Kurs för mer digitalisering

17 sep 2020 • < 1 min

En ny utbildning ska stötta bibliotekschefer i arbetet med att hjälpa allmänheten förbättra sina digitala kunskaper.

Kerstin Olsson. Foto: Susanne Kastbom

Med start redan i morgon, fredag, hålls den nya utbildningen. Den är en del av Digitalt först med användaren i fokus, en satsning som drivs av KB och regionbiblioteken med statliga pengar.

Kursen hålls online och går att följa på Digiteket, KB:s plattform för digitalt lärande.

Den riktar sig främst till personal som har en arbetsledande roll.

– Men alla som arbetar vid ett bibliotek har glädje av innehållet, säger projektledare Kerstin Olsson i ett pressmeddelande.

– Nu kan biblioteksledare över hela landet utbilda sig samtidigt och samarbeta kring digitalisering.

Att minska den digitala klyftan i samhället är en viktig uppgift för biblioteken och enligt Kerstin Olsson kommer detta att stärka bibliotekens roll i samhället.

Kursen består av 15 videor, åtta poddar och över tio timmar ljud- och videomaterial. Mer information om upplägget och anmälan finns på KB:s hemsida.

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min