Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
29 nov 2013 • < 1 min
Arvika bibliotek har under hösten drivit ett lite udda läsfrämjande projekt med utlån av gå-stavar och mp3-spelare i paket kallat...
Arvika bibliotek har under hösten drivit ett lite udda läsfrämjande projekt med utlån av gå-stavar och mp3-spelare i paket kallat ”bokstavar”. Försöket, som fallit väl ut, har finansierats av folkhälsoprojektet Friskare Arvika.
Man kan ta del av böcker på olika sätt och det ville man på Arvika bibliotek visa – gärna i ett sammanhang.
– Stavgång är en utmärkt motionsform som lätt kan anpassas till varje individs enskilda förutsättningar. Både att lyssna på böcker och att promenera med stavar är ytterst demokratiska former av hälsofrämjande verksamhet som verkligen kan passa alla. Vi ville marknadsföra aktiviteten utlån av bokstavar som ett alternativt sätt att läsa böcker och göra kommuninnevånarna uppmärksamma på möjligheten att ladda ner böcker från bibliotekets mediejukebox, berättar bibliotekarien Ulla-Carin Stenberg.
Målet med verksamheten har varit att fånga upp personer som inte tidigare kommit i kontakt med bibliotekets verksamhet och att rent allmänt bidra till att främja Arvikabornas hälsa.
Hanteringen av mp3-spelare och nedladdning av ljudböcker krävde nya tekniska kunskaper av personalen. I det pågående fortbildningsprojektet KUB, där Värmland är ett av de deltagande länen, har personalen möjlighet att lära sig hantera nedladdning av ljudböcker till mp3-spelare för att sedan kunna vägleda låntagarna.
Försöksperioden är nu slut och resultaten har varit goda. Därför kommer utlånen av bokstavar att permanentas på Arvika Bibliotek.
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.
19 dec 2024 • 2 min
På Södertörns högskola har 26 procent av studenterna tillgång till talbokstjänsten Legimus. Bibliotekschefen Lotta Janson är trygg med att behoven bedöms tillräckligt noggrant.
19 dec 2024 • 3 min
0 kommentarer