som är av äldre datum. Jag känner mig väldigt hemma i den fysiska världen.
– På KB blir det förstås en väldigt tydlig uppdelning mellan analogt och digitalt – en sådan åtskillnad tror jag är nödvändig i nuet men jag är inte säker på att vi att vi kommer diskutera kulturarvet i sådana disparata kategorier om tjugofem år. Det är ett tidsbundet fenomen, och ganska typiskt för en brytningstid där vi ser något gammalt som står i förhållandet till något nytt, att se det analoga och det digitala som så skilda från varandra som vi gör idag. Som historiker är jag ganska säker på att det är ett fenomen som vi inte kommer att bära med oss in i framtiden, säger Lars Ilshammar.
Till de interna rekryteringarna på KB hör Christina Jönsson Adrial, tidigare chef för KB:s enhet Samordning och utveckling. Hon blir avdelningschef för Publik verksamhet som bl a ansvarar för den utåtriktade verksamheten och kontakten med myndighetens målgrupper samt nationell samordning och utveckling av biblioteksväsendet.
I omorganisationen, som väntas träda i kraft 2014, organiseras KB:s verksamhet i fem avdelningar (se även BBL nr 2/2013). Utöver ovan nämnda avdelningar är de övriga tre Avdelningen för digitala samlingar där Håkan Adenkrantz har rekryterats som avdelningschef, tidigare chef för KB:s avdelning Audiovisuella medier; Avdelningen för informationssystem där Maria Hedenström har rekryterats som avdelningschef, tidigare chef för KB:s enhet LIBRIS, samt Avdelningen för verksamhetsstöd där Åsa Edström är avdelningschef.
En extern rekrytering är också Peter Krantz, tidigare konsult som blir CIO – en helt ny funktion på KB. CIO är en engelskspråkig term, Chief Information Officer (se wikipedia för närmare info vad en sådan gör). På KB ska CIO:n ”ge stöd och vägledning i it-frågor till myndighetsledningen och hjälpa till att säkra hållbarheten i it-stödet både för myndigheten och användare.”
Läs mer om det nya, på ”sikt hållbara” KB på myndighetens hemsida
2 kommentarer
Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
När du söker i vår arkivkatalog varierar antalet träffar och utformningen beroende på om du befinner dig på plats hos oss eller ute på internet. Det har bland annat att göra med upphovsrätts- och personuppgiftslagstiftningen. Utvidgade sök- och beställningsmöjligheter har du endast på plats hos oss . Där får du även tillgång till ytterligare sökalternativ samt assistans av vår personal i forskarexpeditionen. De fysiska arkivhandlingarna måste alltid läsas på plats hos oss.
När du söker i vår arkivkatalog varierar antalet träffar och utformningen beroende på om du befinner dig på plats hos oss eller ute på internet. Det har bland annat att göra med upphovsrätts- och personuppgiftslagstiftningen. Utvidgade sök- och beställningsmöjligheter har du endast på plats hos oss . Där får du även tillgång till ytterligare sökalternativ samt assistans av vår personal i forskarexpeditionen. De fysiska arkivhandlingarna måste alltid läsas på plats hos oss.