Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
19 nov 2013 • 2 min
Centrum för lättläst har nu lämnat sitt remissvar på Lättlästutredningen. I remissvaret ställer man sig positiv till att verksamheten utvecklas...
Centrum för lättläst har nu lämnat sitt remissvar på Lättlästutredningen. I remissvaret ställer man sig positiv till att verksamheten utvecklas till ett nationellt kunskapscentrum men vill att delar av förslaget återremitteras för vidare utredning.
Centrum för lättläst välkomnar de förslag i utredningen som handlar om att varumärket bevaras och att stora delar av verksamheten hålls samman inom ramen för ett nationellt kunskapscentrum. Man ser vidare positivt på de förslag som man bedömer skulle berika och utveckla verksamheten för alla med lässvårigheter som behöver lättläst i form av text, bild eller ljud.
Däremot avstryker samtliga förslag i utredningen som handlar om att begränsa tillgången till lättläst material där skolelever och personer med svenska som andraspråk nu, enligt utredaren, ska prioriteras lägre: ”De som har de största lässvårigheterna ska självklart prioriteras, men det ska inte ske på bekostnad av andra grupper med lässvårigheter, som utredaren föreslår ska ställas utanför statens ansvar.”
Centrum för lättläst poängterar att man i sitt remissvar Lättlästutredningen (SOU 2013:58) utgår från målgruppernas behov, vilket också är ledstjärnan i verksamheten.
Förslaget om att dela in de som har behov av enklare texter i en primär och en sekundär målgrupp är ett avsteg från dagens strävan mot inkludering och tillgängliggörande. En sådan indelning av människor frångår regeringens utstakade funktionshinderpolitik som går ut på att inkludera de med funktionsnedsättningar i samhället, menar man i remissvaret där man föreslår en återremittering för vidare utredning när det gäller förslaget att statens insatser för lättläst överförs till MTM. Det skulle skapa fler nackdelar än fördelar för svaga läsare.
Istället pekar Centrum för Lättläst på att ”en alternativ organisationsform för en oberoende nyhetstidning och bokförlag, som utgör merparten av Centrum för lättlästs verksamhet, skulle kunna vara ett Public Service-bolag under Förvaltningsstiftelsen för SR, SVT och UR.”
Den 10 januari 2014 går remisstiden ut.
Centrum för lättlästs remissvar i sin helhet www.lattlast.se/remissvar2013
1 kommentarer
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.
19 dec 2024 • 2 min
På Södertörns högskola har 26 procent av studenterna tillgång till talbokstjänsten Legimus. Bibliotekschefen Lotta Janson är trygg med att behoven bedöms tillräckligt noggrant.
19 dec 2024 • 3 min
Försäljningen av ny kurslitteratur har på kort tid sjunkit kraftigt. En förklaring är missbruk av Legimus, enligt Läromedelsförfattarnas ordförande Per Kornhall.
18 dec 2024 • 2 min
MTM:s talbokstjänst Legimus kritiseras hårt. Beslutet att införa kryptering av ljudfilerna avfärdas som verkningslöst. I stället borde MTM helt avstå från att publicera titlar som tillgänglighetsanpassats, anser organisationen Läromedelsföretagen.
17 dec 2024 • 5 min
I grunden är utredningens förslag genomtänkt och bra. Gör om verksamheten till en myndighet som staten kan styra. Vidga textbegreppet. Koncentrera verksamheten till dom som verkligen behöver lättläst. Skapa ett kunskapscenter som på vetenskapligt grund kan kan utveckla verksamheten.
Sakkunnig kognitiv tillgänglighet inom FUB och Dyslexiförbundet