Läs och ha hälsan!

29 nov 2013 • < 1 min

Arvika bibliotek har under hösten drivit ett lite udda läsfrämjande projekt med utlån av gå-stavar och mp3-spelare i paket kallat...

Arvika bibliotek har under hösten drivit ett lite udda läsfrämjande projekt med utlån av gå-stavar och mp3-spelare i paket kallat ”bokstavar”. Försöket, som fallit väl ut, har finansierats av folkhälsoprojektet Friskare Arvika.

Man kan ta del av böcker på olika sätt och det ville man på Arvika bibliotek visa – gärna i ett sammanhang.

– Stavgång är en utmärkt motionsform som lätt kan anpassas till varje individs enskilda förutsättningar. Både att lyssna på böcker och att promenera med stavar är ytterst demokratiska former av hälsofrämjande verksamhet som verkligen kan passa alla. Vi ville marknadsföra aktiviteten utlån av bokstavar som ett alternativt sätt att läsa böcker och göra kommuninnevånarna uppmärksamma på möjligheten att ladda ner böcker från bibliotekets mediejukebox, berättar bibliotekarien Ulla-Carin Stenberg.

Målet med verksamheten har varit att fånga upp personer som inte tidigare kommit i kontakt med bibliotekets verksamhet och att rent allmänt bidra till att främja Arvikabornas hälsa.

Hanteringen av mp3-spelare och nedladdning av ljudböcker krävde nya tekniska kunskaper av personalen. I det pågående fortbildningsprojektet KUB, där Värmland är ett av de deltagande länen, har personalen möjlighet att lära sig hantera nedladdning av ljudböcker till mp3-spelare för att sedan kunna vägleda låntagarna.

Försöksperioden är nu slut och resultaten har varit goda. Därför kommer utlånen av bokstavar att permanentas på Arvika Bibliotek.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Läsning i fokus på årets bokmässa

Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.

8 jun 2023 • 2 min

Nyheter

Prisas för sin innovativa kraft

Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”

8 jun 2023 • < 1 min

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min